CTP, despre eșecul Rovanei Plumb în Parlamentul European: „Așa e mintea lor modelată”

Ultima actualizare: 28-09-2019 09:12

Comisia juridică a Parlamentului European a transmis, vineri, o scrisoare către președintele instituției, în care explică de ce Rovana Plumb nu a primit avizul de integritate, obligatoriu pentru orice viitor comisar european.

„Nu este clar cum acest împrumut remarcabil, obținut de la o persoană fizică, va putea fi rambursat în mod transparent”, spun juriștii, care au cerut oficial ca șefa Comisiei Europene să fie informată despre conflictul de interese în care se află candidatul român.

Cu toate acestea, se pare că zarurile nu sunt încă aruncate, susțin surse din Parlamentul European. Situația Rovanei Plumb ar putea fi rediscutată, luni dimineață, în comisia juridică.

Votul a fost dat în unanimitate din cauza existenţei unui potenţial conflict de interese în cazul Rovanei Plumb. Comisia juridică a trimis apoi o informare preşedintelui Parlamentului European.

Juriştii cer ca situaţia să fie adusă la cunoştinţa Ursulei von der Lyen. Şi explică faptul că suspiciunile sunt ridicate de un împrumut primit de comisarul desemnat, Rovana Plumb, de la o persoană fizică, persoană implicată profesional în domeniul turismului.

„Nu este clar cum acest împrumut remarcabil ar urma să fie achitat într-o manieră deschisă şi transparentă", spun parlamentarii.

Este vorba despre un împrumut de 800 de mii de lei, pe care Rovana Plumb l-a trecut în declaraţia de avere din România. A specificat că a luat banii de la Elena Loghin, dar nu a dat alte detalii. Se pare că în formularul de la Bruxelles, aceasta nu l-ar mai fi declarat, considerând că nu e cerut de regulile de acolo. Cu toate acestea, juriştii au insistat.

„Până la rezolvarea acestui conflict de interese, există îndoieli serioase dacă comisarul desemnat poate exercita rolul său de comisar pentru transporturi”, arată documentul oficial. Ba mai mult, scrisoarea indică faptul că problemele legate de plată împrumutului remarcabil ar putea rămâne, astfel încât „să creeze în continuare un potențial conflict de interese și în legătură cu alte portofolii". Lăsând de înţeles că transferarea pe un alt post de comisar ar avea aceleaşi rezultate.

Analiştii spun că acest conflict de interese invocat nu este neapărat o problemă de legalitate, ci una de moralitate.

Sorin Ioniţă, analist: „Legea este minimul necesar, dar nu suficient. Una e puşcăria şi legea, alta e competența profesională şi faptul că asupra ta plutesc dubii, iar oamenii ăia au voie să nu te pună şef. Nu au spus că tu ai făcut ceva ilegal, ci ca tu eşti un risc."

Potrivit unor surse din Parlamentul European, Rovana Plumb a avut mai multe rânduri de negocieri politice. Se pare că o nouă şedinţă a Comisiei Juridice ar avea loc luni dimineaţă la ora 10.00, dar nu este clar dacă va fi şi o nouă audiere. Premierul Viorica Dancilă, aflată în vizită în Statele Unite, nu a reacţionat până acum.

Cristian Tudor Popescu, gazetar: „De ce au trimis-o totuși? Pentru că și-au imaginat, așa e mintea lor modelată, nu pot să iasă din acest tipar, că aici merge ca la București și că în Dâmbovița, ce merge că în Parlamentul României, unde doamna Plumb a fost scoasă pe ușa din spate ca să nu facă faţă justiției de către majoritatea PSD. Au zis că merge și la Bruxelles. Și acum s-au ciocnit de realitate."

Procedura în care s-a blocat candidatul României este în etapa pre-audierilor, după ce candidaţii au depus declaraţiile de avere la Parlament. Comisia juridică dă un aviz care trebuie să fie pozitiv - iar candidata României nu a reuşit să îl obţină. Dacă nu există acest aviz, candidatul nu poate ajunge la comisia de specialitate, acolo unde tot de luni vor avea loc audierile propriu-zise.

Fostul comisar European din partea României, Corina Creţu, cea pe care ar fi înlocuit-o Rovana Plumb, a făcut un apel la autorităţile române să contribuie la formarea cât mai rapidă a noii comisii. Întârzierea negocierilor bugetului viitor ar putea pune în pericol anumite programe în educaţie, cercetare şi agricultură.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO