Senat: O persoană poate sta la Poliţie, pentru verificarea indentităţii, maximum 12 ore
Comisia pentru apărare din Senat a dat, luni, raport de admitere proiectului legislativ iniţiat de Guvern care vizează prelungirea la maximum 12 ore a timpului pe care o persoană îl poate petrece într-o secţie de Poliţie pentru verificarea identităţii.
"Este o modificare legislativă extraordinar de importantă, cred eu că se impunea. Este şi o solicitare a Avocatului Poporului pentru că această zonă a conducerii persoanei la secţia de Poliţie nu era foarte bine reglementată, exista posibilitatea unor abuzuri din partea instituţiilor statului. Guvernul vine cu un proiect de lege astăzi, în Parlament, prin care este stabilită exact perioada în care un cetăţean poate sta într-o secţie de poliţie în vederea verificării identităţii acesteia. Este stipulat foarte clar durata de opt ore, această durată poate fi prelungită până la maximum 12 ore. În situaţia în care Ministerul de Interne, cei care sunt chemaţi astăzi să asigure ordinea şi liniştea publică, siguranţa cetăţeanului, nu pot realiza această măsură a identificării persoanei, persoana poate părăsi de îndată sediul Poliţiei.", a declarat Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Proiectul va fi supus votului în Senat
Ea a adăugat că legiuitorul stabileşte clar că termenul de verificare a unei persoane începe din momentul conducerii acesteia la sediul de poliţie.
"Dacă până astăzi noi nu ştiam de când curge acel termen cât timp un cetăţean poate sta într-o secţie de poliţie, iată că astăzi, prin acest proiect de lege, legiuitorul ne spune foarte clar: din momentul conducerii acestuia la sediul de Poliţie începe să curgă termenul cât timp persoana poate fi verificată pentru stabilirea identităţii acesteia", a subliniat Pauliuc.
În baza raportului de admitere, Comisia pentru apărare va propune plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, adoptarea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea articolului 36 din Legea 218/2020 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.