Marea familie din Parlamentul Romaniei. Alesii au rezolvat rapid printr-o lege problema angajarii rudelor in cabinete

Dată publicare: 31-03-2015 19:52
Dată actualizare: 03-04-2015 07:03


Parlamentarii cu probleme penale au mai scapat de o grija. O lege care le permite sa-si angajeze rudele la cabinetele parlamentare a trecut de Senat, fara ca documentul sa mai fie discutat.

Propunerea prevede clar ca alesii care isi platesc din bani publici sotiile, copiii sau parintii, nu mai pot fi acuzati de conflict de interese.

Deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al Uniunii Bulgare, social-democratul Florin Paslaru si reprezentantul UMDR Mate Andras sunt doar trei dintre parlamentarii condamnati la inchisoare dupa ce au intrat in conflict de interese pentru ca si-au angajat copiii, respectiv sotia la birourile parlamentare.

Mate Andras, deputat UDMR: "Ei incurca demnitarul cu functionarul public, nicio lege nu interzice angajarea."

Doar in ultima luna, Agentia Nationala de Integritate a cerut date despre alti 50 de alesi asupra carora planeaza suspiciunea ca ar fi prejudiciat bugetul, platindu-si rudele din banii publici. Un social democrat s-a gandit sa ii scape de probleme si a scris o completare la articolul din codul penal referitor la conflictul de interese, adaugand cateva exceptii. Astfel, alesii nu pot fi acuzati de conflict de interese daca initiaza, adopta sau voteaza legi si nici daca angajeaza o persoana, indiferent in ce modalitate si sub ce forma.

Totusi, initiatorii proiectului sustin ca intentia lor a fost cu totul alta si ca, de fapt, parlamentarii aflati la al doilea mandat nu isi pot reangaja colaboratorii pe motiv ca ar risca sa fie acuzati de conflict de interese, cata vreme, alaturi de rude, legea se refera si la cei cu care au mai avut contracte in ultimii 5 ani.

Modificarile propuse la Codul Penal nu au fost discutate de senatori, iar legea a fost adoptata tacit, urmand ca in perioada urmatoare sa intre in dezbaterea deputatilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO