Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban privind anticipatele a fost respinsă în Senat

Ultima actualizare: 19-02-2020 15:05

Senatul a respins în şedinţa plenului de astăzi, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, OUG 26/2020 privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Știrea este în curs de actualizare!

Proiectul de respingere a ordonanței de urgență a fost adoptat cu 86 de voturi ”pentru” și 34 „împotrivă”.

Actul normativ a fost înscris pe ordinea de zi sub menţiunea depunerii raportului, potrivit site-ului instituţiei, citat de Agerpres.

Comisia juridică a Senatului a acordat, marţi, un raport de admitere pentru respingerea acestei OUG. Senatorii jurişti au adoptat un amendament propus de UDMR prin care a fost modificat titlul actului normativ din "proiect pentru aprobarea OUG" în "proiect pentru respingerea OUG".

Raportul de admitere a actului normativ de respingere a ordonanţei a fost adoptat cu opt voturi "pentru" şi trei "împotrivă".

Votul final va fi dat în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a invocat avizul negativ al Consiliului Legislativ, explicând că un astfel de aviz pentru OUG "trebuie obţinut înainte de adoptare în şedinţa de Guvern" şi că lipsa acestui aviz "duce la neconstituţionalitatea" acestei legi.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a explicat că motivarea raportului pentru respingerea OUG ţine de "matematica parlamentară" şi nu de avizul Consiliului Legislativ.

Actul normativ iniţiat de Guvern prevede, printre altele, 3 zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie. Ordonanţa reduce unele termene - termenul prevăzut pentru anunţarea datei alegerilor după dizolvarea Parlamentului este de 50 de zile, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea Legislativului.

În replică, vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că respingerea acestei ordonanțe este o bătaie de joc totală la adresa Diasporei.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO