Premierul Ludovic Orban: Constatăm un partizanat evident al CCR în favoarea PSD

Ultima actualizare: 24-02-2020 17:39

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a afirmat luni cu privire la decizia CCR că este vorba de un "partizanat în favoarea PSD" şi a susţinut că va încerca să formeze o majoritate parlamentară.

"Nu există nicio prevedere constituţională care îl împiedică pe preşedintele României să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu. De o bună bucată de vreme, aproape orice conflict juridic de natură constituţională sau orice sesizare a CCR a fost tratată de CCR de pe poziţii partizane, dându-se satisfacţie PSD, fie grupurilor parlamentare ale PSD care au făcut sesizări, fie preşedinţilor celor două Camere care au invocat conflicte juridice de natură constituţională atât pe vremea în care Dragnea era preşedintele Camerei Deputaţilor, cât şi astăzi.

Nu putem să nu constatăm un partizanat evident în favoarea PSD, care a fost manifestat sistemic de ani buni în deciziile CCR. Personal, nu pot să înţeleg pe ce text constituţional se bazează această decizie. Curtea Constituţională se contrazice, invocă o decizie a CCR privitoare la un proiect de revizuire a Constituţiei care a avut loc în anul 2014, uitând că în anul 2018, prin decizia nr. 875, a statuat privitor la CCR faptul că acele pronunţări ale CCR privitoare la iniţiative de revizuire a Constituţiei care nu au fost materializate, care nu au fost adoptate nu pot face parte din jurisprudenţa CCR", a spus Orban, care a afirmat că vede decizia CCR "foarte prost".

El a susţinut că deciziile CCR afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui României.

"Preşedintele României este persoana publică cu cea mai mare legitimitate din arhitectura statului român, deoarece este ales direct cu o majoritate de 50% plus unu dintre cetăţenii care se prezintă la vot", a spus Orban, potrivit Agerpres.

El a subliniat că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu este constrâns să numească un premier, decât dacă există un partid care obţine în alegeri majoritate.

Premierul a opinat că procedura de învestire a Guvernului trebuia să se deruleze.

"Simpla comunicare a unei decizii nu trebuia să afecteze derularea unei proceduri la nivelul Parlamentului. Astăzi, au chiulit toţi parlamentarii PSD, încălcându-şi obligaţia înscrisă în regulamentul Camerelor de a fi prezenţi la muncă, pur şi simplu a existat un boicot al PSD şi nu-mi pare întâmplător acest boicot", a adăugat el.

Potrivit acestuia, cu siguranţă sunt şanse să se ajungă la anticipate, punctând că susţinerea acestui obiectiv este "profund democratic şi constituţional".

El a mai spus că decizia de desemnare a premierului este a şefului statului.

"Propunerea PNL de premier este cunoscută. (...) Conducerea PNL este pregătită pentru orice situaţie", a arătat Orban, menţionând că va încerca să formeze o majoritate parlamentară, fără să precizeze scopul acesteia.

De asemenea, Orban a susţinut că parlamentari din alte partide sunt primiţi în PNL cu scopul de a forma o majoritate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO