Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce cuprinde măsurile din starea de alertă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea cu măsurile din starea de alertă. Ce prevede aceasta
Inquam/ Alexandru Busca

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări, printre care aceea că Parlamentul va trebui să încuviinţeze starea de alertă în cazul în care aceasta se instituie în cel puţin jumătate de ţară.

”Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”, prevede actul normativ.

În lege se mai precizează că, în cazul în care starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate de ţară, este nevoie de încuviinţarea Parlamentului în termen de 5 zile.

”Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, după caz. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, se menţionează în actul normativ.

Citește și
Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 mai
Coronavirus România, 15 mai. Numărul deceselor a ajuns la 1070
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

 

Terasele ar putea fi redeschise

 

De asemenea, Parlamentul poate aduce modificări măsurilor propuse de Guvern în starea de alertă.

Legea mai prevede posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafaţă mai mică de 15.000 mp.

”Pe durata stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU. Măsura nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, se arată în document.

Actul normativ stipulează posibilitatea deschiderii teraselor.

”Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile menţionate, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară”, se mai arată în lege.

În document sunt şi prevederi referitoare la restricţii.

Măsurile restrictive de drepturi prevăzute în prezenta lege, precum şi, după caz, cele de renunţare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalităţii de tratament juridic pentru situaţii identice sau comparabile, mai prevede legea.

 

Ce presupune starea de alertă

 

Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Hotărârea prevede instituirea stării de alertă pe teritoriul naţional pentru o perioadă de 30 de zile şi conţine o serie de reguli şi restricţii pentru a permite autorităţilor să lupte eficient împotriva riscului de răspândire a noului coronavirus.

Actul normativ instituie, începând de vineri, 15 mai, obligativitatea purtării măştii, astfel încât nasul şi gura să fie acoperite, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise.

Începând cu aceeaşi dată, este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în interiorul localităţilor, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei şi evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

Potrivit actului normativ, deplasarea în afara localităţii/zonei metropolitane este interzisă cu următoarele excepţii:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

- deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

- deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;

- deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

- deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;

- deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

- deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

- deplasarea pentru activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;

- deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială;

- deplasarea pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Deplasarea în afara localităţii pentru situaţiile menţionate se va justifica prin declaraţie pe propria răspundere.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 15 mai. 34.000 de decese în Marea Britanie
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 15 mai. 34.000 de decese în Marea Britanie

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 15 mai. Peste 4,4 milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, iar bilanțul deceselor a trecut de 300.000.

Coronavirus România, 15 mai. Numărul deceselor a ajuns la 1070
Coronavirus România, 15 mai. Numărul deceselor a ajuns la 1070

Coronavirus în România, LIVE UPDATE 15 mai. Până în prezent, pe teritoriul României, au fost confirmate 16.437 de cazuri de persoane infectate și s-au înregistrat 1070 de decese.

Noua Zeelandă, victorie contra coronavirusului. Ce prevăd măsurile de relaxare
Noua Zeelandă, victorie contra coronavirusului. Ce prevăd măsurile de relaxare

Nu doar românii s-au bucurat de ieșirea din starea de urgență. Și în Noua Zeelandă, de joi, au fost relaxate restricțiile impuse de autorități. Diferența majoră constă în rezultatele obținute până acum.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.