Reuniunea Consiliului European. Ce se discută în videoconferința la care participă și Iohannis

Dată publicare: 25-03-2021 10:43
Dată actualizare: 25-03-2021 10:56


Prima agenţie europeană cu sediul în România. Centrul Cyber al UE va fi în Bucureşti

Liderii din UE vor participa joi și vineri la o reuniune a Consiliului European care se va desfăşura în format de videoconferinţă.

Membrii Consiliului European vor discuta despre soluţii pentru strategia de luptă împotriva pandemiei, în contextul unei presiuni uriaşe din cauza numărului încă insuficient de vaccinuri împotriva COVID-19 şi a înmulţirii cazurilor în unele state membre, relatează DPA.

"Prioritatea noastră este să accelerăm campaniile de vaccinare", le-a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, celor 27 de şefi de stat şi de guvern înaintea summitului.

Campania de vaccinare din UE avansează într-un ritm mult mai lent decât în Marea Britanie şi Statele Unite. Între timp, Franţa, Olanda şi Belgia se numără printre ţările care încearcă să oprească apariţia unui al treilea val pandemic prin prelungirea şi înăsprirea restricţiilor.

Comisia Europeană a întărit miercuri sistemul de înregistrare a exporturilor de vaccinuri al blocului comunitar, extinzând criteriile pe baza cărora pot fi oprite transporturile cu seruri împotriva COVID-19 în afara UE.

Decizia a atras o atenţionare din Marea Britanie, un destinatar major al vaccinurilor produse în UE. State membre precum Belgia şi Irlanda şi-au exprimat îngrijorarea că astfel de blocade ar putea avea efect de bumerang.

A avea la îndemână instrumentul de a ajuta UE să îşi primească partea cuvenită de vaccinuri e una, însă a-l folosi cu adevărat e altceva, au spus mai multe surse diplomatice din UE înaintea summitului.

Ce subiecte vor fi abordate la reuniunea Consiliului European

 

Liderii din UE vor discuta de asemenea despre aşa-numitele paşapoarte sau certificate verzi de vaccinare care ar trebui să faciliteze călătoriile în siguranţă în cadrul blocului comunitar în această vară. Multe întrebări rămâne deschise, cum ar fi momentul în care ele ar trebui introduse, cum ar fi obţinute şi ce privilegii ar trebui să ofere.

Pe agenda discuţiilor se vor afla şi relaţiile cu Turcia şi Rusia. Contactele cu Ankara s-au îmbunătăţit în ultime vreme, însă relaţia dintre UE şi Rusia s-a deteriorat. Nu sunt aşteptate însă schimbări imediate în strategia diplomatică în niciunul dintre cazuri.

Președintele Iohannis participă la videoconferință

 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vor mai fi discutate aspecte privind Piaţa Internă şi consolidarea sectorului digital. Liderii Uniunii Europene vor avea un schimb de opinii şi cu privire la situaţia din Mediterana de Est şi la relaţiile cu Turcia.

În cadrul reuniunii Consiliului European, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, va avea o intervenţie în care se va referi la perspectiva relaţiei dintre Uniunea Europeană şi SUA.

În marja Consiliului European, va avea loc şi un Summit Euro, în format extins, în care se vor discuta aspecte privind rolul internaţional al monedei euro, cu accent pe importanţa politicilor economice solide pentru sporirea rezilienţei Zonei Euro.

Marţi, şeful statului a participat la o videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi alţi lideri europeni, în pregătirea reuniunii Consiliului European.

Miercuri, preşedintele Iohannis a subliniat că vaccinarea anti-COVID trebuie accelerată.

"Pot să vă spun că o să fiu foarte ferm şi clar în Consiliu - trebuie să accelerăm vaccinarea (...) şi trebuie să luăm absolut toate măsurile care pot fi luate împreună cu producătorii de vaccinuri pentru a creşte viteza de vaccinare. Până acum, aceste solicitări pe care le-am avut şi eu şi alţii au dat rezultate, avem doze suplimentare. De exemplu, în aceste două săptămâni, ultimele două săptămâni din martie, primim multe doze suplimentare dintr-un vaccin care este foarte căutat şi cred că se poate face mai mult. În paralel, vom discuta despre certificatul care arată dacă o persoană a fost vaccinată, a avut boala sau a făcut un test şi aceste chestiuni vor fi probabil lămurite în cursul acestui Consiliu", a precizat şeful statului.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO