Ghita anunta o "lovitura de palat a procurorilor". Imperiul PSD contraataca: ce replica pentru DNA au social-democratii

×
Codul embed a fost copiat

Deputatul Sebastian Ghita ii cere protectie procurorului general, dupa ce DNA l-a suspendat din activitatea de parlamentar pentru urmatoarele 60 de zile.

Ghita este acuzat ca ar fi incercat sa-i cumpere pe alegatorii lui Victor Ponta din Republica Moldova, dar si pe cei din Prahova, unde a fost ales deputat. "O lovitura de palat a procurorilor", a calificat deputatul masura anchetatorilor.

"Sa interzici unui parlamentar roman sa participe la lucrarile Camerei este o chestiune de un abuz inimaginabil si daca aceasta chestiune e tolerata. Maine un procuror va putea sa interzica unui numar mai mare de parlamentari sa participe la lucrarile camerei. Maine acest procuror poate decide ca Victor Ponta nu mai poate intra in Palatul Parlamentului sau in Palatul Victoria", a declarat Sebastian Ghita.

Acesta este suparat ca procurorii i-au impus prin control judiciar sa nu mai actioneze ca deputat. Ghita isi avertizeaza colegii ca daca nu reactioneaza, oricand le-ar putea veni randul.

Luminita Adam, deputat UNPR: "Nu poti sa aplici o asemenea interdictie pentru ca il impiedici sa isi exercite mandatul de deputat"

Citește și
Parlament, vot, cover - Agerpres
Parlamentarii si-au MARIT PENSIA prin vot. Deputat PSD: "Dragi tovarasi, pe 16 iunie trebuie sa ne luam Parlamentul inapoi"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Ludovic Orban, lider grup PNL din Camera Deputatilor: "Inteleg unde bat ei, ca la un moment dat poate fi afectata o majoritate parlamentara daca procurorii ar dispune pentru mai multi parlamentari aceasta forma de control judiciar. Le raspund atat - Sebastian Ghita e numai unul."

Ghita le-a scris colegilor din Camera Deputatilor sa ii sara in ajutor, iar cazul sau va fi discutat luni in Comisia Juridica. Afirma ca multe probe ale acuzarii ar fi false, iar altele obtinute prin mijloace nelegale.

Sebastian Ghita era deja acuzat de coruptie in afacerile cu fonduri europene destinate reabilitarii retelelor de canalizare din Prahova. De miercuri insa este suspectat si ca ar fi incercat sa cumpere cu 350 de mii de euro voturile moldovenilor de peste Prut pentru Victor Ponta. Ba chiar si propriul mandat de deputat si l-ar fi asigurat oferind electoratului sau - sustin procurorii - tigai cumparate de pe piata neagra.

Si acuzatiile nu se opresc aici. Sebastian Ghita este acuzat ca ar fi spalat 130 de milioane de lei si ar fi facut evaziune fiscala de vreo 30 de milioane de lei. Asa ca procurorii au impus controlul judiciar si in plus, i-au sechestrat intreaga avere, conturile bancare si banii ce vor fi incasati de cele 51 de firme la care este actionar.

"E revoltator si e impotriva legii, e neconstitutional si arata si caracterul abuziv al masurilor pe care le impune acest procuror. Nu are dreptul sa ma urasca", spune Ghita.

Sefii DNA se abtin de la orice reactie la acuzatiile deputatului suspendat Sebastian Ghita. Potrivit legii, procurorilor le este interzis sa intre in polemici cu cei pe care ii cerceteaza. O reactie a avut insa CSM-ul, care a sesizat Inspectia Judicara pentru a vedea daca declaratiile perlamentarului sunt sau nu menite sa afecteze independenta justitiei.

Potrivit unor surse parlamentare, social-democratii se gandesc sa atace masura impusa impotriva lui Ghita la Curtea Constitutionala, pe motiv ca ar fi un conflict intre puterea legislativa si procurorii DNA.

Potrivit Codului de Procedura Penala, pe durata anchetei, procurorul poate dispune impotriva celui cercetat un control judiciar riguros. Intre altele, suspectului ii poate fi impus "sa nu depaseasca o anumita limita teritoriala, sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta".

Interdictii de acest gen li s-au aplicat si primarului Andrei Chiliman sau unor medici suspectati de coruptie.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Premierul Ponta:
Premierul Ponta: "Nu m-a consultat nimeni cu privire la nominalizarea lui Ungureanu la SIE. Iohannis ne-a pacalit"

Premierul Victor Ponta a declarat ca nu a fost consultat cu privire la nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe si ca, in calitate de deputat, ar vota contra acestei propuneri.

Parlamentarii si-au MARIT PENSIA prin vot. Deputat PSD:
Parlamentarii si-au MARIT PENSIA prin vot. Deputat PSD: "Dragi tovarasi, pe 16 iunie trebuie sa ne luam Parlamentul inapoi"

Senatorii si deputatii au aprobat marti, in Parlament, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. S-au inregistrat 303 voturi "pentru" si 124 "impotriva".

Fratele unui deputat de Braila sustine ca a fost agresat de politisti.
Fratele unui deputat de Braila sustine ca a fost agresat de politisti. "A venit unul mare de 2 metri si m-a spart cu bataia"

Incident cu multe semne de intrebare la Braila. Un barbat sustine ca a fost ridicat de mascati la iesirea din club, agresat si lasat fara acte si carduri.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.