Guvernul nu a discutat despre amnistie sau grațiere în ședința de marți. O nouă ședință de Guvern va avea loc joi
Premierul a anunţat, marţi, la începutul şedinţei de Guvern, măsuri care vor fi decise de Executiv, printre care achiziţii de elicoptere şi simulatoare de zbor şi măsuri referitoare la centrele destinate persoanelor cu dizabilităţi.
Premierul nu a făcut nicio referire la un act normativ privind amnistierea sau graţierea unor fapte de corupţie, aşa cum sugerau informaţii vehiculate în ultimele zile şi negate vehement de liderii coaliţiei de guvernare.
Între timp, preşedintele a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Cotroceni, discuţia între cei doi urmând să aibă loc miercuri.
DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR:
UPDATE 17:50 Nelu Barbu: Guvernul a aprobat achiziţionarea de elicoptere pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă
Ordonanţa de urgenţă care vizează achiziţia de elicoptere şi simulatoare de zbor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă a fost aprobată de Guvern, finanţarea urmând a fi asigurată din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
"Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a fost desemnat drept unitate de achiziţii centralizate în acest sens, Ministerul Afacerilor Interne intenţionând să suplimenteze dotarea Inspectoratului General de Aviaţie cu 22 de elicoptere, 10 elicoptere uşoare şi 12 elicoptere medii/grele şi cu cel puţin un simulator de zbor. Aceste aparate vor îmbunătăţi substanţial capacitatea de răspuns şi de pregătire în cazul situaţiilor de urgenţă de amploare şi intensitate deosebită", a declarat Nelu Barbu, marţi, la Palatul Victoria, conform Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că achiziţia se va face din fonduri nerambursabile prin POIM, din care MAI beneficiază de aproximativ 600 de milioane de euro.
"Din această sumă au fost alocate aproximativ 170 de milioane de euro pentru achiziţia de elicoptere. În perioada următoare, IGSU va iniţia o licitaţie deschisă având ca scop încheierea unui acord cadru pentru satisfacerea necesităţii ministerului", a mai spus Nelu Barbu.
UPDATE 17:40 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat că în şedinţa de marţi a Guvernului nu s-a discutat despre un act normativ privind amnistia şi graţierea şi a confirmat că joi va avea loc o nouă şedinţă a Executivului.
"Nu a fost vorba în şedinţa de Guvern despre un act privind amnistia şi graţierea. (...) O să fie şi joi şedinţă de Guvern, ora deocamdată nu v-o pot comunica. Biroul de presă va anunţa", a spus Barbu, arătând că ordinea de zi pentru reuniunea de joi va fi anunţată în acea zi.
El a explicat motivele pentru care săptămâna aceasta au loc două şedinţe de Guvern.
"Pentru că în această zi a fost adoptat un act foarte important, acea OUG privind mediul, care nu suporta amânare şi s-a luat decizia să se facă această şedinţă pentru a se adopta acest act, pe de-o parte. Pe de altă parte, ştiţi foarte bine că, având în vedere că se apropie vacanţa parlamentară, sunt acte normative ce au nevoie de adoptare şi nu suportă amânare şi, în funcţie de avizele care vor veni atunci, joi vor fi puse pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern".
UPDATE 17:10 O a doua ședință de Guvern din această săptămână va avea loc joi pentru că unele acte normative încă nu au avizele luate.
UPDATE 16:20 Guvernul va introduce, prin Ordonanţă de Urgenţă, măsuri privind reciclarea deşeurilor, astfel încât rata de reciclare să crească, iar deşeurile să nu mai fie tratate "ca pe ceva inutil”, ci ca pe o resursă.
"Obiectivul central al măsurilor introduse prin acest act normativ este de a creşte rata de reciclare a deşeurilor şi de a pune astfel România pe harta europeană a reciclării şi a economiei circulare. Măsurile introduse prin această OUG aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deşeurilor, astfel încât să ne obişnuim să nu mai tratăm deşeurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursă care merită şi trebuie să fie valorificată. Principalele măsuri aplicabile în 2019 sunt: garanţia pentru ambalajele reutilizabile şi introducerea unor indicatori de performanţă, atât pentru societăţile de salubrizare, cât şi pentru staţiile de sortare, precum şi pentru încurajarea colectării separate a deşeurilor la sursă şi detalierea modului de aplicare a tarifului diferenţiat la populaţie”, a anunţat marţi Viorica Dăncilă, la începerea şedinţei de Guvern.
De asemenea, a explicat premierul, prin OUG va fi stabilit clar rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor, obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate, ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţilor publice locale.
UPDATE 16:00 Dăncilă: Centrele cu aspect de cazarmă pentru persoanele cu dizabilităţi vor fi transformate în centre de reabilitare
Guvernul va aproba, în şedinţa de marţi, o serie de măsuri în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi, care vizează, între altele, renunţarea la centrele vechi şi înlocuirea acestora cu locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, pentru abilitare şi reabilitare, de îngrijire şi asistenţă, a anunţat prim-ministrul Viorica Dăncilă.
"Continuăm astăzi să luăm măsuri în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi, multe dintre acestea au fost inspirate din discuţiile pe care le-am purtat cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale în primăvară, când am avut consultaţii. Acum le introducem în legislaţie, în regim de urgenţă, astfel încât să poată să fie aplicate cât mai repede. (...) România şi-a asumat dezinstituţionalizarea până în anul 2020 a îngrijirii persoanelor cu dizabilităţi. Mai exact, renunţăm la centrele cu aspect de cazarmă militară în care erau găzduite sute de persoane cu dizabilităţi, cu un management de multe ori defectuos şi personal insuficient pregătit, pentru a răspunde nevoilor de reabilitare a persoanelor asistate. Le vom înlocui cu locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre pentru abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro, centre de criză. Finanţarea acestor tipuri de centre va fi asigurată în proporţie de până la 90% de la bugetul de stat", a declarat Viorica Dăncilă în debutul şedinţei de guvern.
Premierul a adăugat că autorităţile locale şi judeţene trebuie să transforme centrele "mamut" până la finalul anului.
"În caz că nu vor face acest lucru, vor pierde anual 25% din finanţarea asigurată de bugetul de stat. Astfel, dorim să stimulăm înfiinţarea noilor tipuri de centre, care vor beneficia de finanţare de până la 90%. Ordonanţa de urgenţă pe care o adoptăm astăzi creează şi cadrul legal pentru finanţarea măsurilor de protecţie asigurate de furnizorii privaţi, mă refer aici la asociaţii şi fundaţii, de la bugetul de stat. Paradigma se schimbă în sensul că nu vor mai fi finanţate locurile într-o instituţie, ci serviciile pe care le oferim. Ne axăm astfel pe nevoile persoanei, şi nu pe cele ale unui sistem vechi şi care, am văzut cu toţii, a devenit neperformant", a spus Dăncilă.
O altă schimbare priveşte introducerea unei alocaţii lunare pentru asistentul personal profesionist care are în îngrijire un adult cu handicap, astfel încât acesta să poată asigura condiţii de locuit, hrană şi îmbrăcăminte.
"Astfel, asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat va primi 600 de lei pe lună, iar unul care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei pe lună. Această alocaţie se adaugă la salariul asistentului personal profesionist", a mai spus Dăncilă.
Premierul a menţionat şi măsurile avute în vedere în OUG pentru introducerea biletului unic de transport interurban.
"Până acum, biletele de călătorie erau tipărite de operatorul de transport şi asigurau călătoria fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. De acum, beneficiarul unui tichet de călătorie va putea folosi combinat tipurile de transport", a adăugat ea.
Premierul a precizat, de asemenea, că în privinţa finanţărilor nerambursabile, pentru proiectele ONG-urilor cu activitate în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi se va modifica procentul de finanţare.
"De exemplu, dacă până acum acest procent era de 90%, acum va fi de 98%. Cu alte cuvinte, încercăm să susţinem ONG-urile să se implice şi mai mult, în condiţiile în care am observat că acestea nu accesau fonduri nerambursabile, pentru că nu aveau cota de 10% necesară cofinanţării, iar banii rămâneau de foarte multe ori necheltuiţi", a mai declarat Dăncilă.
Guvernul va majora de la 900 de lei la 990 de lei plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate
Plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate va fi majorat cu 10 la sută, de la 900 de lei la 990 de lei, a anunţat marţi premierul Viorica Dăncilă. Măsura va fi adoptată în şedinţa de Guvern.
„Dorim ca pensionarii care au beneficiat de o nouă majorare a pensiilor începând cu 1 iulie să-şi păstreze acest drept, şi anume accesul la medicamente compensate. Este a doua majorare a acestui plafon în actuala guvernare”, a explicat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.
Plafonul veniturilor va fi astfel majorat de la 900 de lei la 990 de lei.
Premierul a amintit că este a doua majorare pe care o face actuala guvernare, prima fiind în luna iunie a anului trecut, când plafonul a crescut de la 700 de lei la 900 de lei.
„Am luat această măsură tocmai pentru a ne asigura că tot mai mulţi pensionari pot beneficia de medicamente la un cost cât mai accesibil, în condiţiile în care acest plafon a fost îngheţat pe o perioadă de opt ani”, a spus Dăncilă.
UPDATE 14:30 Se va discuta şi despre o hotărâre referitoare la accizele la motorină plătite de transportatori. De asemenea, se va majora plafonul veniturilor pensionarilor pentru compensarea medicamentelor. La finalul şedinţei, purtătorul de cuvânt al Guvernului va anunţ actele adoptate.
UPDATE 14:25 Prim-ministrul a anunţat şi ordonanţa de urgenţă privind gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje, adică măsura despre care vorbea luni seară Călin Popescu-Tăriceanu.
UPDATE 14:20 Premierul vorbeşte despre măsuri privind TAROM şi centrele pentru persoane cu dizabilităţi, pentru care va fi dată o OUG.
UPDATE 14:15 A început şedinţa de Guvern. Tudorel Toader este prezent, deşi iniţial apăruseră informaţii că ministrul Justiţiei nu va participa, ci va delega un secretar de stat.
UPDATE 14:00 Şedinţa mai întârzie. Miniştrii au ajuns la Palatul Victoria. Există posibilitatea ca şedinţa să fie condusă chiar de preşedintele Iohannis.
UPDATE 13:00 Potrivit unor surse oficiale, o a doua şedinţă de Guvern a fost programată pentru ziua de joi, o situaţie mai puţin obişnuită. Aceasta este ultima zi când se mai pot emite ordonanţe de urgenţă, fiindcă apoi se încheie sesiunea parlamentară.
UPDATE 11:15 Guvernul a transmis presei ordinea de zi a şedinţei. Pe aceasta apare o singură ordonanţă de urgenţă, care nu este legată nici de mediu, nici de amnistie, nici de înzestrarea marinei, ci de Institutul Cantacuzino. Mai precis, e vorba de o OUG care completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 66/2017 prin care Institutul Cantacuzino a fost trecut la Ministerul Apărării.
UPDATE 10:30 Viorica Dăncilă a primit o invitaţie la Cotroceni, pentru o discuţie cu preşedintele, dar abia miercuri va putea onora invitaţia.
UPDATE 09:45 Ministrul Apărării, Mihai Fifor, ar urma să prezinte în şedinţa de marţi a Cabinetului Dăncilă proiectul de Hotărâre de Guvern privind programul de înzestrare a Marinei cu baterii de artilerie de coastă.
Ce spun liderii majorităţii despre şedinţa de Guvern de marţi
Preşedintele Senatului a afirmat însă luni că motivul e cu totul altul, chiar dacă e vorba tot de o ordonanţă de urgenţă. “Mâine se ţine şedinţa de Guvern pentru că este o altă OUG, pe mediu, care trebuie să pună în acord Directiva europeană şi acesta este motivul pentru care s-a decalat pentru marţi şedinţa de Guvern”, a declarat Tăriceanu luni seară. El nu a exclus însă ideea unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea, despre care a spus că "nu ar fi de neconceput."
Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat, spunând că atât premierul, cât şi ministrul Justiţiei au infirmat "aceste zvonuri apărute în spaţiul public". De altfel, ministrul Tudorel Toader a declarat luni că la Ministerul pe care îl conduce nu există în dezbatere sau în avizare o Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia şi graţierea.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: guvern, Liviu Dragnea, sedinta, tudorel toader, Călin Popescu Tăriceanu, ordonanta, viorica dancila, oug, gratiere, amnistie,
Dată publicare:
17-07-2018 08:58