Regionalizarea Romaniei. Hunor: "Marghiarii vor iesi in strada. Nici Ceausescu n-a facut asa ceva"

11-06-2013 13:59
Sursa: RFI

Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca maghiarii ar putea iesi in strada sa protesteze, daca, in urma proiectului de regionalizare, Tinutul Secuiesc va fi "asimilat spre Brasov, Buzau sau Neamt."

Kelemen Hunor a declarat, intr-un interviu acordat RFI, ca maghiarii din judetele Harghita si Covasna se „tem de o asimilare foarte perversa” in urma proiectului de regionalizare.

Reinventeaza Romania! Alege tu unde vrei sa fie capitalele!

"In Harghita, in Covasna si in Mures mai putin, vrei-nu vrei, traiesc maghiarii. Este o zona, asa cum este si Tara Motilor si Moldova si Dobrogea, cu anumite traditii istorice, culturale, legaturi sociale, economice si din acest punct de vedere, eu cred ca orice abordare, indiferent cum faci acolo are si o conotatie etnica", a declarat liderul UDMR.

El precizeaza ca "nici Ceausescu nu a indraznit in '68 sa faca o organizare teritoriala in asa fel incat cele doua judete, trei judete sa fie impartite in patru-cinci-sase alte zone sau populatia sa fie asimilata spre Brasov, spre Buzau, spre Neamt si asa mai departe. Oamenii au iesit in strada si in '68. Daca cineva crede ca nu vor iesi in 2013, eu cred ca se inseala!".

Hunor se refera la declaratia vicepremierului Liviu Dragnea, care a spus anterior ca problemele Romaniei vor fi rezolvate daca diferentele culturale, regionale, vor fi sterse. Asta ar insemna, crede Hunor, o asimilare a maghiarilor.

"Pana la urma, nu o sa ramana in mijlocul Romaniei o gaura neagra, nimeni nu va cara Harghita si Covasna pe spinare, nu va fugi nimeni cu Tinutul Secuiesc in strainatate, cum nu a fugit nici cu Tara Motilor, nici cu Tara Barsei. Din acest punct de vedere, trebuie sa depasim aceasta frica si aceasta paranoia, care e legata de Tinutul Secuiesc!", precizeaza Hunor.

Liviu Dragnea a declarat duminica, in cadrul emisiunii „Dupa 20 de ani”, difuzata de Pro TV, ca numarul regiunilor va fi de 8 sau 9.
 

Sursa: RFI, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO