Romania intra in normalitate. Un proiect de lege prevede ca gradinitele sa detina autorizatie pentru a putea functiona

23-04-2017 17:34


Cazul gradinitei particulare din Cotroceni, unde mai multi copii ar fi fost agresati de directoare, a scos la iveala hibele unui sistem privat care nu este controlat eficient si da asemenea erori.

Parlamentul are pe masa un proiect care va obliga orice gradinita sa aiba acreditare ca sa poata functiona.

Cativa copii au fost agresati fizic si psihic intr-o gradinita privata din Capitala, iar gesturile directoarei, inregistrate de camerele de supraveghere, au devenit probe intr-un dosar. Se intampla anul trecut, iar acum persoana acuzata este judecata de o instanta pentru rele tratamente asupra minorului. Insa politistii nu s-au oprit aici.

O alta ancheta este in desfasurare chiar in acest moment, una care vizeaza si alte angajate ale gradinitei pentru ca mai multi parinti au avut curajul sa povesteasca ca si copii lor au fost agresati fizic sau psihic. Deocamdata insa, cercetarile sunt la inceput.

Gradinita nu avea acreditare de la Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, asta desi era infiintata din 2009. Acest act ar fi trebuit sa presupuna un control mai strict asupra unitatii de invatamant.

Numai ca legea este suficient de permisiva, iar gradinita poate functiona doar in baza unui aviz prealabil.

Un proiect de lege spune ca in maximum 60 de zile de la infiintare sa fie depus dosarul de acrediare si in alte 60 de zile Ministerul Educatiei sa aprobe sau respinga dosarul.

Ovidiu Ratechi, deputat PNL: "Nimeni nu se uita la modul in care sunt tratati copiii. Nimeni nu se uita daca tu ai educatori suficient de pregatiti care sa faca meseria respectiva."

Proiectul mai spune ca centrele de educatie pentru copii sa fie controlate de doua ori pe an de directia de asistenta sociala. In plus, orice gradinita sau cresa va trebui sa abia sistem de monitorizare video la care sa aiba acces doar parintii si autoritatile.

In prezent, unele gradinite private chiar daca au autorizatia retrasa, continua sa functioneze nestingherite.

Pana la votul din plen, proiectul va fi dezbatut de comisiile de invatamant din Parlament.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO