Comisia juridică din PE: Numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar este ”nepotrivită”

×
Codul embed a fost copiat

Rovana Plumb a aflat luni decizia finală a Comisiei juridice din Parlamentul European, după după ce a fost analizată situația sa ca urmare a împrumutului de 800.000 de lei pe care l-a făcut pentru a dona banii în campania PSD.

Astfel, comisia juridică din Parlamentul European s-a reunit luni în şedinţă pentru a discuta cazul Rovanei Plumb, nominalizată pentru postul de comisar european pentru Transporturi, după ce procedura de numire a acesteia a fost suspendată din cauza unor nereguli în declaraţia de avere, ceea ce a creat o situaţie fătă precedent pentru legislativul european.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi sunt ”nepotriviți” pentru funcţia de comisar european, urmând să transmită o scrisoare în acest sens către preşedintele PE, David Sassoli.

Ce urmează

 

Parlamentul European trebuie să comunice acest răspuns dat de Comisia Juridică către președintele ales al Comisiei Europene, urmând ca Ursula von der Leyen să ia o decizie.

Citește și
rovana plumb
Europarlamentarii PSD o susţin „ferm” pe Rovana Plumb pentru funcţia de comisar european
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Comisia Juridică a decis, joi, să transmită Comisiei Europene o scrisoare prin care să informeze în legătură cu situaţia candidatului propus de România, problema fiind împrumutul de 800.000 de lei făcut de aceasta, suma devenind donaţie pentru PSD în campania pentru alegerile europarlamentare. 

Reacția Rovanei Plumb după ce nu a primit avizul de integritate
 

Rovana Plumb a transmis, joi seară, că prevederi diferite au făcut să existe diferenţe între declaraţia financiară depusă la Bruxelles şi declaraţia de avere depusă în România.

Azi am oferit colegilor europarlamentari din Comisia Juridică, aşa cum mi-au solicitat, clarificări suplimentare. Prevederi diferite au făcut să existe diferenţe între declaraţia financiară conform codului de conduită al comisarilor depusă la Bruxelles şi declaraţia de avere depusă în România. Până la această oră nu am primit nicio comunicare oficială din partea Comisiei Juridice în urma audierii mele”, a anunţat joi seară, Rovana Plumb, care afirma că nu-i fusese încă transmisă decizia în urma audierii.

Situaţia Rovanei Plumb a provocat critici din partea opoziţiei, care a cerut retragerea nominalizării şi chiar a făcut diverse propuneri pentru acest post. USR l-a propus pe Cătălin Drulă, iar liderul Pro România, Victor Ponta, le-a propus pe Corina Creţu, Ramona Mănescu sau Luminiţa Odobescu.


Dăncilă și europarlamentarii PSD o susţin „ferm” pe Rovana Plumb pentru funcţia de comisar european
 

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat însă că, în pofida votului din Comisia Juridică a Parlamentului European şi a reacţiilor din ţară, are în continuare încredere în Rovana Plumb căreia îi acordă susţinerea sa necondiţionată.

”Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile - atât la votul din Parlamentul European, dar mai ales reacţiile celor din ţară - nu mă face să am mai puţină încredere sau apreciere pentru Rovana Plumb, dimpotrivă. Rovana are, în continuare, susţinerea mea necondiţionată. O cunosc de mulţi ani, am muncit împreună, ştiu măsura profesionalismului Rovanei şi a bunei-credinţe cu care şi-a făcut mereu treaba. Ştiu că ar exercita acest mandat de comisar european în bune condiţii şi am certitudinea că, pentru Rovana Plumb, spre deosebire de alţii, ar prima întotdeauna interesele şi politicile europene care contribuie la consolidarea proiectului european, aşa cum guvernul nostru acţionează. De aceea sper ca răspunsul comisiei JURI să fie unul pozitiv, în acord cu propunerea făcută de România şi susţinută de preşedintele Comisiei Europene”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, premierul Viorica Dncilă.

Premierul afirma că ”tot ceea ce au făcut membrii partidelor de opoziţie în ultimele zile a fost să arate întregii lumi o Românie dezbinată, scindată între interesul ţării şi interesele mărunte, meschine ale unor grupări”.

De asemenea, europarlamentarii români, membri ai Grupului S&D din Parlamentul European, au transmis, duminică, faptul că o susţin cu fermitate pe Rovana Plumb, candidatul desemnat al României pentru funcţia de comisar european pentru transporturi. Aceştia consideră că Rovana Plumb ”se află într-o situaţie fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise”.

”Eurodeputaţii din Delegaţia Română S&D consideră că Rovana Plumb se află într-o situaţie fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale. Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a invitat pe membrii Comisiei pentru Afaceri Juridice din PE să ofere soluţii la ceea ce domniile lor consideră că ar fi «neclarităţi» în acest caz, pentru ca procesul de validare al Rovanei Plumb să depăşească faza preliminară”, a transmis, duminică, PSD, printr-un comunicat de presă.

PSD afirmă că, potrivit Regulamentului de Procedură al Parlamentului European - art. 2. paragraf c – ”Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarităţi”.

”Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunţe la bunurile sau acţiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluţii financiare pentru a stinge un posibil conflict. În ultimă instanţă, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre aceşti paşi nu s-a parcurs până în acest moment. În consecinţă, şedinta de luni a Comisiei poate aduce toate lămuririle necesare în cazul comisarilor desemnaţi din partea României şi Ungariei”, a mai transmis PSD.

Social-democraţii care formează delegaţia română afiliată Grupului S&D ”consideră că Rovana Plumb este un candidat serios şi bine pregătit, cu o viziune inovatoare pentru viitorul transporturilor din Uniunea Europeană”.

Comunicatul este semnat de europarlamentarii PSD afiliaţi Grupului S&D din Parlamentul European: Carmen-Gabriela Avram, Iulian-Claudiu Manda, Cristian-Vasile Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru şi Adrian-Dragoş Benea.

 

Siegfried Mureşan: Comisia juridică va da verdictul final exact pe baza informaţiilor pe care a decis respingerea ei joi


Europarlamentarul Siegfried Mureşan afirmă că verdictul Comisiei juridice din PE în cazul Rovanei Plumb va fi dat luni exact pe baza informaţiilor pe care a decis respingerea ei joi, întrucât între aceasta şi comisie nu a mai existat nicio comunicare oficială suplimentară.


”Între Comisia juridică a Parlamentului European şi Rovana Plumb nu a existat de la verdictul de joi şi până astăzi nicio comunicare oficială. Comisia juridică a Parlamentului European a votat cu 20 - 0 că Rovana Plumb nu poate fi comisar european şi a decis să nu îi mai adreseze întrebări suplimentare în scris şi nici să o invite la o a doua audiere deoarece au fost suficiente etape în care putea convinge şi nu a convins. Europarlamentarii experţi din Comisia juridică vor da în această dimineaţă verdictul final exact pe baza informaţiilor pe care au decis respingerea ei joi”, scrie Siegfried Mureşan pe Facebook.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Reacția lui Siegfried Mureşan, după decizia lui Dăncilă de a o susține pe Rovana Plumb
Reacția lui Siegfried Mureşan, după decizia lui Dăncilă de a o susține pe Rovana Plumb

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a acuzat social-democrații că „legăturile dintre membrii clanului sunt mai importante decât reputația internațională a României.”

Europarlamentarii PSD o susţin „ferm” pe Rovana Plumb pentru funcţia de comisar european
Europarlamentarii PSD o susţin „ferm” pe Rovana Plumb pentru funcţia de comisar european

Europarlamentarii români, membri ai Grupului S&D din Parlamentul European, o susțin „ferm” pentru Rovana Plumb pentru funcția de comisar european pentru transporturi.

Prima reacție a Vioricăi Dăncilă în cazul Rovanei Plumb: ”Are în continuare susținerea mea”
Prima reacție a Vioricăi Dăncilă în cazul Rovanei Plumb: ”Are în continuare susținerea mea”

Viorica Dăncilă are o primă reacție după respingerea candidaturii Rovanei Plumb precizând că aceasta ”are, în continuare, susținerea mea necondiționată”.

CTP, despre eșecul Rovanei Plumb în Parlamentul European: „Așa e mintea lor modelată”
CTP, despre eșecul Rovanei Plumb în Parlamentul European: „Așa e mintea lor modelată”

Comisia juridică a Parlamentului European a transmis, vineri, o scrisoare către președintele instituției, în care explică de ce Rovana Plumb nu a primit avizul de integritate, obligatoriu pentru orice viitor comisar european.

Situația Rovanei Plumb ar putea fi rediscutată luni. Scrisoarea oficială a Comisiei Juridice
Situația Rovanei Plumb ar putea fi rediscutată luni. Scrisoarea oficială a Comisiei Juridice

Comisia Juridică a Parlamentului European a transmis vineri o scrisoare către președintele instituției în care explică de ce Rovana Plumb nu a obținut avizul de integritate, obligatoriu pentru orice viitor comisar european. 

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.