Scandal la Senat: Puterea si opozitia nu se inteleg la repartizarea functiilor in BP

senat

Negocierile pentru atribuirea functiilor in Biroul Permanent al Senatului au fost intrerupte, luni, din cazua ca puterea si opozitia nu se inteleg in privinta repartizarii acestor posturi.

"Pentru moment nu s-a ajuns la niciun rezultat cu negocierile. Majoritatea incearca sa impuna, cum o stim, o politica de forta, trecand peste toate prevederile regulamentare care au fost de 22 de ani incoace", a spus liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu.

Radulescu a precizat ca, in prezent, in Biroul permanent ar trebui sa fie un raport de 8 la 5 pentru putere. "Nu vor atat, vor 9 la 4 si vor sa aiba presedintele si patru vicepresedinti ai Senatului, din patru posibili", a subliniat Cristian Radulescu.

"Vom vedea daca se va reveni la sentimente de normalitate, cum le se va forta in continuare aceasta nota", a a daugat senatorul.

Intrebat ce functii revendica PDL in Biroul Permanent, Radulescu a raspus ca democrat-liberalii, revendica respectarea prevederilor regulamentare, care spun ca totul se calculeaza in functie de algoritmul parlamentar, de ponderea pe care fiecare grup o are in ansamblul Senatului.

Citește și
Ioan Ghise
Ghise se plimba in jurul Palatului Cotroceni cu pancarte pe corp: "Poporul a decis, Basescu e demis"
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

"Noua ne-ar reveni, daca consideram si cifrele – matematica e matematica, fara interpretare politica – doua functii de vicepresedinte, una de secretar si una de chestor, iar ei vad posibil pentru noi, prin interpretarea proprie a Regulamentului, doar trei functii, si de grad mai scazut", a completat parlamentarul.

"Daca nu mai vrem sa respectam nici Constitutia nici Regulamentul si peste tot impunem forta unde o sa ajungem in perioada urmatoare?", a intrebat, retoric, Cristian Radulescu.

El a mai spus ca pretentia puterii de a avea un presedinte si patru vicepresedinti "depaseste orice inchipuire".

Liderii grupurilor parlamentare din Senat s-au intrunit, luni, pentru a negocia, in baza algorimului, noua componenta a Biroului Permanent al Senatului, dar si in celelelalte functii in structurile acestei Camere.

Potrivit procedurilor parlamentare, sesiunea va incepe cu alegerea noilor structuri de conducere in grupurile parlamentare, in comisiile permanente, urmand sa fie stabilita, prin votul plenului, si componenta Biroului Permanent al Senatului, in urma negocierilor purtate, in baza algoritmului parlamentar intre liderii de grup.

Referitor la functiile din Biroul Permanent si la conducerile Comisiilor, acestea se negociaza pe baza algoritmului politic, la inceputul sesiunii, partidele urmand sa-si nominalizeze reprezentantii in acest sens.

Senatorii isi reiau activitatea luni, cand se deschide ultima sesiune parlamentara ordinara din aceasta legislatura, 2008-2012.

Anterior, Departamentul legislativ al Senatului a transmis conducerii acestei Camere informatiile necesare privind apartenenta politica a senatorilor in grupurile parlamentare si in Biroul Permanent.

Potrivit acestuia, pentru sesiunea septembrie-decembrie 2012, dintre cele 12 functii in Biroul Permanent, patru ar urma sa revina grupului PSD, care este format din 41 de senatori (33,21% - pondere in structura Camerei superioare a Parlamentului).

Grupurilor parlamentare ale PDL si PNL din Senat le-ar putea reveni cate trei functii in Biroul Permanent, democrat-liberalii avand 34 de senatori (27,54%), iar liberalii 27 de senatori (21,87%).

Grupul progresist, format din 12 senatori, cu o pondere de 9,72%, ar putea avea un reprezentat in conducerea Senatului. Un reprezentat in Biroul Permanent va avea si grupul parlamentar al UDMR, format din sapte senatori (5,67%).

Potrivit lui Filip, functiile de vicepresedinte al Senatului ar putea fi impartite astfel: grupului PSD i-ar putea reveni doua functii, grupului PNL - una, iar grupul PDL ar putea sa incerce sa isi recapete functia de vicepresedinte cedata grupului progresist.

In prezent, functiile de vicepresedinti ai Senatului sunt ocupate de Petru Filip (PSD), Ioan Chelaru (PSD), Laurentiu Chirvasuta (grupul parlamentar progresist), iar grupul parlamentar al PNL va desemna un senator pentru ocuparea acestei functii, ramasa vacanta dupa demisia lui Dan Voiculescu (PC).

Functiile de secretari sunt ocupate, in prezent, de Gheorghe David (PDL), Alexandru Peres (PDL), Vasile Cosmin Nicula (PSD) iar grupul parlamentar al PSD urmeaza sa isi desemneze secretarul in Biroul permanent, functie ramasa vacanta dupa demisia lui Adrian tutuianu.

Radu Berceanu (PDL), Gheorghe Marcu (PSD), Dan Radu Rusanu (PNL) si Attila Verestoy (UDMR) ocupa functiile de chestori ai Senatului.

Distribuirea functiilor din Biroul Permanent din aceasta Camera legilslativa va fi stabilita luni, dupa discutiile din grupurile parlamentare si dupa negocierile dintre liderii acestora.

Functia de presedinte al Senatului va fi detinuta in continuare de USL.

Fekete Levente a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, ca si in vitoarea sesiune parlamentara va ramane lider al grupului UDMR din Senat, iar senatorul Verestoy Attila isi va pastra postul de chestor in conducerea acestei Camere legislative.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Corlatean sustine initiativa adoptata la Senat prin care 31 august devine sarbatoare a Limbii Romane
Corlatean sustine initiativa adoptata la Senat prin care 31 august devine sarbatoare a Limbii Romane

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Romane, sarbatorita in Republica Moldova, in care arata ca saluta si sprijina initiativa legislativa adoptata recent de Senatul Romaniei.

Ghise se plimba in jurul Palatului Cotroceni cu pancarte pe corp:
Ghise se plimba in jurul Palatului Cotroceni cu pancarte pe corp: "Poporul a decis, Basescu e demis"

Senatorul PNL Ioan Ghise si un consilier de-al sau s-au plimbat, marti, in jurul Palatului Cotroceni, cu pancarte atarnate pe corp, inscriptionate cu mesajele "Poporul a decis, Basescu e demis" si "Popor roman, esti suveran". 

USL: Numarul de parlamentari si europarlamentari va scadea, urmare a calculului populatiei reale
USL: Numarul de parlamentari si europarlamentari va scadea, urmare a calculului populatiei reale

Senatorul PSD Dan Sova a declarat, joi, ca numarul de parlamentari in Legislativul national si de europarlamentari in PE se va reduce ca urmare a calculului populatiei reale, care a inregistrat o scadere.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.