Parchetul a fost sesizat cu privire la inscrisuri false ce ar fi fost trimise de CC Guvernului
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a fost sesizat cu privire la falsificarea unor inscrisuri oficiale transmise de Curtea Constitutionala catre Guvern, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse juridiciare.
O persoana fizica a inaintat PICCJ o plangere penala sub aspectul comiterii infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale, ca urmare a transmiterii de adrese contradictorii de Curtea Constitutionala catre Guvern, au precizat sursele citate.
In 2 august, Curtea Constitutionala (CC) a decis sa solicite relatii de la Guvern pentru lamurirea numarului de alegatori in baza caruia s-a organizat referendumul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In comunicarea catre mass-media si in minuta Curtii s-au consemnat cele anuntate public, in timp ce Guvernului s-a transmis un alt mesaj.
Astfel, Curtea Constitutionala a revenit, luni, cu o adresa catre Guvern in care precizeaza ca a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendului si listele in baza carora s-a organizat consultarea populara din 29 iulie.
"Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate Guvernului prin Adresa Curtii Constitutionale a Romaniei nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale revine cu o adresa precizatoare", se arata intr-un comunicat de presa de luni.
In anexa atasata comunicatul se arata ca presedintele Curtii, Augustin Zegrean, "avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului" din 3 august, precizeaza ca plenul CC "a solicitat Executivului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu".
Confuzia privind solicitarea adresata Guvernului, in urma discutiilor Curtii Constitutionale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicari facuta de un judecator al Curtii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea catre Executiv, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
Astfel, s-ar fi cerut Guvernului "actualizarea listelor" de alegatori si "nu listele electorale permanente actualizate", precizeaza sursele citate.
Comunicarea inexacta a CC a generat o decizie a Guvernului de organizare a unui mini-recensamant pentru actualizarea listelor de catre primarii.
In urma revenirii Curtii catre Guvern pentru indreptarea erorii, Monitorul Oficial ar fi refuzat publicarea eratei.
Astfel, PDL a depus, marti, o plangere penala impotriva secretarului general al Guvernului, Ioan Moraru, si a directorului general al Monitorului Oficial, Adriana Costescu, acuzandu-i de abuz in serviciu in forma calificata, intrucat refuza sa publice o indreptare de eroare materiala strecurata in decizia Curtii Constitutionale din 2 august, care stabilea ca pana la 31 august Executivul "sa transmita listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu".
Parchetul instantei supreme a confirmat, marti, inregistrarea plangerii.
Vicepresedintele PDL Sulfina Barbu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca acea erata transmisa de CC catre Monitorul Oficial (MO) clarifica procedura de transmitere a listelor electorale care au stat la baza organizarii referendumului din 29 iulie.
"Astazi (marti-nr.), PDL a formulat plangere penala impotriva domnului Ioan Moraru, secretar general al Guvernului si a doamnei Adriana Costestu, directorul general al Regiei Autonome Monitorul Oficial, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Cei doi, alaturi de prim-ministrul Ponta, refuza sa publice o erata la o decizie a Curtii Constitutionale trimisa spre publicare inca de ieri. Ma refer aici la trei randuri din decizia Curtii privind respingerea constestatiilor referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din 29 iulie", a precizat Barbu.
Ea a mai spus ca presiunile Guvernului Ponta asupra Curtii Constitutionale continua si ca din nou Monitorul Oficial este folosit in interesul USL.
Sulfina Barbu a aratat ca Victor Ponta s-a angajat in fata Comisiei Europene ca va publica fara intarziere si nediscrimatoriu orice document ce soseste la Monitorul Oficial.
"Cerem Guvernului Ponta sa publice deindata aceasta erata transmisa de Curtea Constitutionala si cerem sa trimita listele electorale care au stat la baza organizarii referendumului din 29 iulie catre Curtea Constitutionala, asa cum a fost cerut in decizie de catre Curte. Mai cerem Guvernului Ponta sa nu mai foloseasca institutiile statului pentru interesele proprii ale USL si sa nu mai prelungeasca criza politica pe care au generat-o", a adaugat Sulfina Barbu.
Pe de alta parte, Parchetul s-a sesizat cu privire la o comunicare suplimentara facuta de seful Evidenta Populatiei catre CC, in care spunea ca nu-si poate asuma cifra alegatorilor, dupa ce informase Curtea Constitutionala ca aceasta este de peste 18 milioane.
Impotriva sefului Directiei pentru Evidenta Persoane, chestorul Constantin Manoloiu, s-a declansat inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu.
Sursa: Mediafax
Etichete: Parchet, curtea constitutionala, guvernul româniei,
Dată publicare:
08-08-2012 13:23