Prima zi de lucru a Guvernului Orban. Legile şi OUG-urile din ultimii ani, verificate

×
Codul embed a fost copiat

A fost forfota mare la cel mai înalt nivel. Miniştrii cabinetului Orban şi-au preluat marţi portofoliile, însă de departe, cele mai mari emoţii le au cei care au preluat Munca şi Finanţele.

Aceştia au cerut situaţia la zi a cheltuielilor şi, o noutate pentru predările de mandate, care sunt studiile pe baza cărora s-au dat legi şi ordonanţe de urgenţă în ultimul an în România.

Pensiile a 5 milioane de români, alocaţiile a 3 milioane de copii, indemnizaţiile şi ajutoarele sociale - toate se decid la Ministerul Muncii, o instituţie cu un buget uriaş, de 27 de miliarde de lei - adică 10% din tot bugetul ţării.

Prima la serviciu a fost Violeta Alexandru, care a vorbit despre curăţenie printre funcţionari şi instituţii.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: "Nu vor avea scăpare, vor trebui să-mi livreze. Cine chiuleşte, cine nu se ţine de treabă va fi văzut şi voi lua deciziile care se impun. Am găsit colegi care-şi văd funcţia ca fiind un scop în sine."

Citește și
juncker
Juncker îl felicită pe Orban pentru funcția de premier. Ce mesaj i-a transmis
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Intrată în minister, le-a cerut funcţionarilor toate studiile în baza cărora s-au emis acte normative în ultimul an şi a luat la control toate achiziţiile şi concursurile de angajare din ultimele 3 luni.

După mai bine de o jumătate de oră a venit şi fostul ministru.

Reporter: "Are motive doamna ministru să fie îngrijorată de ce lăsaţi în urmă?"

Marius Budăi: "Da, pentru că tre să respecte programul nostru de guvernare".

Ministrul Finanţelor gestionează bugetul ţării - estimat anul acesta la 270 de miliarde de lei. Însă pe final de an cea mai mare provocare nu sunt banii, ci lipsă lor, adică deficitul.

Cheltuielile sunt deja mai mari cu 2,6% faţă de venituri, în condiţiile în care diferenţa nu trebuie să treacă de 3 procente până în decembrie.

În zgomot de polizoare şi freze, pentru că faţada clădirii e în renovare, noul ministru Florin Cîţu a fost mai degrabă rezervat.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: "Ceea ce poţi să faci la Ministerul de Finanţe - singurul lucru este să ţii deficitul sub control - o economie cu un deficit cât mai mic este o economie care va avea mai puţin de suferit în eventualitatea de criză".

O oră mai târziu a ajuns şi Eugen Teodorovici, care a anunţat că intră în silenzio stampa.

Reporter: "Îl aşteaptă surprize neplăcute pe domnul Cîțu?"

Eugen Teodorovici: "Nu, nu, în primul rând ştie care e exact situaţia de la Finanţe, pentru că a făcut foarte multe afirmaţii, declaraţii, arătând că ştie situaţia, acum am şi spus că două săptămâni nu voi spune absolut nimic".

În ciuda legământului de tăcere, Teodorovici a spus din nou că sunt bani pentru salarii şi pensii. Creatoarea bugetelor din ultimii ani, secretarul de stat Daniela Pescaru şi-a dat însă demisia. Motivele sunt necunoscute.

Mişcări de ultimă oră au fost şi la Transporturi unde Răzvan Cuc a numit o nouă conducere la Compania de Drumuri. Noul ministru a anunţat însă că va controla legalitatea actelor.

Răspunsurile ar putea veni din auditul ministerelor, care ar trebui să fie gata la finalul săptămânii.

Preşedintele României a ţinut să fie prezent alături de premier la preluarea a patru ministere importante. Este vorba despre Externe, Interne, Apărare şi Justiţie, unde Klaus Iohannis a ţinut să le transmită miniştrilor care sunt aşteptările lui.

În ceea ce-i priveşte pe cei vechi, a avut vorbe de laudă doar pentru Ana Birchall.

O justiţie dreaptă! Asta îşi doreşte Cătălin Predoiu care revine în fruntea ministerului după 10 ani. Predoiu a preluat mandatul de la Ana Birchall.

Ana Birchall: "De multe ori am simţit că Ministerul Justiției s-a aflat sub asediu, fiind ţinta multor interese. "

Ana Birchall şi-ar fi dorit să treacă în revistă toate realizările din mandatul ei de o jumătate de an, însă a renunţat atunci când preşedintele României a rugat-o să îi lase şi pe ceilalţi să vorbească.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Am apreciat postura pentru independenţa justiției și nu pentru politrucii care au încercat să subjuge sistemul de justiție."

Reporter: "Domnule prim-ministru a mai fost un ministru din vechiul cabinet Dăncilă pe care să îl lăudaţi aşa cum s-a întâmplat în cazul doamnei Birchall?"

Ludovic Orban: "Activitatea doamnei Birchall a fost benefică. Am apreciat că s-a desfăşurat împotriva conducerii PSD şi împotriva lui Dăncilă."

Cătălin Predoiu, demnitarul cu cel mai lung mandat la justiţie după 1989, are o misiune grea: să readucă în discuţie legile justiţiei şi codurile penale, legea recursului compensatoriu şi nu în ultimul rând să încerce să îi împiedice pe judecători şi procurori să plece în masă la pensie, după doar 25 de ani petrecuţi în magistratură. Intrarea în vigoare a unei legi care le va permite acest lucru a fost deocamdată amânată.

Aşteptări mari sunt şi la Interne. Marcel Vela a spus pe scurt care-i sunt priorităţile.

Marcel Vela: "Zero politizare, maximă profesionalizare, cu declararea unui război total împotriva fenomnului criminogen, infractorilor, clanurilor interlope şi atutror acelora care pun în pericol siguranţa, viaţa şi bunurile românilor."

Klaus Iohannis: "Astăzi vă cer o schimbare de paradigmă: începând de astăzi veţi pune în centrul preocupărilor dumneavoastră siguranţa cetăţeanului român. Reabilitaţi-vă în ochii românilor şi asiguraţi siguranţa cetăţeanului."

La Externe revine Bogdan Aurescu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de politică externă care a mai condus diplomaţia noastră acum patru ani. Este şi artizanul celui mai mare succes românesc la Curtea Internaţională de Justiţie, în bătălia cu Ucraina pentru platformă continentală a Mării Negre.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: "E o întoarcere acasă, aici e locul unde m-am format profesional și uman și de unde am lucrat de multe ori foarte intens. Știu problemele pe care le aveți. Diplomația românească are nevoie de suflu nou, de performanță și bună credință."

Cu un suflu nou poate să vină şi noul şef al Apărării, un om cu experienţă în teatrele de operaţiuni. Până de curând generalul Nicolae Ciucă a fost şef al Statului Major General.

General (R) Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării: "Armata română va face tot ceea ce-i stă în putinţă să-şi îndeplinească datoria sacră de apărare a ţării, să-şi îndeplinească îndatoririle ce decurg din calităţile de membru al nato şi uniunii europene."

Cea mai grea misiune pentru noul ministru este asigurarea celor două procente din produsul intern brut pentru armată.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Prima şedinţă a Guvernului Orban, amânată. Când se reunesc noii miniștri
Prima şedinţă a Guvernului Orban, amânată. Când se reunesc noii miniștri

Prima ședință a Guvernului Orban va avea loc miercuri, și nu marți, așa cum indicau informații inițiale.

Juncker îl felicită pe Orban pentru funcția de premier. Ce mesaj i-a transmis
Juncker îl felicită pe Orban pentru funcția de premier. Ce mesaj i-a transmis

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe noul premier al României, Ludovic Orban, a anunţat marţi Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a executivului comunitar, în conferinţa de presă cotidiană.

Mesajul în limba română transmis de Donald Tusk lui Ludovic Orban
Mesajul în limba română transmis de Donald Tusk lui Ludovic Orban

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a transmis, marți, un mesaj în limba rămână lui Ludovic Orban în care îl felicită pentru numirea în funcția de premier.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.