Klaus Iohannis avertizează: Dacă regulile vor fi constant încălcate, vom avea noi focare

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că dacă regulile impuse de autorităţi în contextul pandemiei cu noul coronavirus vor fi "constant" încălcate vor exista noi focare şi un val de îmbolnăviri

"Virusul este încă printre noi. Cu cât conştientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să urmeze câteva reguli simple de prevenţie, cu atât cresc şansele noastre, ale tuturor, să controlăm şi, în cele din urmă, să stopăm definitiv epidemia. Altfel, există în mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor. Iar în acest moment trebuie să vă spun că, dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranţă spre un scenariu în care vom avea noi focare şi un nou val de îmbolnăviri. Solicit autorităţilor locale să îşi asume, odată cu starea de alertă, un rol mai ferm, un rol proactiv în gestionarea situaţiei în comunităţile pe care le administrează", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că în cele câteva zile de la instaurarea stării de alertă foarte mulţi români au respectat regulile, iar instituţii publice şi companii private "s-au pregătit foarte bine" pentru reînceperea activităţii şi au luat toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor.

"Din nefericire, au fost în aceste zile şi exemple de comportamente în totală contradicţie cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toţii. Unii au înţeles complet greşit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând aşa, s-au pus atât pe ei, cât şi pe ceilalţi în pericol", a adăugat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a arătat că până în prezent epidemia a fost stopată, iar măsurile luate pe parcursul stării de urgenţă şi-au dovedit eficienţa.

Citește și
Tudor Chirilă
Chirilă face apel la Iohannis: ”De ce noi nu putem să ne facem profesia, cum fac preoţii?”

"Au fost două luni foarte grele pentru toţi, ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reuşit să facem un pas important pentru a ne relua, încet-încet, un mod de viaţă mai apropiat de cel cu care eram obişnuiţi. Cred că nimeni nu-şi mai doreşte să reintrăm în starea de urgenţă, dar vom fi obligaţi să luăm din nou această decizie în situaţia în care ritmul de infectare şi presiunea pe spitale vor creşte semnificativ", a spus Iohannis.

Şeful statului a criticat faptul că "tot felul de iresponsabili răspândesc, unii din inconştienţă, alţii din rea-voinţă, dezinformări şi propagă tot soiul de teorii ale conspiraţiei cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetăţenilor".

"Aceste abordări care contestă gravitatea virusului sunt nocive, pentru că mistifică evidenţa, erodează autoritatea statului şi pot crea breşe, afectând solidaritatea şi responsabilitatea socială, care sunt fundamentale pentru a putea depăşi cu bine această perioadă dificilă", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a făcut un apel la unitate.

"Când am fost uniţi într-un efort naţional, cu toţii - cetăţeni responsabili, specialişti şi guvernanţi - am reuşit să salvăm vieţi şi să limităm răspândirea noului coronavirus. Să nu irosim, dragi români, tot ce am câştigat în aceste două luni cu mari sacrificii!", a subliniat Iohannis.

Măsurile anunțate de Iohannis: ”Investiții masive în infrastructura de transport, energetică, dar și sanitară”

 

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, în perioada următoare, relansarea economică a României, după criza provocată de pandemia de Covid-19, ”se va sprijini pe investiții în mari proiecte de infrastructură”.

”În continuare, relansarea economică se va sprijini pe investiții în mari proiecte de infrastructură. Viziunea pentru dezvoltarea României în următorii ani se va fundamenta pe inovare, competitivitate și pe investiții masive în infrastructura de transport, energetică, dar și sanitară. Este o viziune care pleacă de la principii economice sănătoase, care vor susține în mod durabil prosperitatea românilor.

Ceea ce trebuie să facem acum - și aici solicit sprijinul tuturor forțelor politice credibile și mediului de afaceri - este să oferim încredere angajaților și întreprinzătorilor. (...) În concluzie, prioritățile în perioada următoare sunt menținerea sănătății cetățenilor noștri și relansarea economică”.

”Depunerea unei moţiuni de cenzură în această perioadă - o dovadă de maximă iresponsabilitate”

 

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că ar reprezenta o dovadă de "maximă iresponsabilitate" depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului în această perioadă.

"Depunerea unei moţiuni de cenzură în această perioadă este o dovadă de maximă iresponsabilitate. PSD este preocupat, astfel, doar de ceea ce ştie să facă mai bine - de jocuri politice şi combinaţii meschine cu scopul de a da jos un Guvern angrenat într-o bătălie contratimp pentru protejarea vieţii şi sănătăţii oamenilor. O criză politică profundă suprapusă peste o criză sanitară, asta îşi doreşte PSD pentru România! Este aproape de neimaginat cum ar fi arătat ţara noastră în această perioadă cu un Guvern PSD în funcţie", a spus şeful statului.

El a afirmat că este "foarte grav" că unii politicieni încurajează încălcarea legilor şi nerespectarea măsurilor de protecţie.

"Sunt aceiaşi vechi politruci care au slăbit timp de trei decenii statul român şi care acum fac tot posibilul pentru ca efortul nostru naţional să eşueze. Ba, mai mult, în vreme ce prioritatea noastră este protejarea cetăţeanului şi programul economic care să ducă la reconstrucţie, prioritatea PSD este, în aceste vremuri grele pentru România, culmea, dărâmarea Guvernului, aşa cum a anunţat cu mândrie liderul acestui partid", a declarat Iohannis.

Şeful statului a subliniat, în context, că România are nevoie de resetare şi de reconstrucţie.

Declarația de presă susținută de președintele Klaus Iohanis:

 

”România a trecut, de câteva zile, din starea de urgență în starea de alertă. În această scurtă perioadă, am văzut foarte mulți români care respectă în continuare regulile, care poartă măști de protecție și mențin distanțarea socială.

Am văzut, de asemenea, instituții publice și companii private care s-au pregătit foarte bine pentru reînceperea activității și au luat toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor.

Din nefericire, au fost în aceste zile și exemple de comportamente în totală contradicție cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toții.

Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând așa, s-au pus atât pe ei, cât și pe ceilalți în pericol.

Dragi români,

Virusul este încă printre noi. Cu cât conștientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să urmeze câteva reguli simple de prevenție, cu atât cresc șansele noastre, ale tuturor, să controlăm și, în cele din urmă, să stopăm definitiv epidemia. Altfel, există în mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor. Iar în acest moment, trebuie să vă spun că, dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranță spre un scenariu în care vom avea noi focare și un nou val de îmbolnăviri.

Solicit autorităților locale să își asume, odată cu starea de alertă, un rol mai ferm, un rol proactiv, în gestionarea situației în comunitățile pe care le administrează.

Am reușit până acum să controlăm epidemia, iar măsurile pe care le-am luat pe parcursul stării de urgență și-au dovedit eficiența.

Au fost două luni foarte grele pentru toți, ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reușit să facem un pas important pentru a ne relua, încet-încet, un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți.

Cred că nimeni nu-și mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ.

Vedem tot felul de iresponsabili care răspândesc, unii din inconștiență, alții din rea-voință, dezinformări și propagă tot soiul de teorii ale conspirației cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetățenilor.

Aceste abordări care contestă gravitatea virusului sunt nocive, pentru că mistifică evidența, erodează autoritatea statului și pot crea breșe, afectând solidaritatea și responsabilitatea socială, care sunt fundamentale pentru a putea depăși cu bine această perioadă dificilă.

Când am fost uniți într-un efort național, cu toții - cetățeni responsabili, specialiști și guvernanți - am reușit să salvăm vieți și să limităm răspândirea noului coronavirus.

Să nu irosim, dragi români, tot ce am câștigat în aceste două luni cu mari sacrificii!

Este foarte grav că unii politicieni încurajează încălcarea legilor și nerespectarea măsurilor de protecție.

Sunt aceiași vechi politruci care au slăbit timp de trei decenii statul român și care acum fac tot posibilul pentru ca efortul nostru național să eșueze. Ba, mai mult, în vreme ce prioritatea noastră este protejarea cetățeanului și programul economic care să ducă la reconstrucție, prioritatea PSD este, în aceste vremuri grele pentru România, culmea, dărâmarea Guvernului, așa cum a anunțat cu mândrie liderul acestui partid.

Depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă este o dovadă de maximă iresponsabilitate.

PSD este preocupat, astfel, doar de ceea ce știe să facă mai bine, de jocuri politice și combinații meschine cu scopul de a da jos un guvern angrenat într-o bătălie contra timp pentru protejarea vieții și sănătății oamenilor.

O criză politică profundă suprapusă peste o criză sanitară, asta își dorește PSD pentru România! Este aproape de neimaginat cum ar fi arătat țara noastră în această perioadă cu un guvern PSD în funcție.

România, dragii mei, nu mai poate rămâne blocată în trecut. România are nevoie de resetare și de reconstrucție.

Această pandemie ne-a afectat pe toți prin amploare și gravitate. Nu există sectoare ale economiei care să nu fi avut de suferit într-o proporție mai mare sau mai mică.

Însă o abordare constructivă implică tratarea crizei și ca oportunitate, pentru a așeza România pe fundamente sănătoase.

De altfel, pentru că vorbim de oportunități, am putut constata cu toții o accelerare a uneia dintre cele mai importante reforme de care are nevoie România, și mă refer la digitalizarea administrației.

Instituțiile s-au adaptat rapid, de la cele din domeniul muncii sau din sectorul financiar, până la acordarea de servicii medicale online. Este un uriaș pas înainte, care în mod obligatoriu va trebui consolidat.

Totuși, este important să înțelegem că nu vorbim de o repornire a economiei de la zero, pentru că economia României nu a fost complet oprită în aceste luni.

Au fost sectoare importante care au funcționat la capacitate deplină, cum este sectorul construcțiilor și al infrastructurii, ceea ce explică și creșterea economică de pe primul trimestru.

În continuare, relansarea economică se va sprijini pe investiții în mari proiecte de infrastructură. Viziunea pentru dezvoltarea României în următorii ani se va fundamenta pe inovare, competitivitate și pe investiții masive în infrastructura de transport, energetică, dar și sanitară.

Este o viziune care pleacă de la principii economice sănătoase, care vor susține în mod durabil prosperitatea românilor.

Ceea ce trebuie să facem acum - și aici solicit sprijinul tuturor forțelor politice credibile și mediului de afaceri - este să oferim încredere angajaților și întreprinzătorilor.

Din păcate, avem o notă de plată lăsată de guvernele precedente care ne limitează mult spațiul de intervenție.

De aceea, ne concentrăm eforturile pentru a fi pregătiți să accesăm toate formele de sprijin disponibile, inclusiv noile instrumente financiare la care lucrează în prezent Comisia Europeană.

În concluzie, prioritățile în perioada următoare sunt menținerea sănătății cetățenilor noștri și relansarea economică.

Dragi români, împreună am trecut cu bine prin încercările dificile din ultimii ani, care au testat soliditatea democrației noastre.

Împreună am depășit cu bine două luni de stare de urgență și am reușit să ținem sub control una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății populației cu care ne-am confruntat în ultimii 50 de ani.

Suntem pe drumul cel bun! Trebuie doar să continuăm, cu fermitate, cu înțelepciune, și să ne unim eforturile pentru a depăși această criză și pentru a construi împreună țara pe care ne-o dorim!

Două ședințe la Palatul Cotroceni cu membri ai Guvernului Orban, pe tema Covid-19

 

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, la Palatul Cotroceni, două şedinţe cu membri ai Guvernului pe tema măsurilor de gestionare a epidemiei de COVID-19.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţa de la ora 14,00, au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.

La şedinţa de la ora 15,00, tot pe tema măsurilor de gestionare a epidemiei de COVID-19, au participat premierul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Klaus Iohannis, convorbire telefonică cu șeful Comisiei Europene despre Planul de relansare economică a UE
Klaus Iohannis, convorbire telefonică cu șeful Comisiei Europene despre Planul de relansare economică a UE

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, o convorbire telefonică cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la Planul de relansare economică a Uniunii Europene şi bugetul revizit pentru perioada 2021 – 2027.

Chirilă face apel la Iohannis: ”De ce noi nu putem să ne facem profesia, cum fac preoţii?”
Chirilă face apel la Iohannis: ”De ce noi nu putem să ne facem profesia, cum fac preoţii?”

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă a transmis, sâmbătă, un mesaj către preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban, cărora le cere ca actorii să fie lăsaţi să-şi exercite meseriile, la fel ca și preoții.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce cuprinde măsurile din starea de alertă
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce cuprinde măsurile din starea de alertă

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Îndemnul lui Iohannis, în contextul stării de alertă: ”Continuaţi să fiţi responsabili”
Îndemnul lui Iohannis, în contextul stării de alertă: ”Continuaţi să fiţi responsabili”

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a schimbat, joi seară, fotografia de copertă a paginii de Facebook cu un îndemn la responsabilitate. ”Continuaţi să fiţi responsabili”, îi îndeamnă şeful statului pe români.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.