Valeriu Zgonea, exclus din PSD: "Este ca pe vremea Inchizitiei". Partidul vrea sa-l lase si fara sefia Camerei Deputatilor


Ultimul update: Sambata 30 Aprilie 2016 07:12
Data publicarii: Miercuri 27 Aprilie 2016 14:42
Categorie: Stiri Politice

In saptamana patimilor, PSD l-a dat afara din partid pe Valeriu Zgonea. Iar dupa Paste, chiar in Saptamana Luminata, social-democratii vor sa il lase si fara sefia Camerei Deputatilor.

Zgonea plateste astfel pentru ca a indraznit sa ii ceara demisia liderului Liviu Dragnea, condamnat definitiv de justitie la doi ani cu suspendare pentru implicarea sa in Dosarul "Referendumul". "Este ca pe vremea Inchizitiei", a comentat Valeriu Zgonea.

Sinteza evenimentelor:
 

UPDATE 16:30 Dragnea: Pentru mine este o zi trista

PSD va decide cine va prelua sefia Camerei Deputatilor in primul Birou Permanent National al partidului care va avea loc dupa Paste, a anuntat miercuri presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea. "In ceea ce priveste presedintia Camerei Deputatilor, in primul Birou Permanent National de dupa Paste vom lua o decizie politica in ceea ce priveste succesorul de la Camera Deputatilor, in conditiile in care se va elibera pozitia respectiva. Noi astazi am luat o decizie politica, de aici inainte sunt proceduri parlamentare. Teoretic si in mod firesc acea pozitie se va elibera", a declarat Dragnea, dupa Comitetul Executiv National al partidului.

"Pentru mine personal este o zi destul de trista, pentru ca este vorba despre excluderea unui fost coleg. Am sperat sa nu se ajunga aici. Si ieri si astazi (...) am avut discutii cu mare parte din membrii Comitetului (...), eu indemnandu-i la o solutie moderata care sa fie adoptata astazi. Pozitia a fost destul de transanta", a declarat Liviu Dragnea.

UPDATE 15:35 Valeriu Zgonea a catalogat miercuri drept "profund nedreapta" decizia de excludere a sa din PSD

"Astazi, am asistat la o decizie profund nedreapta. (...) Mi-am amintit de inchizitie si de ideea in care, daca exprimi o opinie, automat esti condamnat pentru ca ai o opinie. Delictul de opinie, dupa 26 de ani, a devenit ceea ce dumneavoastra ati aflat astazi. Eu raman atasat valorilor social-democrate. Multumesc lui Dumnezeu ca nu mi-au luat si inima de social-democrat. (...) Am acceptat decizia lor, nu comentez, sunt datori domniile lor sa explice. E o decizie profund nedreapta, din punctul meu ce vedere. Eu am atras atentia (...) ca (...) nu trebuie ca problemele noastre penale sa intervina ca subiect de dezbatere in comunitatile locale si sa nu poata candidatii nostri sa-si expuna punctul de vedere. Integritatea este la ordinea zilei pe buzele tuturor romanilor. In loc sa plece el, plec eu. Asta e decizia", a declarat Zgonea, dupa ce a participat la Comitetul Executiv National al PSD.

Fostul presedinte executiv al PSD a spus ca se va supune deciziei luate de CExN. "Nu am inteles din raportul comisiei de integritate unde avem intr-un statut de partid politic, in Romania, in 2016, sanctionarea delictului de opinie, dar m-am supus deciziei colegilor mei", a subliniat Zgonea.

"Liderii partidului nu trebuie sa transforme povara problemelor lor asupra candidatilor din aceste zile, din respect pentru sutele de mii de membri si votanti ai PSD, pentru cei care astazi incep sa pregateasca de campania electorala care debuteaza pe 5 mai", si-a explicat el punctul de vedere.

"Ma voi abtine de la alte comentarii. Raman un om cu o constiinta libera, spun ceea ce gandesc, ceea ce simt, am spus in interiorul partidului si asa voi fi cum am fost in ultimii 20 de ani", a completat Zgonea.

El a comparat situatia din PSD cu cea a antilopelor gnu care in cautarea hranei aleg sa se arunce intr-un rau plin cu crocodili, urmandu-si astfel masculul alfa.

"Ma uitam aseara la un documentar despre antilopele gnu. Si in procesul lor de a cauta sa ajunga acolo unde vor trec peste un rau. Si masculul alfa sare in rau si, fara sa gandeasca, fara sa simta ceea ce se poate intampla cu ele, toate sar dupa masculul alfa. Singura problema este ca acel rau este renumit ca fiind plin cu crocodili. Asa se afla si PSD-ul astazi: scapa cine poate. Eu am atras atentia ca este o mare eroare daca liderul nu-si asuma responsabilitatea functiei pe care o are, fiind principalul partid din Romania. In rest, fiecare are constiinta impacata, eu am constiinta curata ca am atras atentia in interiorul partidului ca vulnerabilizam tot partidul si miile de candidati si va fi un subiect de dezbatere pana la toamna cu privire la integritate. De aici, cei care au luat decizia trebuie sa comunice", a spus Zgonea.

Intrebat ce mesaj are pentru Liviu Dragnea, Zgonea i-a urat acestuia sarbatori pascale fericite, ca si tuturor romanilor.

UPDATE 15:20 Comitetul Executiv National al PSD, intrunit miercuri, a decis in unanimitate excluderea lui Zgonea.

UPDATE 14:30 Dragnea: Nu mai pot face echipa cu Zgonea.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri ca in acest moment nu mai poate face echipa cu Valeriu Zgonea - presedinte executiv al partidului. Intrebat in acest sens, Dragnea a raspuns: "Categoric, nu".

"Astazi, Comitetul Executiv National, printre alte lucruri, trebuie sa hotarasca daca imi acorda in continuare sprijin politic sau nu pentru aceasta functie (de presedinte - n.r.). Exista o prevedere statuata in care oricand CExN poate mentine sau retrage sprijinul politic pentru fiecare membru din Biroul Permanent National. Vor fi mai multe voturi. Acelasi lucru se va aplica si in privinta presedintelui executiv. in ce priveste decizia referitoare la soarta domnului Zgonea sau cariera politica a sa, colegii mei vor decide ce se va intampla. Vreau sa precizez ca, cu toate ca in trecutul nu foarte indepartat, doua - trei luni, au mai fost de cel putin doua ori curente pe care eu le-am oprit, de data asta nu o sa mai am un punct de vedere, o sa las CExN sa duca la capat ceea ce simte pentru acest partid", a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului, inainte de inceperea sedintei conducerii PSD.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus in urma cu cateva zile ca a convocat reuniunea CExN pentru "o analiza la rece" si a precizat ca nu va parasi conducerea PSD pentru a nu destabiliza situatia politica si a "face cadou alegerile" Opozitiei, "inclusiv presedintelui Klaus Iohannis".

El a adaugat ca la CExN va fi luata "o decizie fara patima" si ca dupa alegerile locale se va discuta oportunitatea ramanerii sale in functia de presedinte al partidului.

Tot la aceasta sedinta se va pune in discutie cazul presedintelui executiv al PSD, Valeriu Zgonea, care i-a cerut lui Dragnea sa se retraga din fruntea partidului. Mai multi lideri social-democrati au cerut, in urma acestor afirmatii, suspendarea din functie a lui Zgonea si retragerea sprijinului politic pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO