Referendum in Romania. Municipiul Oradea ar putea deveni mai mare, daca cetatenii vor decide integrarea comunei Sinmartin
Zi importanta in Oradea. Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin referendum cu privire la modificarea limitei administrative a municipiului Oradea, respectiv pentru integrarea comunei Sinmartin in perimetrul administrativ al Municipiului Oradea.
Cu ocazia referendumului, cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU la intrebarea: „Sunteti de acord cu alipirea comunei Sinmartin la Municipiul Oradea?”.
Votarea a inceput duminica dimineata la ora 7.00 si se incheie la ora 23.00.
Alegeri 2024
12:28
Boc, despre un tandem Lasconi-preşedinte, Bolojan-premier: Discutăm după parlamentare, în funcţie de voturile românilor
12:13
Liderul PNL Emil Boc, nervos după ce a fost întrebat de scorul lui Ciucă: Dar dumneavoastră l-ați intuit pe Călin Georgescu?
12:01
Gabriela Firea: „Între locale si prezidenţiale am pierdut în Bucureşti aproape 30.000 de voturi”
11:03
VIDEO. Călin Georgescu pune la îndoială existența războiului din Ucraina: ”Ați fost acolo? Puteți să spuneți 100% că așa e?”
Referendumul local se organizeaza in toate localitatile componente ale comunei Sinmartin si in Municipiul Oradea. Numarul celor care vor vota DA (pentru alipire) trebuie sa reprezinte majoritatea voturilor valabil exprimate separat, la nivelul fiecarei localitati (articolul 14, alineatul (2) din Legea nr. 3/2000).
Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente din Municipiul Oradea, respectiv Comuna Sinmartin (articolul 5, alineatul (2) din Legea nr. 3/2000).
Conform Primariei Oradea, rezultatul referendumului este validat daca optiunile majoritatii valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente ale fiecarei administrativ-teritoriale (articolul 5, alineatul (3) din Legea nr. 3/2000).
Primarul Ilie Bolojan a declarat ca satele din comuna Sinmartin raman cu statut de sat cu aceleasi reglementari privind cresterea animalelor si nivelul taxelor si impozitelor, care nu vor creste. Pe de alta parte, fiecare sat va avea cate un reprezentat in Consiliul Local cu drept de vot consultativ, care va ajuta la prezentarea problemelor fiecarui sat. "Credem ca lucrurile fiind foarte clar exprimate locuitorii celor doua comunitati sunt in masura sa poata sa se exprime duminica in cunostinta de cauza, iar eu doresc sa-i indemn pe toti locuitorii celor doua comunitati: daca considera ca in orasul Oradea s-a facut ceva in acesti ani, daca considera ca directia spre care se indreapta orasul este una buna, atunci le recomand sa se duca sa voteze cu DA la acest refendum si ii asigur ca vor constata ca in anii urmatori Oradea va fi un oras mult mai prosper pentru toti locuitorii indiferent de etnia sau confesiunea lor, decat Oradea si Sinmartinul separat", a spus Bolojan, conform unui comunicat de presa.
In Oradea, numarul total al alegatorilor care figureaza pe listele electorale permanente este de 189.190. Au dreptul la vot cetatenii inscrisi in listele electorale permanente, adica cei care au domiciliul in Oradea.
Prezenta la vot pe Oradea - la Referendumul Oradea + Sinmartin - a fost la ora 13:00 de 6,2%, adica 11.687 de votanti.