Basescu cere parlamentarilor sa faca pace, pentru a nu pierde acordul FMI

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: "Cel putin pentru o vreme ar trebui sa renuntati la batalia politica si sa adoptati legile de care avem nevoie!" Desi neasteptat de scurt, acesta a fost mesajul pe care sefului statului l-a adresat marti in Parlament.

Prioritatile alesilor ar trebui sa fie, potrivit lui Traian Basescu, legea pensiilor, cea a salarizarii unitare si bugetul pentru anul viitor. Opozitia a primit cu raceala indemnul si nu a fost de fata, la discurs.

Iata cele mai importante declaratii:

* Incheierea acordului cu FMI, la termen, ar readuce increderea tarii noastre pe plan international.

* Consecintele directe ar fi pozitive pentru ca Romania ar redeveni atractiva pentru sporirea investitiei straine. Conditia materializarii acestei sanse a Romaniei este actiunea in termen foarte scurt – in 30, 45 de zile.

Citește și
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

* Vorbim de nevoia unei actiuni consecvente cu interesul national. Va propun un moratoriu asupra bataliei politice care sa permita deblocarea activitatii Parlamentului.

* Principalele obiective pe care trebuie sa le indeplinim sunt:
 - Adoptarea legii salarizarii unice, a legii pensiilor, a legii bugetului de stat pe 2011.

* Incadrarea cheltuielilor de personal in plafonul de 31,9 mld lei. Diminuarea arieratelor. Imbunatatirea investitiilor publice prin repartizarea lor in primul semestru. Incadrarea unui deficit maxim de 4,4 % din PIB.

* Finalizarea investitiilor deja incepute si finantarea doar pentru cele viabile.

* Avem nevoie de un sistem fiscal predictibil. Acestea sunt conditii esentiale pentru ca Romania sa poata finalize cu succes acordul cu FMI, CE si BM.

* Ca om politic, cu experienta, va pot spune ca romanii ii vor aprecia pe aceia care se vor bate cu criza, si nu pe aceia care se ascund de efectele masurilor anticriza.

Contextul in care presedintele se adreseaza plenului

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marti, ca formatiunea sa va participa la dezbaterea legilor educatiei, salarizarii unitare si bugetului de stat daca seful statului, Traian Basescu, va da, in mesajul sau adresat Parlamentului, semnalul demiterii Robertei Anastase.

Premierul Emil Boc a anuntase la randul sau ca va fi prezent la Parlament pentru a asista la mesajul pe care presedintele il va sustine in fata Legislativului.

Parlamentarii opozitiei nu au participa la sedinta Camerelor reunite de marti dupa-amiaza: "Nu vom participa la aceasta sedinta, avand in vedere ca presedintele nu mai este de mult presedintele tuturor romanilor si nu apreciaza opozitia ca un factor de progres democratic. Mesajele presedintelui le cunoastem. Probabil ca din nou va avea un mesaj legat de unitatea coalitiei pentru a vota Legea educatiei si a satisface astfel o dorinta a unui membru a actualei coalitii de guvernare", declara liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, Mircea Dusa.

Referitor la deblocarea activitatii din Parlament, Dusa a adaugat ca, "daca presedintele ar dori acest lucru, o facea demult" .

Presedintele Traian Basescu a trimis luni o scrisoare conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului, in care mentiona ca doreste sa adreseze un mesaj Legislativului pe probleme de politica interna.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Presedintele Traian Basescu vrea sa se adreseze Parlamentului, urgent!
Presedintele Traian Basescu vrea sa se adreseze Parlamentului, urgent!

Presedintele Traian Basescu a trimis o scrisoare conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului, in care mentioneaza ca doreste sa adreseze un mesaj Legislativului pe probleme de politica interna.

Recomandări
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”

Speranța de viață a crescut cu un an în ultima vreme în țara noastră, dar tot ne aflăm la coada clasamentului european.  

Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale
Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat vineri seara că după alegerile din 9 iunie se va discuta la nivelul coaliţiei de guvernare dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale.

Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul
Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul

Fetița de 4 ani și bunica ei moarte în Călărași după ce au mâncat pește și mici și-au găsit sfârșitul din cauza unor bacterii comune, care se găsesc peste tot în jurul nostru, potrivit rezultatelor finale de laborator ale DSVSA Călărași.