Parlamentul a adoptat ordonanta care majoreaza pensiile. Cat valoreaza punctul de pensie in 2013
Camera Deputatilor a adoptat, marti, in sesiunea extraordinara, cu 307 de voturi "pentru", 2 "impotriva" si 3 abtineri, ordonanta de urgenta 1/2013 pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Astfel, conform Mediafax, a fost stabilita valorea punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei.
Deputatii puterii si cei ai opozitiei si-au adus acuze reciproce privind cine este vinovat de actuala valoare a punctului de pensie. Deputatul UDMR Antal Istvan a cerut, cu aceasta ocazie, rezolvarea problemei pensiilor parlamentarilor care, in ultimii 20 de ani, au muncit la armonizarea legislatiei si care acum sunt pensionari.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
"Acum se solicita marirea pensiilor pentru securisti, dar colegii care au intrat in Parlament pe 22 decembrie 1989 si au muncit la armonizarea legilor nu vorbeste nimeni? Acei demnitari care in primii 20 de ani au muncit in Parlament, se muncea atunci in Parlament, se legifera", a spus Antal Istvan, adaugand ca acest Parlament trebuie sa faca dreptate acelor colegi care sunt acum pensionari.
Vicepresedintele Camerei Viorel Hrebenciuc (PSD) a precizat insa ca aceasta problema tine de Statutul deputatilor si senatorilor.
Ordonanta adoptata prevede majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
"De asemenea, se mai prevede aplicarea indicelui de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut preliminat, corespunzator anului precedent celui in care se deschide dreptul de pensie, si valoarea punctului de pensie in vigoare la data inscrierii la pensie, actualizata cu rata medie anuala a inflatiei pe anii 2010 si 2011", se precizeaza in expunerea de motive.
Camera Deputatilor este for decizional in legatura cu aceasta ordonanta. Aceasta a fost dezbatuta luni si de Senat.
Sursa: Mediafax
Etichete: pensie, majorare, pensii, camera deputatilor, Parlament, parlamentari,
Dată publicare:
29-01-2013 13:46