Romania se schimba. Raman 41 de judete, dar tara se reorganizeaza. Cum te influenteaza modificarile

Ultima actualizare: 03-11-2012 14:30

Controversata reorganizare administrativa a tarii se amana, cel putin pana la toamna. Liderii Coalitiei au decis astfel, din cauza ca nu au ajuns la un numitor comun.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a fost in Parlament si le-a transmis alesilor ca nu renunta la comasarea judetelor. Guvernul va incepe un proces de reorganizare, prin care multe institutii ale statului vor disparea.

"Hai sa diminuam numarul de stampile pe care trebuie sa-l primeasca ori fiecare cetatean, ori fiecare intrerpinzator. In momentul de fata agentiile sufoca administratia locala. Trebuie sa lasam tara sa respire prin transferarea atributiilor catre administratia locala. Este o propunere pe care v-o fac, stiu ca nu va arde de asta, plecati in concediu, dar poate in vacanta va ganditi si in septembrie, cand ne revedem, poate gasim o solutie comuna. Am sesizat si lipsa de apetit a principalului partid de guvernamant pentru acest lucru", a declarat Traian Basescu, presedintele Romaniei.

Mesajul sefului statului catre Parlament a venit dupa ce Coalitia a decis amanarea discutiilor pe tema reorganizarii administrative.

"Speram ca prin negocieri si prezentarea avantajelor reorganizarii sa avem un punct de vedere comun", a spus si Emil Boc, presedinte PDL.

Astfel subiectul reorganizarii a fost trimis unei comisii a Coalitiei care va trebui sa stabileasca o forma finala in urmatoarele luni.

"Vom lucra pana la toamna si speram sa ajuncem la un consens", a declarat Verestoy Attila, senator UDMR.

Pana atunci, o parte din atributiile consiliilor judetene precum asistenta sociala si urbanismul vor fi transferate catre primarii. Apoi vor fi desfiintate multe deconcentrate. Fiecare judet detine cel putin 40 de astfel de institutii. De pilda, pentru sase sau sapte judete se va crea un singur Inspectorat de Politie, Inspectorat Scolar sau Directie Sanitar Veterinara.

In cadrul inspectoratelor de stat in constructii vor diparea 18% din posturi.

Liderii PDL estimeaza ca prin reorganizarea deconcentratelor se vor face economii la bugetul de stat de peste 100 de milioane de euro anual.

Citeste si:

Noua HARTA a Romaniei. Cat de bogate sunt noile judete si ce populatie au

Romania, vazuta prin ochii maghiarilor. Ce crede Tinutul Secuiesc despre noua harta a tarii

Boc, despre noua harta a Romaniei: Toate partidele vor pierde sefii de consilii judetene

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO