Ponta: Grajdan a avut o actiune personala, isteriile europarlamentarilor PDL nu ajuta Romania

Victor Ponta

 Premierul Victor Ponta sustine ca fostul director al Inspectoratului de Stat in Constructii, Adrian Grajdan, a actionat in nume personal in procesul "Trofeul Calitatii".

De asemenea, seful Guvernului a precizat ca "acuzatiile iresponsabile si isteriile" unor europarlamentari PDL in acest caz saboteaza interesele Romaniei in fata UE. El a aratat ca nu are motive sa isi ceara scuze pentru actiunea fostului sef ISC, deoarece se afla in Afganistan atunci cand Grajdan a emis actul prin care a retras institutia din procesul "Trofeul Calitatii".

"Actiunea celui care a fost director la ISC a fost o actiune personala, pentru care am considerat normal sa-l demit imediat din functie. Nu are rost sa sa ma scuz de ceva de care nu cred ca m-a acuzat cineva normal sau cineva de bun-simt. Marti, cand a emis acel act, eram in Afganistan. Fostul sef al ISC a avut un comportament anormal, nu a trecut prin procedurile interne ale inspectoratului, si cred ca trebuie sa raspunda, daca este cazul, si din punct de vedere legal", a spus Ponta.

El a sustinut totodata ca acuzatiile unor europarlamentari PDL nu ajuta eforturile autoritatilor romane de a-i convine pe oficialii UE ca Romania isi indeplineste angajamentele asumate in relatia cu Comisia Europeana.

"Am vazut declaratiile absolut iresponsabile, nu doar de astazi, ci de cand noul Guvern se afla in functie, ale catorva dintre europarlamentarii PDL si constat cu mare neplacere ca scopul acestora este de a sabota interesul Romaniei, eventual de a demonstra «uite ce rau este Guvernul Romaniei». Iresponsabilitatea si isteria nu ne pot ajuta in niciun fel intr-un demers important nu pentru Guvern - asta cred ca nu inteleg respectivii europarlamentari - ci pentru ca Romania sa arate ca si-a indeplinit si isi indeplineste in continuare toate obligatiile asumate pe plan european.

Citește și
Ponta, Grajdan, Nastase
Grajdan, de la seful ISC, la urmarit penal de DNA, in nici o saptamana. Cum l-a ajutat pe Nastase
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ca-l facea Guvernul Boc, ca-l face Guvernul Ponta sau il va face alt guvern, este important doar pentru noi, aici, in bucataria interna. Atacurile iresponsabile si isterice nu fac altceva decat sa arate ca exista o mare parte a Romaniei care vrea sa mearga inainte, intr-un sens european, si exista o mica parte frustrata care doreste in mod clar sa fie rau Romaniei, ca sa fie rau si celor pe care-i considera adversari politici. Eu, personal, nu ma cobor la acest nivel de a face politica", a spus seful Guvernului.

Intrebat insistent de jurnalisti daca va cere personal, in calitate de prim-ministru in subordinea caruia functioneaza ISC, sau va solicita viitoarei conduceri a institutiei sa se constituie din nou parte in proces pentru recuperarea prejudiciului, Ponta a afirmat ca el nu este seful acestui inspectorat, ci are atributii doar in a numi presedintele ISC, care este obligat sa aplice legea.

Adrian Balaban-Grajdan a fost demis de premierul Victor Ponta de la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Constructii din cauza "comportamentului" sau, seful institutiei luand decizii fara sa il informeze pe primul-ministru, a anuntat, joi, Guvernul.

Decizia a fost luata de premier dupa ce Constantin Grajdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea institutiei din procesul "Trofeul Calitatii" al fostului premier Adrian Nastase.

Eurodeputatul PDL Sebastian Bodu a cerut Curtii de Conturi sa se autosesizeze in cazul renuntarii Inspectoratului de Stat in Constructii la recuperarea prejudiciului de 64,8 miliarde lei in Dosarul "Trofeul Calitatii". Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au audiat, joi, pe Constantin Adrian Balaban-Grajdan si i-au adus la cunostinta acuzatiile, respectiv de favorizare a infractorului.

Dupa mai bine de opt ore de audieri, Grajdan a fost lasat sa plece, el fiind cercetat in libertate in acest dosar. Miercuri, procurorii DNA au facut perchezitii la Inspectoratul de Stat in Constructii, de unde au ridicat documente

Actiunea procurorilor a fost declansata dupa ce ISC a trimis instantei supreme un punct de vedere prin care arata ca nu se constituie parte civila in "Trofeul calitatii", pentru ca nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Fostul sef al ISC este cercetat de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului
Fostul sef al ISC este cercetat de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului

Fostul sef al ISC Adrian Balaban-Grajdan este cercetat de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului, dupa ce a trimis instantei supreme adresa privind retragerea institutiei din procesul "Trofeul calitatii".

Grajdan, de la seful ISC, la urmarit penal de DNA, in nici o saptamana. Cum l-a ajutat pe Nastase
Grajdan, de la seful ISC, la urmarit penal de DNA, in nici o saptamana. Cum l-a ajutat pe Nastase

Numit pentru a doua oara in fruntea Inspectoratului de Stat in Constructii, Constantin Grajdan n-a rezistat in functie nici macar o saptamana, dupa ce a luat o decizie controversata care reprezinta o mana de ajutor intinsa fostului premier Adrian Nastase.

Scandalul
Scandalul "Trofeul calitatii". Ponta l-a demis pe seful Inspectoratului de Stat pentru Constructii

Intr-un comunicat de presa emis de Guvernul Romaniei se arata ca premierul Victor Ponta l-a demis "in aceasta dimineata" pe seful Inspectoratului de Stat pentru Constructii, Constantin Adrian Balaban-Grajdan.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.