Surse: Ce noi restricții ar putea fi aplicate în România, din cauza pandemiei

Ultima actualizare: 20-10-2021 17:47

Responsabilii pentru gestionarea pandemiei discută, miercuri, cu preşedintele Klaus Iohannis, despre introducerea de noi măsuri de restricţie, în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19.

 

În prag de iarnă, într-o țară sufocată de pandemie, în care sute de oameni mor zilnic, dar și în plină criză guvernamentală, care întârzie decizii capitale pentru români, președintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni o ședință cu responsabilii din domeniul sanitar.

Șeful statului a criticat marți autoritățile, în premieră, pentru modul în care au gestionat întreaga situație, inclusiv campania de vaccinare. Fără să dea detalii, președintele a recunoscut că pregătirea pentru valul patru a fost deficitară și a cerut luarea unor măsuri urgente.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Spitale arhipline, secții de terapie intensivă care nu mai fac față, medici epuizați. Acest coșmar ne arată că, din păcate, valul patru se dovedește mult mai agresiv chiar și decât cele mai pesimiste așteptări și prognoze. Pregătirea acestui val, pe fondul unei campanii de vaccinare care s-a mișcat mult prea lent, a fost deficitară, cauzele sunt multiple, dar, și dacă vedem cine și ce a greșit, acum ceea ce mai contează este să reușim să depășim această mare cumpănă. Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților și cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Este o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem însă altă opțiune decât să o depășim.”

Oficial se știe doar că vor fi luate măsuri clare și restrictive, pentru a mai reduce din virulența epidemiei COVID 19. 

Se vorbește deja de adaptarea anului școlar. Neoficial, ar putea fi vorba de o vacanță forțată, începând de luni, pentru toți elevii. Nimeni însă nu a confirmat această informație.

La fel, sunt surse care vorbesc de o restrângere a libertății de mișcare, dar, deocamdată, ce e oficial, este că, la nivelul Bucureștiului, se vor instala filtre pe șosele și vor fi mai multe controale, după ora 20.00, când cei nevaccinați nu mai au voie să iasă din case, fără motiv, până la 5 dimineața.

În privința obligativității certificatului verde, deocamdată era necesar pentru a intra la cinema, restaurant, sală de sport. Este posibil, însă, ca pe viitor să fie cerut și în alte părți, cum ar fi instituțiile publice.

Sunt multe variante, pe care cei care se strâng la Cotroceni le au pe masă. Rămâne însă de văzut care și cum vor fi adoptate și puse în practică.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO