CTP, despre noile propuneri PSD: ”Modificările au un singur obiectiv: rentabilizarea corupţiei”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 27 Decembrie 2017 17:27
Categorie: Politic

După episodul Ordonanţei 13, a venit rândul parlamentarilor să încerce să impună un prag pentru abuzul în serviciu.

Cu o săptămână înainte de Crăciun, un grup de parlamentari social democraţi, în frunte cu deputatul Cătălin Rădulescu, au semnat un proiect de lege prin care abuzul în serviciu va fi considerat infracţiune doar dacă paguba depăşeşte 200.000 de euro.

Proiectul a primit critici deja de la magistraţi şi deputaţi, care îi acuză pe aleşii puterii că vor să dea liber furatului din banii publici.

Cătălin Rădulescu, supranumit şi deputatul "mitralieră", după ce a spus că are acasă un AKM pe care este pregătit să-l folosească împotriva celor care protestau în Piaţa Victoriei, vrea să impună un prag de două sute de mii de euro infracţiunii de abuz în serviciu.

Adică, este infracţiune dacă un funcţionar public păgubeşte statul cu o sumă mai mare de 200 de mii de euro.

Liderul PSD Cluj: Nu susţin proiectul de lege cu prag de 200.000 de euro pentru abuz în serviciu

"Dacă faci patru fraude cu câte 190.000 de euro, ai ajuns la 1 milion de euro fraudă şi nimeni nu răspunde. E o explicaţie la mâna oricui să ne putem da seama că dacă ar trece o asemnea propunere s-ar vulnerabiliza bugetul statului", spune Bogdan Gabor, președintele asociației procurorilor.

Ordonanţa 13, care a generat cele mai mari proteste de după revoluţie în ţara noastră, prevedea un prag valoric de două sute de mii de lei pentru abuzul în serviciu.

Aceasta nu este singură modificare propusă de 39 de deputaţi şi senatori PSD. Aceștia cer pedepse mai mici pentru luare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă.

În cazul șpăgii, articolul spune acum că "fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase,(...) se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani (...)".

Varianta modificată elimină formula "pentru altul", specifică faptul că este vorba despre foloase "materiale" şi stabileşte la un an limita inferioară a pedepsei

"Toate aceste modificări au un singur obiectiv: rentabilizarea corupţiei. Rentabilizarea traficului de influenţă, al mitei, al abuzului în serviciu. Adică ele se constituie într-un îndrumar cum să furi cu consecinţe cât mai reduse din punct de vedere penal astfel încât fapta ta să devină foarte rentabilă", susține jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Proiectul a primit critici dure din partea opoziţiei, care acuză că prin aceste modificări, social democraţii vor să fure din banii publici, fără să suporte consecinţele penale.

"Singura preocupare pentru ei este sabotarea justiției şi transformarea ideii de furt a banului public într-un element aproape convenabil", transmite șeful USR, Dan Bârnă.

Proiectul va ajunge pe masă comisiei speciale care se ocupă cu toate modificările aduse legislaţiei penale şi care este condusă de fostul ministru al justiţiei zis şi "altă-întrebare", Florin Iordache.

Sunt voci care spun că acest proiect ar fi cu dedicaţie pentru preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta este judecat alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana, pentru abuz în serviciu, iar prejudiciul din dosar este sub două sute de mii de euro. Cu alte cuvinte, dacă proiectul ar fi adoptat, şeful PSD ar scăpa basma curată.

Iar parlamentarii nu s-au oprit aici. Ei vor să modifice codul penal astfel încât funcţionar public să nu mai fie considerat, ca până acum, orice demnitar ales prin vot, adică parlamentari sau primari. Astfel, ei nu vor mai putea fi cercetaţi pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici.

Iar aceste modificări sunt primele dintr-un lung şir început de parlamentarii PSD şi ALDE care vor slăbi justiţia, acuză societatea civilă, dar şi magistraţii care au protestat.

 

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, despre propunerea privind pragul abuzului în serviciu: Pură ticăloşie

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, despre propunerea privind pragul abuzului în serviciu: Pură ticăloşie

Liviu Dragnea

Dragnea, atac la Iohannis după declarația cu ”evreii”: ”Are o doză de antisemitism”

Iohannis: modificarea legilor justiţiei şi detenţia de weekend sunt "legi pentru penali"

Iohannis: "O voi întreba vineri pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel fără să sufle o vorbă"

Surse: "marele miting PSD" din Capitală va avea loc pe 19 mai

Iohannis: Intrați, dragi tineri, în politică, și schimbați politica din România

Florin Iordache: Nu poate veni Comisia de la Veneția să legifereze peste CCR

PNL in ziua motiunii de cenzura

Modificările PSD la Legile Justiției ajung la Comisia de la Veneția: ”Victorie PNL!”

Iohannis a atacat la CCR legea prin care Monitorul Oficial trece la Camera Deputaților

Macron a ironizat gesturile de afecțiune dintre el și Trump, în Congresul american

Parlamentul a adoptat proiectul de Lege privind detenția de weekend și acasă. PNL va ataca proiectul la CCR

Toader, despre revocarea şefei DNA: Eu am venit cu argumente juridice, președintele a răspuns politic

Viorica Dăncilă, discuții cu președintele Serbiei și premierii Greciei și Bulgariei