Victor Ponta, in Parlament: Este nevoie de votul prin CORESPONDENTA sau de votul ELECTRONIC

25-11-2014 10:03


Premierul Victor Ponta a declarat, in dezbaterea din plenul Camerei, ca regreta ca cetatenii din diaspora nu au putut vota, insa considera ca a platit pretul politic.

Scandal cu acuzatii penale si atacuri la persoana, in plenul Parlamentului la dezbaterea despre organizarea dezastruoasa a alegerilor prezidentiale in diaspora. Victor Ponta, seful Guvernului care a organizat scrutinul, a spus ca regreta ca oamenii au stat la coada, ore in sir, fara sa reuseasca sa voteze. Insa, doar atat. Premierul considera ca pierderea alegerilor prezidentiale reprezinta o pedeapsa suficienta. In schimb, opozitia i-a cerut demisia din fruntea Executivului si anchetarea vinovatilor de catre Parchetul General.

Victor Ponta a facut apel la partide sa adopte cadrul legislativ necesar: votul electronic si desemnarea unei institutii nepolitice pentru organizarea votului.

“Mulumesc tuturor care au votat din diaspora, indiferent pentru care candidat. Vreau sa spun inca o data ca regret faptul ca nu toti au putut vota, ca am platit pretul politic, dar imi permit sa atrag atentia ca cei care au votat in diaspora nu stiu daca au venit, sigur au votat cu candidatul Klaus Iohannis majoritatea, mai putin cu mine, dar nu cred ca au venit neaparat de dragul unor partide politice care vorbesc in numele diaspora”, a spus Ponta.

El a aratat ca partidele politice trebuie sa adopte legislatia necesara pentru participarea la vot, aratand ca votul electronic este solutia tehnologica care trebui decisa.

“Cred ca este de datoria celor reprezentanti in Parlament, toate grupurilor politice sa adopte aceste masuri legislative, unu - crearea cadrului de vot modern de participare la vot si doi - atributii pentru o institutie nepolitica care sa organizeze votul astfel incat urmatoarele alegeri sa aiba alte teme politice”, a adaugat Ponta.

Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:

Despre votul din diaspora: - L-am spus si atunci, spun si acum, este un lucru inacceptabil si am platit un pret politic pentru asta, este un pret acceptabil.

- Sa luam masuri care sa poata fi aplicate nu intre doua tururi de scrutin.

- Pentru a putea lua o decizie corecta in sens legislativ va rog sa tineti cont de cateva date concrete. In baza evidentelor pe care le au misiunile diplomatice exista doar 550.00 de cetateni romani care au declarat ca au domiciliul in strainatate. Pentru asigurarea la vot a tuturor celor care vor sa participe, cred ca dvs trebuie sa luati in considerare 2 elemente esentiale: in primul rand logistica. Atata timp cat nu avem o evidenta a locului in care vin cei mai multi roman, vom avea o evidenta aleatorie. Solutia corecta dpdv. al Guvernului este o legislatie care sa permita un altfel de vot, fie votul prin corespondenta fie votul electronic, pentru ca traim intr-o epoca moderna. Deci din punctul de vedere al Guvernului, si este o propunere pentru dvs, un vot electronic care sa asigure accesul tuturor romanilor aflati peste granite este solutia tehnologica sustinuta. Depinde doar de dvs. Daca e sa marim sectiile de vot intotdeauna vor exista probleme.

- A doua propunere la fel de importanta este de a da unei autoritati aflate in subordinea Parlamentului toate atributiile legale pentru organizarea voturilor. Vreau sa luati in vedere modificarea legislativa in acest sens.

- Imi doresc foarte mult ca in Comisia special sa luati decizia cea mai buna.

In 17 noiembrie, liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a declarat ca liberalii au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor solicitarea de organizare a unei dezbateri in plenul acestei Camere pe marginea votului din diaspora cu prezenta "obligatorie" a lui Victor Ponta.

"Organizarea dezastruoasa a votului in diaspora nu trebuie ascunsa sub pres de Guvernul Ponta. In consecinta, grupul liberal a depus astazi dupa-amiaza o solicitare catre Biroul Permanent prin care solicita o dezbatere in plenul Camerei Deputatilor saptamana viitoare cu participarea obligatorie a prim-ministrului privind modul rusinos si umilitor pentru romani in care a fost organizat votul in strainatate", a declarat Scutaru.

El a precizat ca Victor Ponta "trebuie sa explice in plenul Parlamentului incalcarea drepturilor fundamentale a miilor de cetateni romani care nu au putut sa voteze pe 2 ori pe 16 noiembrie".

"Ponta va trebui sa prezinte vinovatii si masurile care se impun", a mai declarat Scutaru.

VIDEO PROTVPLUS.RO