Iohannis, ședință cu miniștrii la Cotroceni. Cum se vor împărți miliardele de euro de la UE
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marți, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe teme economice cu mai mulţi membri ai Guvernului.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţă au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi şeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
Președintele, premierul și cei patru miniștri au pus la cale planul de sprijin pentru companiile private, salariații din acest mediu, precum și schemele de ajutor care ar putea să fie finanțate din fonduri europene.
Cine speră la cele 3,12 miliarde de euro de la UE
Guvernul trebuie să anunțe un plan pentru a putea beneficia de banii europeni. Avem un termen limită până la 31 decembrie 2020 să absorbim 3.12 miliarde de euro. Acesta este fondul de urgență oferit României cu durată de cheltuire până la finalul anului.
Ministrul Fondurilor Europene a declarat luni, pentru g4media, că aceste granturi pe care economia le va primi din partea statului român vor fi în primul rând granturi pentru firmele din domeniul HORECA, turism, alimentație publică.
Se va acorda o sumă fixă în funcție de cifra de afaceri. Grantul înseamnă bani primiți fără a fi dați înapoi, fiind o sumă de spriin, nu un împrumut.
Vor mai fi granturi pentru IMM-uri în care patronul este și singurul angajat și care nu au beneficiat de niciun alt ajutior. Aceste granturi se vor ridica la 2.000 de euro de IMM.
De asemenea, se vor acorda granturi pentru investiții de până la 200.000 de euro în domenii de activitate puternic afectate de criză și granturi pentru investiții cu impact mare, unde cifrele vor fi între 2 și 6 milioane de euro.
Pe listă se mai găsesc granturi pentru crearea de noi locuri de muncă în care să fie încadrați studenți, granturi pentru antreprenoriat rural, pentru digitalizarea IMM-urilor și pentru integrarea tinerilor cu vârste între 19 și 29 de ani.
Aceste sume vor trebui correlate cu ajutorul financiar care va veni din partea Guvernului.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, economie, ministri, Cotroceni,
Dată publicare:
23-06-2020 14:06