Obrazul subtire de parlamentar roman, cu cheltuiala se tine!
Pe 30 noiembrie toti romanii cu drept de vot sunt asteptati la urne, pentru a-si alege senatorii si deputatii. Inainte sa ii investim cu increderea noastra, sa nu neglijam un aspect: cat ne costa un parlamentar?
Peste 7.000 de euro lunar ar fi raspunsul, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice. Din acesti bani, alesii incaseaza o indemnizatie, sunt cazati, vorbesc la telefon, si nu in ultimul rand, se plimba prin tara si strainatate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anul trecut, potrivit Institutului pentru Politici Publice, pentru intretinerea unui deputat romanii au platit din propriile buzunare 6750 de euro luna de luna. Senatorii au fost ceva mai costisitori. Vorbim despre 7580 de euro de fiecare. La aceste sume se adauga si banii destinati intretinerii birourilor parlamentare din teritoriu: cam 2350 de euro lunar pentru un deputat si 2250 de euro pentru un coleg senator.
Indemnizatia unui deputat depaseste 6.600 de lei-brut. Suma creste daca respectivul are si o functie de conducere ajungadu-se ca presedintele Camerei sa ia peste 8.300 de lei- tot brut. Pe langa indemnizatie alesii sunt platiti pentru simplul fapt ca se prezinta la serviciu.
In plus, cei din provincie beneficiaza de diurna pentru deplasare si de cazare gratuita. Cu toate acestea, Institutul pentru Politici Publice sesiseaza faptul ca foarte multi dintre parlamentari cer bani de chirie desi au o locuinta in Bucuresti.
Beneficiile continua. Un deputat simplu are 400 de minute gratuite in fiecare luna. Membrii Biroului Permanent, liderii de grup, dar si presedintii de comisii au cate o mie in fiecare luna. In documentul IPP se mai precizeaza faptul ca multi alesi nu isi fac publice adresele birourilor parlamentare.
Realizatorii acestui studiu acuza conducerile celor doua Camere ca nu au furnizat toate informatiile solicitate, preferand sa faca taca in legatura cu alte cheltuieli ale alesilor.