Reacția unui deputat PSD, după ce Monica Macovei a prezentat în PE o fotografie din timpul protestelor

04-02-2018 13:43

foto

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu îi acuză pe europralamentarii Monica Macovei şi Sven Giegold că au încăltat Directiva UE din 2016 privind prezumţia de nevinovăţie.

Acuzația vine după ce la expoziţia fotografică ”România în stradă. Vrem Justiţie, nu corupţie” de la Parlamentul European, a fost expusă o fotografie cu manechine reprezentând politicieni îmbrăcaţi în zeghe.

Pleşoianu le cere membrilor Parlamentului European într-o scrisoare deschisă să reacţioneze public faţă de ”comportamentul scandalos” al celor doi europarlamentari, relatează news.ro.

”În calitate de membru al Parlamentului României, vă cer cu toată consideraţia să reacţionaţi public faţă de maniera grosolană în care europarlamentarii Monica Macovei şi Sven Giegold au încălcat şi nesocotit Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 (privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie). După cum sunt convins că ştiţi deja, Directiva UE solicită în mod clar abţinerea de la a prezenta persoanele suspectate sau acuzate, în instanţă sau în public, purtând uniforme penitenciare, pentru a evita să se dea impresia că sunt vinovate”, scrie Liviu Pleşoianu pe pagina sa de Facebook.

La expoziţia fotografică „România în stradă. Vrem Justiţie, nu corupţie”, amenajată la Parlamentul European la sfârşitul lunii noiembrie la iniţiativa Monicăi Macovei, s-au regăsit fotografii din timpul protestelor faţă de controversata OUG 13 şi faţă de modificările legilor justiţiei. Printre poze a fost şi cea care a surprins nişte manechine cu feţele mai multor politicieni, printre care liderul PSD Liviu Dragnea, fostul premier Sorin Grindeanu, şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta şi Ion Iliescu, purtând zeghe.

Pleşoianu spune că „cei mai mulţi policieni” prezentaţi în uniformă penitenciară sunt persoane care nu au fost niciodată declarate vinovate, ba chiar una dintre persoane nu e nici măcar suspectă într-un dosar. Deputatul PSD precizează că Monica Macovei şi Sven Giegold au organizat acea expoziţie şi au ales să expună fotografia care încalcă prezumţia de nevinovăţie prin prezentarea unor persoane suspecte sau acuzate în public, în zeghe, doar pentru a da impresia că sunt vinovate.

”Europarlamentarii Monica Macovei şi Sven Giegold au organizat această expoziţie şi au hotărât să expună în Parlamentul European o fotografie care încalcă în mod grosolan prezumţia de nevinovăţie prin prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate, (...) în public, purtând uniforme penitenciare, pentru a DA impresia că sunt vinovate”, scrie Pleşoianu.

El subliniază că „astfel de atacuri oribile la adresa fundaţiei Drepturilor Omului nu pot rămâne nesancţionate”.

Europarlamentarul Monica Macovei a organizat, împreună cu Sven Giegold, în 30 ianuarie o expoziţie la Parlamentul European, în care a afişat fotografii de la protestele din România. La această expoziţie au participat şi membrii comunităţii ”Vă vedem din Sibiu”.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO