Premierul Sorin Grindeanu, alaturi de ministrul Justitiei: "Conform Constitutiei, avem voie sa dam gratiere si amnistie? Da"

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 21 Ianuarie 2017 05:00
Data publicarii: Miercuri 18 Ianuarie 2017 11:15
Categorie: Stiri Politice

Premierul Sorin Grindeanu a facut declaratii de presa la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern, insotit de ministrul de Justitie, Florin Iordache. Cei doi au vorbit despre zvonurile aparute in presa, legate de gratiere si amnistie.

Declaratiile de presa au fost transmise LIVE pe ProTV NEWS si LIVE TEXT pe www.stirileprotv.ro.

Aceste declaratii vin dupa ce presedintele Klaus Iohannnis a prezidat sedinta de Guvern.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca in sedinta de Guvern s-au discutat "lucrurile comunicate din timp", precizand ca, potrivit Constitutiei, "avem voie sa dam gratiere si amnistie", deci aceste lucruri "nu sunt impotriva legii".

El a adaugat, insa, ca aceste subiecte, nefiind pe ordinea de zi, nu s-au discutat "cu prezenta sau neprezenta domnului Iohannis".

"Conform Constitutiei, avem voie sa dam gratiere si amnistie? Scrie ca avem voie sa facem lucrurile astea? Da. Deci nu sunt impotriva legii", a spus premierul.

La randul sau, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat ca Romania trebuie sa dea o lege a gratierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane. El a precizat ca aceasta lege nu va viza faptele grave precum coruptia sau spalarea de bani.

Potrivit lui Iordache, gradul de incarcare la nivelul penitenciarelor este la momentul actual de peste 150%.

De altfel, Ministerul Justitiei a finalizat marti elaborarea a doua acte normative - unul care vizeaza gratierea pentru anumite fapte si un altul care tine cont de deciziile CCR in domeniu -, a mai spus ministrul Florin Iordache.

El a precizat ca actele normative au fost transmise miercuri dimineata spre consultare tuturor institutiilor si asociatiilor profesionale din domeniu. Potrivit acestuia, in cursul zilei de miercuri, aceste proiecte urmeaza sa fie postate si pe site-ul MJ.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, la randul sau, ca in proiectele promovate de Ministerul Justitiei abuzul in serviciu si conflictul de interese nu se dezincrimineaza, ”dar se clarifica aceste lucruri in concordanta cu deciziile Curtii Constitutionale”.

El a spus ca aceasta clarificare pe care Ministerul Justitiei o face acum si o transmite spre dezbatere publica este viziunea MJ. Intrebat daca se modifica definitia abuzului in serviciu, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a spus ca aceasta se modifica ”in concordanta cu decizia CCR”.

Sinteza declaratiilor de la palatul Victoria:

Premierul Sorin Grindeanu:

- O sa plec in SUA, asa ca o sa accept doar 3 intrebari. Am avut o ordine de zi pe care am dezbatut-o si am aprobat-o. Totodata, am avut si o premiera. Conform Constitutiei, presedintele tarii are dreptul de a prezida sedintele de Guvern. Asta s-a intamplat astazi. Dincolo de acest lucru, noi am adoptat acte normative foarte importante.

- Ministrul Finantelor impreuna cu mine si cu vicepremierul Sevil Shhaideh am avut discutii sa terminam bugetul, iar pe 24, 25 ianuarie sa-l trimitem in Parlament. Am avut discutii cu fiecare minister in parte, sa pastram deficitul de 3% si sa pastram angajamentele Romaniei.

- Astazi pe ordinea de zi s-au discutat lucrurile comunicate din timp.

- Pe ordinea de zi nu au existat si nu erau trecute ceea ce spuneti dvs si ce am vazut ca au creat multe discutii in ultimele zile. Sa fim clari. Conform Constitutiei avem voie sa dam amnistie si gratiere? Scrie ca avem voie sa fac lucrurile astea? Da. Deci nu suntem impotriva legii. Am avut discutii si cu ministrul justitiei. A spus ce isi doreste in mandatul sau si care este politica pe care o vom avea in acest domeniu. Eu cred ca tot asa de constitutional, asa cum a venit domnul Iohannis sa prezideze, asa se pot da ordonante.

- Conflictul de interese si abuzul in serviciu nu se dezincrimineaza. Dar se clarifica aceste lucruri in concordanta cu deciziile CCR. Orice decizie a CCR este obligatorie. Aceasta clarificare pe care ministerul Justitiei o face acum este viziunea ministerului Justitiei. Dar subliniez, nu se dezincrimineaza.

- Nu a existat niciun fel de intentie de a fi pe ordinea de zi aceste proiecte - cu sau fara prezenta presedintelui Klaus Iohannis.

-Sunt doua propuneri ale ministerului Justitiei. Una legata de gratiere, fara violente sau alte asemenea acte. Si alta care priveste drepturile cetatenilor la un proces echitabil.

- Noi suntem in aceasta perioada, apropo de gratiere, sub imperiul unei decizii CEDO.

- Ministerul Justitiei a venit cu viziunea sa. Din ce stiu eu se pot face aceste lucruri in doua moduri, prin ordonanta de urgenta sau in Parlament. In acest moment mergem spre consultarea celorlalte institutii si vom vedea ce decizii luam.

- Eu v-am spus un articol din Constitutie, presedintele Romaniei are dreptul sa prezideze sedintele de Guvern. Punct.

 

Iohannis a condus sedinta de Guvern.
Iohannis a condus sedinta de Guvern. "Sunt doi elefanti in incapere, dar nu se vad: amnistia si modificarea Codurilor penale"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Călin Popescu Tăriceanu
Tăriceanu, mesaj criptic pe Facebook: "Nu se ştie dacă Jon Snow trăieşte sau nu la final"
Liviu Dragnea a promis ajutoare de 20.000 lei pentru familiile din Moldova
Analişti, despre amânările din Justiţie. "CCR şi ICCJ nu îşi asumă responsabilităţile"
Liviu Dragnea a anunțat că se pregătește o lege pentru pedepsirea ”firmelor nemernice”
Dragnea, nervos din cauza situației Ministerului Justiției: ”Iohannis să rămână cu prostiile lui”
Dragnea: O felicit pe Dăncilă pentru cum rezistă la atacuri, să nu aibă probleme cu coloana
Viorica Dăncilă
Dăncilă: Cred că am fost cel mai atacat prim-ministru de după 1989
Dragnea, aplaudat cu hohote de râs: ”Sunt puțin mâhnit că a ieșit Lazăr la pensie”
Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr
Restructurarea Guvernului. ”UDMR va lăsa coaliţia PSD-ALDE să arate că are majoritate”
Alianța 2020 USR PLUS acuză Primăria Capitalei că face propagandă PSD pe bani publici
Demisia lui Tudorel Toader a fost acceptată de premier și trimisă la Cotroceni