Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban privind anticipatele a fost respinsă în Senat
Senatul a respins în şedinţa plenului de astăzi, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, OUG 26/2020 privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Știrea este în curs de actualizare!
Proiectul de respingere a ordonanței de urgență a fost adoptat cu 86 de voturi ”pentru” și 34 „împotrivă”.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Actul normativ a fost înscris pe ordinea de zi sub menţiunea depunerii raportului, potrivit site-ului instituţiei, citat de Agerpres.
Comisia juridică a Senatului a acordat, marţi, un raport de admitere pentru respingerea acestei OUG. Senatorii jurişti au adoptat un amendament propus de UDMR prin care a fost modificat titlul actului normativ din "proiect pentru aprobarea OUG" în "proiect pentru respingerea OUG".
Raportul de admitere a actului normativ de respingere a ordonanţei a fost adoptat cu opt voturi "pentru" şi trei "împotrivă".
Votul final va fi dat în Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a invocat avizul negativ al Consiliului Legislativ, explicând că un astfel de aviz pentru OUG "trebuie obţinut înainte de adoptare în şedinţa de Guvern" şi că lipsa acestui aviz "duce la neconstituţionalitatea" acestei legi.
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a explicat că motivarea raportului pentru respingerea OUG ţine de "matematica parlamentară" şi nu de avizul Consiliului Legislativ.
Actul normativ iniţiat de Guvern prevede, printre altele, 3 zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie. Ordonanţa reduce unele termene - termenul prevăzut pentru anunţarea datei alegerilor după dizolvarea Parlamentului este de 50 de zile, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea Legislativului.
În replică, vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că respingerea acestei ordonanțe este o bătaie de joc totală la adresa Diasporei.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: PSD, diaspora, PNL, alegeri anticipate, senat, Parlament,
Dată publicare:
19-02-2020 09:54