PNL îi cere șefei CSM să sesizeze CCR în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu


Ultimul update: Marti 02 Aprilie 2019 19:24
Data publicarii: Marti 02 Aprilie 2019 19:21
Categorie: Stiri Politice
Ludovic Orban

PNL vrea ca situația liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să ajungă la Curtea Constituțională.

 

Liderul liberalilor, Ludovic Orban, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, în care îi solicită să sesizeze CCR pentru soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, respectiv dintre Senat şi Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cazul cererii de începere a urmăririi penale faţă de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Mă adresez dumneavoastră, în cazul în care nu aţi luat încă la cunoştinţă despre acest fapt, pentru a vă evidenţia o situaţie extrem de gravă şi de relevantă cu care se confruntă sistemul de justiţie din România - sustragerea din ancheta penală a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Ţinând cont de faptul că dumneavoastră vă aflaţi la preşedinţia Consiliului Superior al Magistraturii, organism cu menirea constituţională de a fi garant al independenţei justiţiei, consider că această poziţie pe care o deţineţi vă obligă să luaţi atitudine şi să utilizaţi pârghiile legale necesare pentru a facilita înfăptuirea justiţiei. (...) Având în vedere că termenul prevăzut de Regulamentul Senatului, cu statut de lege organică, rezultat din articolul 161 a fost depăşit de cel puţin cinci ori, respectiv cu mult peste ceea ce poate fi considerat "termen rezonabil", vă sugerez să constataţi un blocaj constituţional generat de refuzul Senatului de a răspunde solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind încălcat principiul colaborării loiale între instituţiile şi autorităţile statului. În calitate de preşedinte al CSM apreciez că este de datoria dumneavoastră exercitarea atribuţiei prevăzută de Legea 47/1992, articolul 34, respectiv de a sesiza Curtea Constituţională pentru soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, respectiv dintre Senatul României şi Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", afirmă Ludovic Orban, în scrisoare.

El aminteşte că, în urmă cu cinci luni, Direcţia Naţională Anticorupţie, prin Parchetul General, a solicitat Senatului aprobarea cererii de începere a urmării penale în cazul fostului prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, actual preşedinte al Senatului, pentru infracţiuni de luare de mită.

Ludovic Orban precizează că senatorii PNL au cerut în repetate rânduri punerea în dezbatere a solicitării şi supunerea la vot în plenul Senatului, în schimb "majoritatea parlamentară PSD - ALDE a blocat în mod sistematic această procedură, tergiversând în mod intenţionat răspunsul faţă de cererea înaintată de DNA".

"Este străveziu faptul că PSD şi ALDE utilizează în mod politic majoritatea parlamentară pentru a sabota parcursul firesc al unei anchete penale, făcând scut în jurul domnului Tăriceanu şi afectând în mod nepermis atribuţiile autorităţii judecătoreşti", susţine Orban.

Potrivit preşedintelui liberalilor, PNL consideră că nu este rolul Parlamentului de a decide prin vot asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei unei persoane, întrucât "singura instituţie democratică abilitată în acest sens este instanţa de judecată". "Pe cale de consecinţă, în toate cazurile, solicitările înaintate Parlamentului trebuie să fie acceptate tocmai pentru a oferi ocazia instanţelor de judecată de a decide, persoanelor în cauză de a se apăra, iar organelor de cercetare penală de a realiza anchetele pe care le consideră întemeiate. De altfel, această conduită valorifică tocmai principiul egalităţii în faţa legii prevăzut de Constituţie", subliniază Ludovic Orban.

 

Ludovic Orban Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Tăriceanu: ”Protestez vehement împotriva acelor fotografii! Când eram mic nu eram grizonant”
Tăriceanu: ”Protestez vehement împotriva acelor fotografii! Când eram mic nu eram grizonant”
Tăriceanu, atac la șefa ICCJ: Să predea locul cuiva care trăieşte în secolul 21
Tăriceanu, atac la șefa ICCJ: Să predea locul cuiva care trăieşte în secolul 21
Marocul a anulat vizita oficială a lui Tăriceanu, la câteva zile după declarațiile lui Dăncilă
Marocul a anulat vizita oficială a lui Tăriceanu, la câteva zile după declarațiile lui Dăncilă
DNA cere rejudecarea dosarului lui Tăriceanu
DNA cere rejudecarea dosarului lui Tăriceanu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Carmen Dan
Ministrul de Interne îl laudă pe Dragnea, condamnat definitiv. L-ar putea și vizita
Liderii USR și PLUS, despre speculațiile legate de tensiunile dintre cele 2 partide
Klaus Iohannis se află la Neptun, unde îşi va sărbători ziua de naştere
Financial Times: Iohannis, printre favoriţii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European
Republica Moldova. Mesajul lui Klaus Iohannis după ce Guvernul Filip și-a anunțat demisia
O lege a lui Carmen Dan l-a făcut pe un deputat să pronunțe un cuvânt obscen. Reacția colegilor
Viorica Dancila
Dăncilă, pentru Bloomberg: ”Cred cu tărie că pericolul declanșării Articolului 7 a dispărut”
Criza din R. Moldova. Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, vizită de lucru la Chişinău
Tăriceanu: România are la Cotroceni un trântor solemn, un politician - creaţie de laborator
Ponta renunţă la mandatul de europarlamentar. Creţu şi Tudose vor merge în PE
Pe câte voturi se bazează PNL pentru a trece moțiunea de cenzură împotriva Guvernului
Anunțul făcut de Viorica Dăncilă despre candidatul PSD la alegerile prezidențiale