Salvarea economei, principala tema a Consiliului European de toamna

Ultima actualizare: 16-09-2012 21:29
Traian Basescu

Seful statului a anuntat ca intre prioritatile Consiliului se numara discutarea situatiei economice, securitatea energetica, dar si problema constitutionala din cadrul UE.


Basescu a afirmat ca statele membre ale UE trebuie sa puna accentul pe reforma structurala pentru asigurarea, in continuare, a cresterii economice la nivelul Uniunii.

Seful statului s-a pronuntat pentru transparenta la nivelul institutiilor financiar-bancare, pentru a se evita in acest fel aparitia unei alte crize economice.

Basescu a subliniat ca este necesara analizarea consecintelor care rezulta din nationalizarea mai multor banci din UE, dar a precizat ca este de acord cu injectarea banilor publici in sistemul bancar.

Romania va respinge "energic" infiintarea autoritatii unice a bancilor. Referitor la situatie energetica, presedintele a anuntat ca este de dorit impulsionarea proiectului Nabucco si solidaritatea in cadrul UE.

Tratatul Constitutional

Numarul comisarilor nu poate fi redus, afirma seful statului. Respingerea Tratatului de la Lisaobona de catre Irlanda va determina o reflecteo asupra viitorului constitutional al Europei.

Criza financiara globala, raspuns european

Reuniti intr-un summit extraordinar, sefii de state si guverne din zona euro s-au angajat sa nu lase nicio banca importata sa dea faliment. Bancile centrale din statele membre au pregatit sume imense pentru a preveni lipsa lichiditatilor. Britanicii au anuntat ca vor investi 37 de miliarde de lire sterline pentru consolidarea a doua banci importante: HBOS si Lloyds TSB. Royal Bank of Scotland a fost deja nationalizata de guvernul britanic.

Circ romanesc la Bruxelles

Presedintele Basescu si premierul Traiceanu se deplaseaza separat. Initial era stabilit ca cei doi sa plece cu aceeasi aeronava, dar Tariceanu s-a razgandit dupa afirmatiile sefului statului ca a suspendat sedinta CSAT deoarece Guvernul nu a transmis la timp documente.
Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO