Plesu: Hasotti sufera de un tembelism intelectual acut si e de o ireversibila proasta crestere

Andrei Plesu

Scriitorul Andrei Plesu a declarat despre ministrul Culturii, Puiu Hasotti, ca nu stie cine este "baiatul asta", dar presupune ca "sufera de un tembelism intelectual acut" 

El a facut aceste declaratii intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei, citat de Mediafax. Plesu critica aspru actuala guvernare, despre care spune ca "nu da doi bani pe cultura", vorbind de Institutul Cultural Roman, trecut in subordinea Senatului, dar si de desfiintarea postului TVR Cultural.

El a fost intrebat cum comenteaza declaratia lui Puiu Hasotti despre voievozii din familia Basarabilor, atunci cand ministrul Culturii s-a opus prelevarii de mostre de ADN din mormantul Basarabilor de la Biserica Domneasca din Curtea de Arges, Andrei Plesu a spus ca, pentru el, "Puiu Hasotti inca nu s-a inventat".

"Nu stiu cine este baiatul asta. Am auzit ca este ministrul Culturii... Pe baza caror ispravi a ajuns el in pozitia asta, nu stiu. Am avut o multime de ministri ai Culturii, dar toti cei pe care i-am avut, chiar si cei mai slabi, aveau un minim ambalaj cultural. Despre domnul Hasotti nu stiu nimic. Nu stiu cine e. Daca e sa ma iau dupa ce-a spus despre Neagu Djuvara ("Sa-ti fie rusine Neagu Djuvara!"), trebuie sa presupun ca sufera de un tembelism intelectual acut. si, mai ales, ca e de o ireversibila proasta crestere", a declarat Andrei Plesu.

Conform Mediafax, care citeaza Academia Catavencu, "dupa ce Puiu Hasotti a cerut oprirea prelevarii de probe ADN ale domnitorilor din dinastia Basarabenilor, acesta s-a dezlantuit impotriva istoricului Neagu Djuvara, transmitandu-i clasicul deja «Sa-ti fie rusine!»". Motivul ar fi fost ca ministrul Culturii il considera pe Neagu Djuvara "drept principalul vinovat al existentei istoricilor care neaga ca spatiul carpato-danubiano-pontic a fost condus vreodata de alte natii decat romani verzi". In plus, Hasotti si-ar dori "interzicerea cartilor istoricului roman din librarii, pentru a opri pervertirea spiritului national, dar si a tineretului", potrivit sursei citate.

Citește și
Traian Basescu
Plesu: Basescu are o duiosie pubera fata de tot ce poarta uniforma
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Puiu Hasotti, catre Plesu: Informatia privind replica la adresa lui Djuvara este 100% falsa

 Puiu Hasotti ii raspunde lui Andrei Plesu si sustine ca informatia pe care se bazeaza este 100% falsa, intr-o scrisoare adresata omului de cultura.

"Stimate domnule Andrei Plesu, inainte de orice, in ciuda jignirilor pe care mi le-ati adus, eu continuu sa va respect. Cred ca aprecierile dumneavoastra fata de mine se datoreaza in buna masura optiunilor politice declarate sau nu pe care le avem", ii spune Hasotti lui Plesu.

"Stiu prea bine ca nu ma ridic la statutul dumneavoastra intelectual, insa, pentru a va convinge ca putem avea un dialog interesant pe cateva teme de cultura, as fi onorat daca mi-ati face cinstea sa ne cunoastem oriunde si oricand veti dori dumneavoastra". Ii mai transmite ministrul Culturii.

Hasotti mentioneaza, de asemenea, in scrisoarea catre Andrei Plesu ca nu este de acord cu cei care l-au "jignit" si "desconsiderat" pe fostul ministru al Culturii: "Nu va voi caracteriza prin nici un epitet si nu sunt de acord cu cei care v-au jignit si v-au desconsiderat".

"Despre domnul profesor Neagu Djuvara, intotdeauna m-am exprimat cu admiratie. Cat priveste expresia pe care mi-o atribuiti la adresa domniei sale, informatia dumneavoastra este falsa 100%", spune Hasotti, referindu-se la informatiile aparute in presa potrivit carora i-ar fi transmis istoricului celebra "Sa-ti fie rusine, Neagu Djuvara!", in contextul cercetarilor la mormantul Basarabenilor de la Biserica Domneasca de la Curtea de Arges.

"Privind prelevarea de ADN din scheletul voievodului Vlaicu Voda, tin sa va spun ca principalul motiv pentru care am oprit acest proiect a fost ca s-a desfasurat in lipsa unei autorizatii. Nu sunt impotriva unor astfel de cercetari, dar acestea trebuie efectuate in deplina legalitate", mai spune Hasotti referitor la acest subiect.

El ii mai spune lui Andrei Plesu ca "intr-un minister se face in primul rand administratie", asa ca ministrul Culturii nu trebuie sa fie neaparat un intelectual de talia acestuia din urma. "De alfel, un predecesor al meu in functia de ministru al Culturii este medic veterinar si este bine ca nu ati avut cuvinte jignitoare si la adresa lui", mai spune Hasotti, facand referire la studiile de medicina veterinara urmate de fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor, care avea aceasta calificare, alaturi de cea de profesor de filosofie.

"In speranta ca ne vom cunoaste, va adresez cu trei zile intarziere un sincer «La Multi Ani» (ziua lui Andrei Plesu este pe 23 august, n.r.). Cu respect, insotit de putina tristete justificata", se semneaza Puiu Hasotti.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Hasotti a depus juramantul de investitura in functia de ministru al Culturii. Ce i-a spus Basescu
Hasotti a depus juramantul de investitura in functia de ministru al Culturii. Ce i-a spus Basescu

Dupa ce actorul Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil in functia de ministru al Culturii, a fost inscaunat in locul lui Puiu Hasotti.

Plesu: Basescu are o duiosie pubera fata de tot ce poarta uniforma
Plesu: Basescu are o duiosie pubera fata de tot ce poarta uniforma

Fostul ministru si consilier prezidential Andrei Plesu afirma ca presedintele Traian Basescu, la fel ca si predecesorii sai, este influentat de servicii, dar, in plus, psihologic, "are un fel de duiosie pubera fata de tot ce poarta uniforma".

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).