Reacţia PSD după ce Facebook a şters 31 de pagini cu ştiri care lăudau oameni din partid

Ultima actualizare: 08-03-2019 20:31

Într-un gest fără precedent în România, administratorii Facebook au şters 31 de pagini, conturi, şi grupuri administrate din ţară.

Toate promovau ştiri părtinitoare, incitau la dezbinare şi ar fi avut legătură cu partidul social-democrat, susţin specialiştii în securitate ai reţelei de socializare. În replică, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat că nu ştie nimic despre acest subiect şi ca activitatea partidului nu este afectată.

Reprezentanţii Facebook la nivel mondial au transmis că au şters 31 de pagini, conturi şi gupuri ale reţelei de socializare din România. Este pentru prima dată când ţara noastră este pomenită într-un mesaj al gigantului american. Măsură extremă a fost luată pentru că paginile şterse erau "parte a unei rețele care a funcționat în România și a folosit o combinație de conturi false și câteva conturi autentice pentru a-i induce în eroare pe alții despre cine erau și despre ce anume făceau."

Administratorii Facebook susţin că posesorii conturilor au plătit chiar anumite sume de bani, aşa numitele postari sponsorizate, pentru că mesajele să ajungă la cât mai mulţi utilizatori. Paginile ori grupurile cu identităţi false ori reale erau urmărite de aproximativ 1500 de oameni. Postările conţineau, conform comunicatului Facebook: "noutăți părtinitoare publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD). Au împărtășit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare și au promovat conținut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de știri. Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitățile, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat."

Comunicatul este semnat de şeful departamentului de Securitate Cibernetică şi vine şi cu exemple - ştiri despre Olguta Vasilescu numită "unul dintre cei mai muncitori miniştri din Guvern" sau despre activitatea cabinetului. „Aceste pagini de Facebook au distribuit mai ales articole din presă, de cele mai multe ori laudative la adresa unor politicieni PSD precum Viorica Dăncilă, premierul României, şi a lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor.

Un partener al Facebook, care a publicat şi alte analize despre manipulările electorale în mai multe ţări a analizat atent paginile şterse. Incriminate sunt siteuri obscure (momentulzero.ro, destanga.ro, antifakenews.ro), ce postau adesea mesaje laudative la adresa lui Liviu Dragnea şi a Vioricăi Dăncilă, textele fiind preluate de multe organizaţii ale partidului.

Decizia de a le îndepărta a fost luată după ce conţinutul paginilor a fost raportat sau partenerii facebook au avertizat asupra conţinutului neadecvat politicilor reţelei. Social-democraţii au negat că ar avea legătură cu paginile interzise.

"Nu știu nimic despre acest subiect și nu ne afectează în niciun fel activitatea curentă. Nu am văzut, însă, nici reacții la paginile de fake news îndreptate contra PSD" a comentat pentru Ştirile PRO TV Olguța Vasilescu, proaspăt propusă de Liviu Dragnea în postul de purtător de cuvânt.

De-a lungul timpului Liviu Dragnea a vorbit deseori despre campanii de ştiri false, menite să discrediteze Partidul Social Democrat.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO