Iohannis, ședință cu miniștrii la Cotroceni. Cum se vor împărți miliardele de euro de la UE

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marți, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe teme economice cu mai mulţi membri ai Guvernului.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţă au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi şeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Președintele, premierul și cei patru miniștri au pus la cale planul de sprijin pentru companiile private, salariații din acest mediu, precum și schemele de ajutor care ar putea să fie finanțate din fonduri europene.

Cine speră la cele 3,12 miliarde de euro de la UE

 

Guvernul trebuie să anunțe un plan pentru a putea beneficia de banii europeni. Avem un termen limită până la 31 decembrie 2020 să absorbim 3.12 miliarde de euro. Acesta este fondul de urgență oferit României cu durată de cheltuire până la finalul anului.

Citește și
Klaus Iohannis, la Cotroceni
Klaus Iohannis, după reuniunea CE: „România a primit dreptul la 44 miliarde euro”

Ministrul Fondurilor Europene a declarat luni, pentru g4media, că aceste granturi pe care economia le va primi din partea statului român vor fi în primul rând granturi pentru firmele din domeniul HORECA, turism, alimentație publică.

Se va acorda o sumă fixă în funcție de cifra de afaceri. Grantul înseamnă bani primiți fără a fi dați înapoi, fiind o sumă de spriin, nu un împrumut.

Vor mai fi granturi pentru IMM-uri în care patronul este și singurul angajat și care nu au beneficiat de niciun alt ajutior. Aceste granturi se vor ridica la 2.000 de euro de IMM.

De asemenea, se vor acorda granturi pentru investiții de până la 200.000 de euro în domenii de activitate puternic afectate de criză și granturi pentru investiții cu impact mare, unde cifrele vor fi între 2 și 6 milioane de euro.

Pe listă se mai găsesc granturi pentru crearea de noi locuri de muncă în care să fie încadrați studenți, granturi pentru antreprenoriat rural, pentru digitalizarea IMM-urilor și pentru integrarea tinerilor cu vârste între 19 și 29 de ani.

Aceste sume vor trebui correlate cu ajutorul financiar care va veni din partea Guvernului.

Citește și...
Război al declaraţiilor între diplomaţii români şi maghiari.
Război al declaraţiilor între diplomaţii români şi maghiari. "Iohannis, un extremist"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că ”a luat notă cu surprindere de reacţia complet nejustificată, disproporţionată şi scoasă din context” a ministrului ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.

Klaus Iohannis, după reuniunea CE: „România a primit dreptul la 44 miliarde euro”
Klaus Iohannis, după reuniunea CE: „România a primit dreptul la 44 miliarde euro”

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la reuniunea Consiliului European în format videoconferinţă. Ulterior, a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

Iohannis participă la reuniunea Consiliului European, prin videoconferinţă. Cere finanţare rapidă pentru toate statele
Iohannis participă la reuniunea Consiliului European, prin videoconferinţă. Cere finanţare rapidă pentru toate statele

Preşedintele Klaus Iohannis participă, vineri, la reuniunea Consiliului European în format videoconferinţă, context în care va puncta faptul că toate statele membre au nevoie de sprijin financiar în procesul de recuperare economică.

Iohannis: Nu dorim să reimpunem restricții, dar sunt îngrijorat de numărul mare de cazuri
Iohannis: Nu dorim să reimpunem restricții, dar sunt îngrijorat de numărul mare de cazuri

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi, o declarație după o vizită la Unitățile Mobile ATI de la Romexpo, în care a făcut un apel către români, în contextul în care numărul de infectări cu coronavirus a crescut semnificativ în ultimele zile.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.