CRIZA IN USL. Ponta dupa intalnirea de urgenta de la Palatul Victoria: "Nu am decis inca nimic"

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Victor Ponta a catalogat joi cazul Sorin Rosca Stanescu drept cea mai mare criza din istoria USL, iar reactiile din teritoriu au venit imediat.

19:10 Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca la intalnirea de la Guvern cu presedintele PNL, Crin Antonescu, nu s-a decis nimic.

"Nu am decis nimic", a declarat Ponta, intrebat despre discutiile de la sediul Guvernului.

De asemenea, premierul a precizat ca a cerut, miercuri, in sedinta USL, sanctionarea lui Sorin Rosca Stanescu.

Potrivit unor surse politice participante la intalnirea de vineri, discutiile pe acest subiect vor fi reluate in USL luni.

Citește și
Sorin Rosca Stanescu, Crin Antonescu, Victor Ponta
Scandalul USL, cazul judecatorului Barsan. De la ce a pornit cearta lui Ponta cu Stanescu
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

17:10 Presedintele PNL, Crin Antonescu, a sosit la Guvern, impreuna cu liderii USL Liviu Dragnea si Daniel Chitoiu, in Palatul Victoria aflandu-se premierul Victor Ponta.

La Palatul Victoria se mai afla liderii USL Liviu Dragnea, Daniel Chitoiu, Radu Stroe si Sebastian Ghita.

Pe parcursul zilei au circulat informatii ca liderii USL se vor intalni.

Crin Antonescu s-a aflat, vineri, pentru mai multe zile, la sediul USL.
 

SIBIU

Liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea, spune ca este "inadmisibil" ca cineva din interiorul USL sa critice Guvernul si pe premier, afirmand ca trebuie aplicat protocolul, in timp ce presedintele filialei PNL, Mircea Cazan, spune ca "este vorba despre multa vorba pentru putin".

Presedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, ca nu considera ca exista o criza in interiorul Uniunii, problema aparuta in urma declaratiilor lui Sorin Rosca Stanescu putand fi rezolvata prin aplicarea protocolului USL.

"Nu e o criza. Eu cred ca se va rezolva conform protocolului. Trebuie aplicat protocolul pentru ca nu se poate, este inadmisibil ca cineva din interiorul USL sa critice Guvernul si pe premier. Avem alte mecanisme de discutie in interior", a declarat Ioan Cindrea.

Intrebat daca respectarea protocolului inseamna excluderea lui Sorin Rosca Stanescu, Cindrea a negat, precizand ca se impune "o sanctionare exemplara" a acestuia, fara a preciza in ce ar putea consta aceasta.

La randul sau, liderul PNL Sibiu, Mircea Cazan, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca nu este vorba despre o criza, problemele putand fi rezolvate "mult mai repede decat se crede acum".

"Eu nu o vad ca pe o criza si cred ca problemele vor fi rezolvate mult mai repede decat se crede acum. Este vorba despre multa vorba pentru putin", a spus Cazan.
Intrebat si el daca situatia ar putea fi detensionata prin excluderea lui Sorin Rosca Stanescu, Cazan a negat, precizand ca este necesara "o comunicare mai buna intre liderii USL".

"Nu cred ca excluderile rezolva problemele in USL, ci discutiile, o comunicare mai buna intre liderii USL pe diferite probleme. Totul a fost o lipsa de comunicare intre liderii USL", a afirmat Cazan.

CLUJ

Liderul PSD Cluj, Remus Lapusan, spune ca "ar fi culmea" sa existe probleme majore in USL din cauza unui om si "pana la urma, cine este Rosca Stanescu?", sustinand ca plecarea acestuia ar fi o solutie, in timp ce seful filialei PNL, Marius Nicoara, afirma ca nu este o criza ce nu poate fi depasita.
Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, ca filiala il sustine pe liderul formatiunii, Victor Ponta, in toate demersurile pe care le va intreprinde.

"Ar fi culmea sa existe probleme majore in USL din cauza unui singur om, Sorin Rosca Stanescu. USL este o constructie serioasa, prea mare si importanta ca sa se destrame din cauza unei persoane. Pana la urma, cine este Sorin Rosca Stanescu? Cred ca colegii din PNL vor gasi o solutie la aceasta criza si consider ca o solutie ar fi plecarea acestuia din partid. Oricum, noi il sustinem pe presedintele PSD, Victor Ponta, in tot ceea ce va decide", a spus Lapusan.
La randul sau, presedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoara, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca nu este vorba despre o criza atat de mare incat sa nu fie depasita.

"Nu cred ca Sorin Rosca Stanescu ar trebui sa plece din PNL. El este obisnuit, ca fost ziarist, sa critice puterea. Cred ca USL este o uniune prea importanta ca sa se impiedice de o singura persoana. Nu este o criza atat de mare incat sa nu poata fi depasita si sper ca acest lucru sa se intample cat mai repede", a spus Nicoara.

BISTRITA

Liderul filialei Bistrita-Nasaud a PSD, Emil Radu Moldovan, spune ca aceia care nu respecta protocolul USL trebuie sanctionati, inclusiv cu excluderea din partidul din care fac parte, in timp ce liderul judetean al PNL, Stelian Dolha, sustine ca USL nu se poate baza pe ultimatumuri.

Presedintele PSD Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, intrebat despre neintelegrile din USL generate de declaratiile lui Sorin Rosca Stanescu, ca protocolul USL trebuie respectat.

"Principala misiune a USL este sa indeplineasca ceea ce s-a angajat in fata electoratului pentru a obtine acest rezultat istoric si toti cei care inteleg aceasta misiune ar trebui sa faca tot ce trebuie facut pentru a realiza acest angajament. Mai mult decat atat, la constituire USL a semnat un protocol care prevede fiecare situatie, iar toti cei care nu respecta acel protocol indirect se situeaza in afara partidelor care formeaza USL. Protocolul este valabil pentru toata lumea, indiferent de cum se numeste liderul. Toti trebuie sa respectam niste reguli, iar cei care nu respecta regulile sa fie sanctionati conform protocolului, inclusiv cu excluderea din partidul din care fac parte", a spus Emil Radu Moldovan.

La randul sau, deputatul Stelian Dolha, presedintele PNL Bistrita-Nasaud, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca PNL s-a delimitat de declaratiile lui Sorin Rosca Stanescu.

SUCEAVA

Liderul PSD Suceava, Catalin Nechifor, spune ca senatorul Sorin Rosca Stanescu s-a pozitionat in opozitie cand a votat impotriva propunerii Guvernului si ar trebui sa demisioneze, in timp ce liderul filialei PNL, Alexandru Baisanu, considera ca plecarea lui Stanescu din PNL nu ar rezolva situatia.

Presedintele PSD Suceava, Catalin Nechifor, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX ca este regretabl ca s-a ajuns la actuala situatie din USL.

"Chiar daca unii parlamentari sunt noi, la primul mandat, cum este cazul senatorului Sorin Rosca Stanescu, trebuie sa inteleaga ca majoritatea parlamentara are obligatia de a sustine guvernul. In alta situatie, cei care nu sustin ceea ce guvernul propune, sunt automat in opozitie", a spus Nechifor.
El considera ca o solutionare a crizei ar fi demisia lui Sorin Rosca Stanescu din PNL sau demiterea lui din grupul parlamentar liberal.

"Elegant ar fi sa fie solutionata criza fie prin demisia celui in cauza, fie prin demiterea din grupul parlamentar din care face parte", a spus liderul PSD Suceava.

La randul sau, presedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Baisanu, a spus ca nu este primul moment in care au existat discutii in contradictoriu in USL si este convins ca nu va fi nici ultimul moment.

"Este evident ca acolo unde se intalnesc doua structuri a doua partide mari ale Romaniei este greu sa armonizezi fiecare personalitate, fiecare caracter. Sa facem apel la ratiune, sa sacrificam intotdeauna interesele de grup in favoarea interesului prinicipal care este buna guvernare a Romaniei", a afirmat Baisanu.

El considera ca aceasta criza nu se solutioneaza prin plecarea lui Sorin Rosca Stanescu din PNL.

"Nu cred ca aceste discutii trebuie sa duca la criza si nu cred ca plecarea lui Sorin Rosca Stanescu din PNL e rezolvarea acesteia", a spus Baisanu.

COVASNA

Liderul PSD Covasna, Horia Grama, spune ca nu e fair-play ce a facut Sorin Rosca Stanescu, dar ca este treaba liberalilor sa rezolve problema, in timp ce liderul filialei PNL, Marius Obreja, afirma ca Rosca Stanescu nu a urmarit incalcarea protocolului USL si ca "victimizarea" acestuia nu are rost.

Presedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, ca "nu e normal" ce face Sorin Rosca Stanescu, avand in vedere votul care s-a dat in Senat si modul in care a actionat acesta.

Grama a subliniat ca Stanescu face parte din USL si ar trebui sa sprijine Guvernul din care fac parte si ministri PNL.

"Nu era fair-play ceea ce a facut Sorin Rosca Stanescu, cred ca mai mult e o incercare de a-si crea o proprie imagine", a adaugat presedintele PSD Covasna.

Intrebat daca pentru rezolvarea crizei din USL ar fi o solutie plecarea lui Rosca Stanescu din PNL, Grama a raspuns ca este treaba PNL, ca parte componenta a USL, sa rezolve aceasta problema.

La randul sau, presedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, considera ca Sorin Rosca Stanescu nu a urmarit incalcarea protocolului USL.

Obreja a afirmat ca, chiar daca comportamentul colegului sau a provocat "unele neplaceri", acesta face parte din jocul democratic.

"Protocolul din cadrul USL prevede un comportament prin care sa nu-ti ataci colegul din alianta, dar eu cred ca Sorin Rosca Stanescu nu asta a urmarit, respectiv incalcarea protocolului sau atacarea colegilor din USL, ci a manifestat, poate mai puternic, dreptul la opinie al unui senator. De asemenea, cred ca o eventuala victimizare a lui nu-si are rostul", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, presedintele PNL Covasna.

BRASOV

Vicepresedintele PSD Brasov Emil Nita crede ca USL nu poate fi distrusa din cauza unui om neimportant in partid, dar ca PNL trebuie "sa vada daca Rosca Stanescu nu e un fel de cal troian care face alte jocuri", in timp ce viceliderul filialei PNL Sebastian Grapa crede ca nu exista nicio criza in USL
Viceliderul PSD Brasov Emil Nita a declarat, vineri, referitor la neintelegerile din USL generate de Sorin Rosca Stanescu, ca o organizatie puternica precum este USL nu poate fi distrusa din cauza unui singur om, mai ales daca acel om nu este unul important in partid si care "nu si-a adus niciodata o contributie majora in interiorul unei organizatii politice".

"USL este o formatiune politica mult prea puternica si importanta ca sa se poata desface din cauza unui singur om, indiferent daca e vorba de Rosca Stanescu sau de un altul. Eu sunt unul dintre vechii oameni de partid care am spus mereu ca in interiorul unui partid, aliante, vor exista intotdeauna pareri pro si contra, divergente sau puncte de vedere diferite, dar este normal ca aceste lucruri sa se lamureasca in interiorul organizatiei", a declarat Emil Nita pentru corespondentul MEDIAFAX.

El a mai spus ca nu este corect "sa vina cineva care nu a pus umarul la constructia unei structuri politice, nu a fost niciodata un militant care sa fi facut ceva important si sa-si spuna niste puncte de vedere persoanle in public".

"Macar din acest punct de vedere, acela ca nu este un om vechi de partid, conducerea PNL ar trebui sa se uite mai atent la el, sa vada daca nu e un fel de cal troian care face alte jocuri si sa decida in consecinta in ceea ce il priveste", a mai spus Nita.

In schimb, Sebastian Grapa, vicepresedinte si senator PNL Brasov, considera ca nu exista nicio criza in USL si ca "divergentele de opinie fac o chestiune sa functioneze, iar caracterele diferite pot forma un intreg“.

"USL reprezinta doua caractere diferite care formeaza un intreg. Sorin Rosca Stanescu este colegul nostru care in tot ceea ce spune are dreptate. Noi am luptat impotriva Guvernului Basescu care folosea statul impotriva propriilor cetateni. Nu putem continua la fel in noua guvernare“, a declarat Grapa pentru Corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat ca ar trebui sa functioneze comisia de ancheta privind interceptarile (judecatorului la CEDO Corneliu Barsan - n.r.) si "in functie de concluzii sa se vada ce poate fi indreptat".
"USL va functiona pana cand ne vom atinge scopul comun: acela de a-l inlatura pe Traian Basescu de la Controceni", a adaugat Grapa.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Stanescu: Nu plec din PNL. Daca Ponta ramane consecvent, altceva il determina sa vrea ruperea USL
Stanescu: Nu plec din PNL. Daca Ponta ramane consecvent, altceva il determina sa vrea ruperea USL

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a declarat, vineri, ca "nu se pune problema" sa plece din partid, ca "o alianta atat de importanta" cum este USL nu poate sa se "prabuseasca" din cauza lui.

Scandalul USL, cazul judecatorului Barsan. De la ce a pornit cearta lui Ponta cu Stanescu
Scandalul USL, cazul judecatorului Barsan. De la ce a pornit cearta lui Ponta cu Stanescu

Cele doua mari partide care fac parte din coalitia de guvernare a Uniunii Social Liberale, PNL si PSD, sunt la un pas sa rupa protocolul de colaborare din cauza scandalului creat de liberalul Sorin Rosca Stanescu, sustinut puternic de Crin Antonescu.

Ponta: Multi din PSD spun ca Stanescu vorbeste cu voie; eu nu cred, dar astept o dovada de la PNL
Ponta: Multi din PSD spun ca Stanescu vorbeste cu voie; eu nu cred, dar astept o dovada de la PNL

Liderul PSD, Victor Ponta, afirma ca multi membri din partid insista ca Rosca Stanescu are permisiunea conducerii PNL pentru a-i critica pe social-democrati, dar ca el considera ca acesta vorbeste "de capul lui".

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.