Noul statut al PNL a fost respins de Tribunalul Bucuresti. Cum il afecteaza pe Klaus Iohannis aceasta decizie
Tribunalul Bucuresti a decis sa nu inregistreze noul statut al liberalilor. Masura are consecinte importante inclusiv asupra pozitiei lui Klaus Iohannis in fruntea partidului
PNL - calitatile lui Iohannis, de presedinte si candidat, nu sunt afectate
Partidul National Liberal sustine ca decizia Tribunalului Bucuresti in ceea ce privește respingerea modificarilor aduse Statutului partidului nu afecteaza calitatea lui Klaus Iohannis de presedinte al PNL si nici pe cea de candidat la alegerile prezidentiale. ”Din minuta redactata de Tribunal, reiese foarte clar ca nu exista niciun fel de obiectiuni din partea completului care a judecat acest dosar in ceea ce priveste alegerea noii conduceri a partidului. Instanta a dispus ca toate documentele referitoare la alegerea conducerii PNL sa fie inregistrate in Registrul partidelor politice. Nu exista niciun fel de problema cu privire la legitimitatea si legalitatea noii conduceri a PNL. Hotararea Tribunalului Bucuresti nu afecteaza in niciun fel candidatura domnului Klaus Iohannis la Presedinția Romaniei. Alianța Crestin-Liberala l-a desemnat pe domnul Iohannis candidat la Presedintie in urma unei decizii politice, care nu a avut la baza calitatea sa formala de presedinte al PNL”, se precizeaza intr-un comunicat al PNL remis marti agentiei MEDIAFAX.
PNL mentioneaza ca in ceea ce priveste decizia asupra Statutului partidului asteapta ”motivarea deciziei pentru a vedea care sunt modificarile respinse de instanta”. PNL mentioneaza ca va ataca decizia Tribunalului București in termenul legal de cinci zile. ”Chiar si in cazul in care decizia Curții de Apel va menține obiecțiile la Statut formulate de Tribunal, singura consecința este ca partidul va funcționa fara sa mai țina cont de acele dispoziții declarate neconforme. Reamintim ca, in ceea ce privește candidatura domnului Klaus Iohannis la șefia PNL, acesta a fost ales președinte al PNL cu susținerea unei largi majoritați a delegaților la Congres. Aceasta este o realitate politica necontestata și necontestabila”, se mai arata in comunicatul PNL.
Ce spune decizia Tribunalului Bucuresti
Noul statut al PNL adoptat la Congresul din 27 iunie nu este legal. Aceasta e decizia Tribunalului Bucuresti, luata dupa ce primarul liberal din Pucioasa a contestat modificarile la actul fundamental al partidului facute de Congres. Hotararea nu este definitiva,
Noul statut adoptat de Congresul Extraordinar al PNL a introdus votul uninominal la alegerile pentru conducerea partidului in schimb a eliminat prevederea ca PNL este membru grupului ALDE din Parlamentul European si al Internationalei Liberala. Klaus Iohannis a fost ales in fruntea partidului in baza noului statut si tot in baza acestuia liberalii au putut demara si discutiile asupra fuziunii cu PDL.
Ce impact are decizia asupra alegerii lui Iohannis
Daca se revine la vechiul statut, Iohannis ar putea risca sa piarda conducerea partidului iar fuziunea dintre liberali si democrat-liberali devine imposibila.
Liderii liberali spun insa ca decizia judecatorilor se refera strict la statut, nu si la noua conducere a partidului. "Instanta a luat act de alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al PNL, precum si a conducerii partidului, acesta fiind capatul de cerere admis de instanta", a declarat secretarul general al PNL, Marian Petrache.
Noul statut al PNL, tarat prin tribunale
Potrivit Mediafax, Tribunalul Bucuresti a respins modificarile aduse statutului PNL, mentionand ca "ia act de lucrarile congresului", la care Klaus Iohannis a fost ales presedinte al formatiunii, in baza derogarilor privind vechimea necesara in partid. Potrivit deciziei, instanta "ia act de lucrarile congresului", dar "respinge capatul de cerere cu privire la modificarea statutului".
Cererea de inregistrare a modificarilor aduse Statutului PNL a fost depusa la Tribunalul Bucuresti in 8 iulie, iar judecarea a inceput in 7 august. La acel moment, instanta a constatat ca a fost formulata o cerere de interventie in interes propriu de catre Danut Badau, primarul orasului Pucioasa, judetul Dambovita, care a solicitat anularea Congresului PNL din 28 iunie si a tuturor actelor emise in legatura cu acesta.
La urmatorul termen, din 5 septembrie, instanta a dispus disjungerea cererii de interventie formulata de Badau in contradictoriu cu Partidul National Liberal si a dispus formarea unui nou dosar si inaintarea catre Tribunalul Bucuresti - Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal, pentru a fi discutata solicitarea de anulare a deciziilor de la Congresul PNL din 28 iunie. In ce priveste cererea PNL de inregistrare a modificarilor aduse Statutului PNL, instanta s-a pronuntat luni 8 septembrie.
Ce spune Legea partidelor
Potrivit Legii partidele politice, in situatia organizarii unor congrese care modifica statutul sau conducerea respectivelor partide, modificarile sunt notificate Tribunalului Bucuresti in vederea inregistrarii acestora in Registrul Partidelor Politice. Notificarile sunt luate in discutie de Tribunal, care verifica respectarea legislatiei in vigoare a prevederilor statutului si a normelor constitutionale care privesc activitatea formatiunilor politice. Potrivit aceleiasi Legi, in situatia in care Tribunalul respinge notificarile formatiunilor politice, atat statutul acestora cat si conducerea revin la forma initiala.
Sursa: Mediafax
Etichete: klaus iohannis, PNL, tribunal, liberali, statut,
Dată publicare:
09-09-2014 09:49