Premierul Ciucă trebuie să decidă rapid cum împarte banii: “România nu se află într-o situație extraordinară”
După jurământ, cabinetul condus de Nicolae Ciucă, s-a reunit joi seară, la Palatul Victoria, pentru prima ședință. Este nevoie în primul rând, de o ordonanță de organizare a guvernului, dar și de discuții pe tema bugetului.
Fostul executiv a lăsat noului cabinet un proiect de rectificare bugetară care aduce bani în plus, pentru pensii, alocații și sănătate, dar și tăieri de fonduri la Agricultură și Transporturi. Din calculele lui Florin Cîțu, reiese că România va încheia anul, cu un deficit uriaș.
Este o nouă împărțire a banilor din buget care practic aduce la ministerul Muncii aproape tot ce i-a fost luat la rectificarea bugetară din septembrie pentru pensii și alocații. Vineri ar urma să fie adoptată această rectificare bugetară și tot atunci ar putea fi stabilit și că ziua de 29 noiembrie este liberă pentru angajații de la stat, care ar avea astfel o vacanță de Ziua Națională.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Noul guvern trebuie să decidă rapid cum împarte banii pentru ministere în acest final de an.
Potrivit proiectului de rectificare bugetară, Ministerul Muncii ar putea primi în plus 2,2 miliarde de lei. Aproape cât a pierdut la începutul toamnei. Iar ministerul Transporturilor, câștigător la rectificarea anterioară, rămâne fără 750 de milioane de lei, pentru că nu și-a dus la îndeplinire unele derulate cu fonduri europene.
Cu bugete mai mici au rămas și Ministerul Agriculturii, Energiei, Economiei și Culturii. În schimb, bani mai mulți apar pentru Sănătate, Justiție, Finanțe și Interne.
Noul ministru al finanțelor recunoaște însă că starea economiei nu este bună, în ciuda creșterilor față de 2020, an în care am avut însă carantină și multe activități închise.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: “România nu se află într-o situație extraordinară, chiar dacă cifrele ne arată o revenire economică peste așteptare, ea este datorată unui efect de baza și unui puseu inflaționist. Trebuie să găsim soluții să ne menținem în deficitele asumate cu CE”.
Adrian Codirlașu, Vicepreședinte Asociația CFA Romania: “Măsurile care sunt - ținerea sub control a cheltuielilor, rămâne de văzut cum va fi făcută, creșterea colectării poate fi o soluție. Există riscul de majorare a unor taxe în anii următori tocmai pentru a reduce acest deficit
Datele de pe primele zece luni arată clar cum bugetul țării este puternic dezechilibrat, dacă îl privim că pe o balanță între cheltuieli și venituri. Statul a cheltuit în această perioada cu 48 de miliarde de lei mai mult decât a adunat în vistierie. Iar pe final de an, golul aproape că se va dublă.
Vom ajunge la un deficit de 85 de miliarde de lei, adică mai bine de 7% din Produsul Intern Brut.
De asemenea, trebuie să fie dată și o ordonanță de reorganizare a executivului întrucât noul cabinet are 22 de posturi, mai multe decât fostul.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, guvern, rectificare bugetara, ministere,
Dată publicare:
25-11-2021 18:09