Premierul Sorin Grindeanu, alaturi de ministrul Justitiei: "Conform Constitutiei, avem voie sa dam gratiere si amnistie? Da"

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Sorin Grindeanu a facut declaratii de presa la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern, insotit de ministrul de Justitie, Florin Iordache. Cei doi au vorbit despre zvonurile aparute in presa, legate de gratiere si amnistie.

Declaratiile de presa au fost transmise LIVE pe ProTV NEWS si LIVE TEXT pe www.stirileprotv.ro.

Aceste declaratii vin dupa ce presedintele Klaus Iohannnis a prezidat sedinta de Guvern.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca in sedinta de Guvern s-au discutat "lucrurile comunicate din timp", precizand ca, potrivit Constitutiei, "avem voie sa dam gratiere si amnistie", deci aceste lucruri "nu sunt impotriva legii".

El a adaugat, insa, ca aceste subiecte, nefiind pe ordinea de zi, nu s-au discutat "cu prezenta sau neprezenta domnului Iohannis".

Citește și
Liviu Dragnea
Guvernul PSD cauta bani: salariile primilor 48 de demnitari nu vor mai creste. Primele institutii de unde se vor taia fonduri
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Conform Constitutiei, avem voie sa dam gratiere si amnistie? Scrie ca avem voie sa facem lucrurile astea? Da. Deci nu sunt impotriva legii", a spus premierul.

La randul sau, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat ca Romania trebuie sa dea o lege a gratierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane. El a precizat ca aceasta lege nu va viza faptele grave precum coruptia sau spalarea de bani.

Potrivit lui Iordache, gradul de incarcare la nivelul penitenciarelor este la momentul actual de peste 150%.

De altfel, Ministerul Justitiei a finalizat marti elaborarea a doua acte normative - unul care vizeaza gratierea pentru anumite fapte si un altul care tine cont de deciziile CCR in domeniu -, a mai spus ministrul Florin Iordache.

El a precizat ca actele normative au fost transmise miercuri dimineata spre consultare tuturor institutiilor si asociatiilor profesionale din domeniu. Potrivit acestuia, in cursul zilei de miercuri, aceste proiecte urmeaza sa fie postate si pe site-ul MJ.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, la randul sau, ca in proiectele promovate de Ministerul Justitiei abuzul in serviciu si conflictul de interese nu se dezincrimineaza, ”dar se clarifica aceste lucruri in concordanta cu deciziile Curtii Constitutionale”.

El a spus ca aceasta clarificare pe care Ministerul Justitiei o face acum si o transmite spre dezbatere publica este viziunea MJ. Intrebat daca se modifica definitia abuzului in serviciu, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a spus ca aceasta se modifica ”in concordanta cu decizia CCR”.

Sinteza declaratiilor de la palatul Victoria:

Premierul Sorin Grindeanu:

- O sa plec in SUA, asa ca o sa accept doar 3 intrebari. Am avut o ordine de zi pe care am dezbatut-o si am aprobat-o. Totodata, am avut si o premiera. Conform Constitutiei, presedintele tarii are dreptul de a prezida sedintele de Guvern. Asta s-a intamplat astazi. Dincolo de acest lucru, noi am adoptat acte normative foarte importante.

- Ministrul Finantelor impreuna cu mine si cu vicepremierul Sevil Shhaideh am avut discutii sa terminam bugetul, iar pe 24, 25 ianuarie sa-l trimitem in Parlament. Am avut discutii cu fiecare minister in parte, sa pastram deficitul de 3% si sa pastram angajamentele Romaniei.

- Astazi pe ordinea de zi s-au discutat lucrurile comunicate din timp.

- Pe ordinea de zi nu au existat si nu erau trecute ceea ce spuneti dvs si ce am vazut ca au creat multe discutii in ultimele zile. Sa fim clari. Conform Constitutiei avem voie sa dam amnistie si gratiere? Scrie ca avem voie sa fac lucrurile astea? Da. Deci nu suntem impotriva legii. Am avut discutii si cu ministrul justitiei. A spus ce isi doreste in mandatul sau si care este politica pe care o vom avea in acest domeniu. Eu cred ca tot asa de constitutional, asa cum a venit domnul Iohannis sa prezideze, asa se pot da ordonante.

- Conflictul de interese si abuzul in serviciu nu se dezincrimineaza. Dar se clarifica aceste lucruri in concordanta cu deciziile CCR. Orice decizie a CCR este obligatorie. Aceasta clarificare pe care ministerul Justitiei o face acum este viziunea ministerului Justitiei. Dar subliniez, nu se dezincrimineaza.

- Nu a existat niciun fel de intentie de a fi pe ordinea de zi aceste proiecte - cu sau fara prezenta presedintelui Klaus Iohannis.

-Sunt doua propuneri ale ministerului Justitiei. Una legata de gratiere, fara violente sau alte asemenea acte. Si alta care priveste drepturile cetatenilor la un proces echitabil.

- Noi suntem in aceasta perioada, apropo de gratiere, sub imperiul unei decizii CEDO.

- Ministerul Justitiei a venit cu viziunea sa. Din ce stiu eu se pot face aceste lucruri in doua moduri, prin ordonanta de urgenta sau in Parlament. In acest moment mergem spre consultarea celorlalte institutii si vom vedea ce decizii luam.

- Eu v-am spus un articol din Constitutie, presedintele Romaniei are dreptul sa prezideze sedintele de Guvern. Punct.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Iohannis a condus sedinta de Guvern.
Iohannis a condus sedinta de Guvern. "Sunt doi elefanti in incapere, dar nu se vad: amnistia si modificarea Codurilor penale"

Presedintele Klaus Iohannis a fost cel care a condus, miercuri dimineata, sedinta de Guvern, avertizand la debutul ei cu privire la adoptarea unei OUG privind amnistia si modificarea Codurilor penale.

Guvernul PSD cauta bani: salariile primilor 48 de demnitari nu vor mai creste. Primele institutii de unde se vor taia fonduri
Guvernul PSD cauta bani: salariile primilor 48 de demnitari nu vor mai creste. Primele institutii de unde se vor taia fonduri

Guvernul PSD cauta bani pentru a pune in aplicare toate maririle de salarii si pensii, dar si reducerile de taxe promise in campanie. Asta fara sa depaseasca deficitul bugetar care trebuie sa fie de maximum 3 la suta.

Premierul Sorin Grindeanu a povestit cum a decurs ultima intalnire cu Klaus Iohannis:
Premierul Sorin Grindeanu a povestit cum a decurs ultima intalnire cu Klaus Iohannis: "Nu exista scoala de prim-ministru"

Premierul Sorin Grindeanu a facut duminica un bilant al primelor sale zile de guvernare, afirmand ca "nu exista scoala de prim-ministru" si ca, din punctul sau de vedere, au fost gestionate bine situatiile aparute.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.