Plenul Senatului a aprobat ancheta parlamentara privind activitatea CEC Bank

×
Codul embed a fost copiat

Plenul Senatului a aprobat, luni, initierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de catre Comisia pentru buget-finante.

UPDATE ora 17:26 Propunerea transmisa plenului de Biroul Permanent a intrunit 102 voturi "pentru", 13 voturi "impotriva" si cinci abtineri.

Hotararea privind incuviintarea desfasurarii unei anchete parlamentare de catre aceasta comisie permanenta, adoptata in baza articolului 67 din Constitutie si ale articolului 76 din Regulamentul Senatului, prevede ca scopul si obiectivele anchetei sunt "clarificarea aspectelor privind conformitatea activitatii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul si regulamentele proprii, precum si in raport cu reglementarile de supraveghere si prudentialitate".

Potrivit hotararii, concluziile comisiei vor fi cuprinse intr-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent pana la data de 18 decembrie.Subcomisia parlamentara trebuie sa clarifice daca activitatea CEC Bank e conforma procedurilor.

UPDATE ora 16:10 Subcomisia care va ancheta activitatea CEC va avea ca obiectiv clarificarea aspectelor privind conformitatea activitatii bancii CEC cu regulile procedurale prevazute in Statut si in regulamentele proprii.

Citește și
parlamentari
Noua generatie vrea un Parlament fara "veterani". Cati politicieni au prins deja 7 mandate
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat, dupa sedinta Biroului permanent de luni, ca decizia de infiintare a acestei subcomisii a fost luata de Biroul Permanent in urma unei solicitari adresate de Comisia buget, finante, activitate bancara si piata de capital.

Dumitrescu a mai spus ca acest demers a fost facut in baza articolului 76 din Regulamentul Senatului, care prevede ca o comisie de specialitate se poate sesiza si poate organiza astfel de anchete "daca ele fac parte din obiectul de activitate materiala pe care il are comisia respectiva".

"A fost luata in discutie o solicitare din partea Comisiei de buget, finante, activitate bancara si piata de capital cu privire la infiintarea unei subcomisii de ancheta in cadrul comisiei de specialitate, conform articolului 76 din Regulament, care prevede ca o comisie de specialitate se poate sesiza si poate organiza astfel de anchete daca ele fac parte din obiectul de activitate materiala pe care il are comisia respectiva. Este vorba despre o comisie care va avea in vedere si ca obiectiv clarificarea aspectelor privind conformitatea activitatii bancii CEC cu regulile procedurale prevazute in Statut si in regulamentele proprii, precum si in raport cu reglementarile de supraveghere si prudentialitate", a declarat Dumitrescu.

El a precizat ca raportul subcomisiei va fi depus si va fi prezentat plenului pana la data de 18 decembrie.

Surse parlamentare au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca Biroul permanent al Senatului a decis, luni, infiintarea unei subcomisii in cadrul Comisiei pentru buget, finante care sa ancheteze activitatea CEC Bank, dupa scandalul creditului acordat fiicei presedintelui Traian Basescu.

Decizia a fost luata cu 10 voturi "pentru", doua abtineri si un vot "impotriva", au precizat sursele citate.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca formatiunea pe care o conduce va sustine infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta, in cazul achizitionarii unui teren agricol de catre Ioana Basescu, dar tema acesteia ar fi legata de contractul de imprumut incheiat cu CEC Bank.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa o intalnire cu grupurile PSD, ca a discutat despre constituirea a doua comisii de ancheta pentru retrocedarile din Ardeal si implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, el mentionand: "Cazul Calarasi".

El a precizat ca Parlamentul are dreptul in baza Constitutiei sa faca comisii de ancheta legate de anumite situatii.

Presa a relatat recent ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare. Ioana Basescu preciza joi ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, sa cumpere un teren de 290 de hectare, pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Dezbaterile publice in mediul online nu mai sunt un vis. Proiectul a trecut de Senat
Dezbaterile publice in mediul online nu mai sunt un vis. Proiectul a trecut de Senat

 Dorinta primarului Nicolae Robu de a organiza dezbateri publice in mediul virtual, se apropie de realizare.

Noua generatie vrea un Parlament fara
Noua generatie vrea un Parlament fara "veterani". Cati politicieni au prins deja 7 mandate

Un senator al opozitiei propune limitarea mandatelor de parlamentar! Satul probabil sa vada la tribuna aceleasi fete de politicieni din '90 incoace, parlamentarul le-a pus gand rau colegilor alesi la Senat sau Camera Deputatilor de peste 20 de ani.

Proiect: Elevii si studentii pot face practica in orice perioada din an, pe contracte individuale
Proiect: Elevii si studentii pot face practica in orice perioada din an, pe contracte individuale

Deputatul PSD Catalina Stefanescu a depus la Senat o propunere legislativa privind practica elevilor si studentilor, care prevede ca acestia sa incheie in mod direct cu angajatorul "contracte individuale de practica".

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.