Scandalul ”Iordache”. Cum explică PNL și USR voturile ”de dreapta” pentru deputatul PSD

Ultima actualizare: 21-10-2020 13:05

Liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, a reacționat, marți, la acuzațiile de pe rețelele de socializare, legate de numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ cu presupusul ajutor al parlamentarilor USR.

Drulă afirmă că "USR nu l-ar vota în vecii vecilor pe Florin Iordache nici la şefia unei scări de bloc" și  susține că astfel de afirmaţii sunt "ridicole".

Marți, Iordache, fost ministru PSD al Justiției, a fost votat într-o funcție cu mandat pe termen nelimitat după ce plenul Parlamentului a decis numirea sa în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. El nu ar fi putut ajunge în această funcție fără votul parlamentarilor PNL, USR sau PMP - votul fiind secret, cu bile.

CITIȚI ȘI: USR susține că numirea lui Iordache este nelegală și sesizează CCR, cerând invalidarea numirilor în Consiliul Legislativ

În acest moment nu se știe exact cine a ”trădat”: parlamentarii PNL sau cei de la USR.

Mesajul complet al liderului deputaților USR, Cătălin Drulă:

”Văd tot felul de interpretări și speculații despre votul de astăzi (marți, n. red.) din Parlament. Câteva lămuriri:

1) Numirea lui Florin Iordache la președinția Consiliului Legislativ este o palmă dată de PSD pe obrazul românilor care au stat în frig la OUG 13.

2) Prezența USR în parlament astăzi (marți, n. red.) a fost de 21 de parlamentari: 6 senatori și 15 deputați.

3) USR nu l-ar vota în vecii vecilor pe Florin Iordache nici la șefia unei scări de bloc. Afirmațiile acestea despre noi, care ne-am luptat ani de zile cu Iordache și Nicolicea, sunt ridicole.

4) De altfel, Iordache a câștigat votul decisiv (185 din 240), deci în acest scenariu conspiraționist la adresa USR, nu se înțelege de ce i-ar fi trebuit cele 21 ale noastre.

5) Noi l-am votat pe domnul Augustin Zegrean la președinția Consiliului Legislativ și pe colegul nostru George Dircă la președinția Secției de evidență a legislației.

6) Colegul nostru a fost votat de toate partidele, inclusiv de PNL (afirmat public) și de PSD. Nu am negociat această susținere, nu am oferit nimic la schimb.

7) Presupunerea mea este că dintr-un eșec în ultimul moment al negocierilor pe poziții între cele două mari partide, dl. Dircă a rămas singura opțiune viabilă pentru Secția evidența legislației. Mă bucură că colegul meu, un om integru și competent, a fost numit în această funcție și cred că va face o treabă bună.

8) Din calculul voturilor pentru dl. Zegrean, adică 41, și cel al prezenței USR, ar rezulta că nu toți parlamentarii PNL și-au votat propriul candidat. M-a mirat și pe mine acest rezultat. Oricum prezența PNL a fost extrem de scăzută, din 113 parlamentari doar aproximativ 40 au fost prezenți.

9) S-a mai rostogolit un fake news cum că dl Ionuț Duli Mazâlu care a luat 2 voturi pentru președinția CL ar fi candidatul USR. Este complet fals. Habar n-am cine e dl. Mazâlu, nu-l cunoaștem. Dar asta n-a împiedicat toți comunicatorii PNL să preia acest neadevăr și să-l rostologească.

10) Că e campanie electorală înțelegem, dar s-ar putea mai puțin mizerabilă?” - a scris pe Facebook liderul deputaților USR.

Orban: După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate decât că USR a votat pentru Iordache

 

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a criticat miercuri alegerea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, susţinând că, după cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate decât aceea că social-democratul a fost votat de USR.

"Este vital pentru România ca pe 6 decembrie să aibă loc alegeri. Democraţia înseamnă alegeri, puterea cetăţeanului, capacitatea societăţii de a genera reprezentanţi în instituţiile democratice ale statului, români care să slujească interesul public şi care să facă bine României. Ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. - marţi) în Parlament arată o dată în plus că acest Parlament, majoritatea PSD-istă din acest Parlament trebuie să plece acasă. Să pui în fruntea Consiliului Legislativ pe cel care s-a afirmat ca violatorul justiţiei independente din România, omul care a scos milioane de oameni în stradă prin proiectele aberante în domeniul justiţiei, eu nu pot să înţeleg. Îmi arată clar că PSD şi cei care au votat alături de PSD sunt în pragul nebuniei şi nu mai au nicio legătură cu realitatea opţiunilor oamenilor, este sfidător la adresa României şi la adresa fiecărui român alegerea acestui nici nu pot să-i spun aghiotant, acestei slugi a lui Dragnea, care a răspuns la toate comenzile absurde care i s-au dat şi care este pus de o majoritate parlamentară în fruntea unei instituţii fundamentale a statului", a spus Orban, la sediul BEM, unde au fost depuse listele de candidaţi ale PNL Bucureşti la parlamentare.

Întrebat dacă Iordache a ajuns preşedinte al Consiliului Legislativ şi cu voturile USR, aceasta a răspuns: "După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate. Dacă ne uităm la voturile lui Iordache şi la voturile candidatului USR la vicepreşedintele Consiliului Legislativ asta este concluzia care se poate trage".

El a subliniat că Augustin Zegrean a fost candidatul PNL la şefia Consiliului Legislativ.

"Toate voturile pe care le-a obţinut domnul Zegrean sunt voturile PNL. (...) Cum au votat ceilalţi se poate vedea pe voturi", a precizat Orban.

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan: ”Totul este gândit chirurgical”

 

În schimb, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan nu oferă nicio explicație pentru voturile parlamentarilor ”de dreapta” pentru candidatul susținut de PSD.

Ea doar critică numirea lui Iordache în fruntea Consiliului Legislativ, fără să sufle nicio vorbă despre faptul că deputatul PSD a ajuns acolo cu ajutorul parlamentarilor PNL sau USR.

 

Mesajul complet al liderului PNL Raluca Turcan:

Până și lupul din zicala românească își mai schimbă năravul, dar PSD ba!

Ați crezut povestea preschimbării partidului baronimii într-unul frecventabil, odată cu alinierea halatelor albe în concursul de popularitate? Eroare! Totul este gândit chirurgical, ca să mai câștige voturi. Nu este prima dată, doar personajele sunt relativ noi...

Recompensarea groparului justiției, a lui Iordache “altă întrebare”, cu șefia Consiliului Legislativ este incalificabilă. PSD își curăță listele pentru parlamentare de indezirabili, dar îi plasează strategic în instituții departe de ochii românilor, însă în poziții din care pot influența decizii. Autorul Ordonanței 13, autorul recursului compensatoriu care a scos din închisori condamnați pentru fapte grave este premiat acum pentru tot asaltul asupra statului de drept, care ne-a îngrozit în era Dragnea și a speriat instituțiile europene.

Alegerea lui Florin Iordache este profund viciată, în afara legii de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ. Oricine a putut vota un asemenea om nu are nicio legătură cu legea, respectarea și aplicarea ei.

În mod evident, asupra Consiliului Legislativ va plana de acum înainte suspiciunea noastră, a tuturor, în legătură cu avizele pe care această instituție le va elibera. Iordache va duce cu el oprobriul public. Și întreg arsenalul de torpile la adresa justiției și legislației românești, în general.

PSD nu ne poate minți astăzi că desemnarea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ este un semn al schimbării, alta decât schimbarea sinecurilor. Profund și istoric, PSD va fi mereu un accident al democrației românești.” - a scris Turcan pe Facebook.  

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO