Scandalul Iordache. USR sesizează CCR și cere invalidarea numirilor în Consiliul Legislativ

Ultima actualizare: 21-10-2020 13:56
Florin Iordache
Agerpres

Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute în Parlament pentru Consiliul Legislativ, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.

Astfel, susțin cei de la USR, Legea 73/1993, respectiv legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor.

”Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în Parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin.” - se arată într-un comunicat.

De asemenea, parlamentarii USR afirmă că, deși le-au propus liberalilor, marți, boicotarea ședinței, pentru a bloca numirea lui Florin Iordache ca președinte al Consiliului Legislativ, liderul deputaților PNL Florin Roman ar fi respins propunerea.

Conform sursei citate, liberalul s-ar fi lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari la vot, ca să îl susțină pe Augustin Zegrean.

”Au venit doar 36. Dintre care 8 foști traseiști PSD-ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputați), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoș (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache.” - mai spun cei de la USR.

Pe de altă parte, reprezentanții Uniunii au mai anunțat că depun și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare.

Și PNL anunță că va sesiza CCR pentru numirea lui Florin Iordache

 

La scurt timp după anunțul USR, liberalii au trimis un comunicat în care au anunțat că Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituționalitatea alegerii lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ.

”PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR și dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii juriști vor depune rapid sesizarea la CCR.” - se arată în comunicat.

În schimb, liberalii nu spun nimic despre voturile PNL sau USR care au ajutat PSD să-l numească pe Florin Iordache.

”Florin Iordache, autorul infamei OUG 13, cea care a scos în stradă sute de mii de români dornici să apere democrația, nu are ce căuta în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

Este de neacceptat ca în 2020 să avem într-o funcție atât de importantă o slugă a lui Dragnea, asta deși pesediștii susțin că s-au rupt de epoca Dragnea. Votul de ieri arată exact contrariul, arată chiar că cele mai nocive personaje din epoca Dragnea sunt promovate în funcții cheie în statul român” - se mai arată în comunicatul PNL.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO