Parisul indeamna Executivul de la Bucuresti "sa respecte statul de drept"

05-07-2012 14:48

Francois Hollande

Franta a indemnat Guvernul din Romania, unde au inceput dezbaterile in vederea destituirii presedintelui, "sa respecte valorile democratice si statul de drept", a anuntat joi Ministerul francez de Externe.

"Toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt obligate sa respecte atat valorile democratice si statul de drept, cat si echilibrul puterilor in cadrul institutiilor lor", a declarat intr-o conferinta de presa Bernard Valero, purtatorul de cuvant al ministerului, raspunzand unei intrebari despre lipsa de reactie a Parisului fata de evenimentele din Romania.

"Romanilor le revine (rolul) sa se pronunte asupra procedurilor in curs", s-a limitat sa precizeze purtatorul de cuvant, pe aceasta tema.

Parlamentul roman a lansat joi dezbateri privind destituirea presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, acuzat de catre majoritatea de centru-stanga ca a "incalcat in mod grav (prevederile) Constitutiei", o procedura exceptionala in Romania postcomunista.

Seful statului, care detine din 2004 presedintia acestei tari ce a aderat la Uniunea Europeana (UE) in urma cu cinci ani, a respins aceste acuzatii.

Guvernul si Parlamentul au adoptat in ultimele zile o serie de decizii controversate, "la limita legalitatii", in opinia unor experti si reprezentanti ai unor organizatii nonguvernamentale (ONG), inclusiv destituirea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si a Avocatului Poporului, dar si modificarea legii privind Curtea Constitutionala.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO