Revizuirea Constitutiei. Ponta anunta cele trei date posibile pentru organizarea referendumului

Ultima actualizare: 11-07-2013 06:57
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, ca PSD va decide, la sfarsitul lunii august, cand vor fi convocate sedinte ale BPN, CExN si grupurilor parlamentare, strategia sa privind adoptarea revizuirii Constitutiei.

"La sfarsitul lunii august vom avea sedinte a BPN, CExN si grupuri parlamentare pentru a decide strategia noastra privind adoptarea revizuirii Constitutiei.

Revizuirea Constitutiei, regionalizarea si descentralizarea raman obiective fundamentale ale PSD si USL, insa trebuie sa stabilim din punct de vedere tactic cand sa facem referendumul, cum sa progresam cu pregatirea institutiilor, a structurilor care merg la regiuni, judete, in zona deconcentrata. Sunt decizii pe care le luam in PSD, dupa care mergem in USL pentru a avea o decizie comuna", a spus Ponta.

In ceea ce priveste momentul desfasurarii referendumului de revizuire a Constitutiei, Ponta a precizat ca decizia in acest sens nu va fi luata doar de PSD, ci de USL, urmand ca ulterior sa se discute si cu UDMR si PPDD pe aceasta tema.

"Le-am cerut colegilor sa discute in teritoriu sa vedem cum sunt lucrurile la modul pragmatic. Modificarile la Constitutie sunt foarte bune, ne scapa in viitor de crize politice, ne garanteaza drepturi fundamentale, indreapta lucruri care s-a dovedit gresite. In octombrie vom avea si punctul de vedere al Comisiei de la Venetia", a spus Ponta.

El a precizat ca actuala Constitutie trebuie revizuita si ca este nevoie de regionalizare si de descentralizare.

Ponta a spus ca exista trei variante privind momentul in care sa se desfasoare referendumul de revizuire: in toamna; odata cu alegerile europarlamentare; odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale.

"Exista trei variante: in aceasta toamna, cu referendum cu 50%, la care trebuie sa vina 9 milioane, conform cvorumului stabilit de CC. S-a intamplat o singura data, in 2003, destul de greu.

Doi: odata cu alegerile pntru Parlamentul European, dar cvorumul e tot 50%, ca nu se implineste anul cerut de CC. Si trei: odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale. PDL va boicota in mod sigur, ca nu au candidat la prezidentiale, nu vor veni, dar vin ceilati si cvorumul de 30% va fi indeplinit", a spus Ponta.

El a spus ca vor fi evaluate sansele pe care le are referendumul de revizuire a Constitutiei de a fi adoptat.

"Evaluam sansele. Daca avem in toamna, facem in toamna, daca sunt mai mari la prezidentiale, mergem atunci. Niciuna din cele trei variante nu e exclusa, nici decisa", a spus Ponta.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO