Moţiunea PNL și PMP împotriva ministrului Rovana Plumb a fost respinsă

Ultimul update: Miercuri 11 Aprilie 2018 00:17
Data publicarii: Marti 10 Aprilie 2018 20:49
Categorie: Politic
Rovana Plumb este audiata in comisie parlamentara

Senatul a respins, în şedinţa plenului de marţi, moţiunea simplă "Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE" împotriva ministrului de resort, Rovana Plumb, înaintată de grupurile parlamentare ale PNL şi PMP.

În favoarea moţiunii au votat 40 senatori, 72 s-au pronunţat împotrivă, unul s-a abţinut. Votul a fost secret electronic, scrie Agerpres.

Textul moţiunii, semnat de 35 de senatori PNL şi PMP, a fost citit de liberalul Eugen Pîrvulescu.

Semnatarii moţiunii i-au solicitat ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să demisioneze, acuzând dezastrul managementului fondurilor structurale în România.

"Stimată doamnă ministru Rovana Plumb, dacă aveţi decenţa necesară, vă solicităm în mod expres să demisionaţi de la conducerea Ministerului Fondurilor Europene! Aţi dovedit că nu sunteţi în stare să aduceţi în ţară banii pe care Uniunea Europeană ni i-a pus la dispoziţie. Uniunea ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă", se susţine în textul moţiunii.

În cadrul dezbaterilor, senatorul liberal George Stângă a explicat că "principalul vinovat al acestei absorbţii deplorabile" este ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi echipa sa din minister.

"România are la dispoziţie sume colosale de bani din fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii în toate domeniile (...) Rata de accesare a fondurilor europene este puţin peste 10%. Marea majoritate a programelor operaţionale sunt într-o situaţie catastrofă. Programul Operaţional Regional, care are alocată suma de 6,6 miliarde, are o absorbţie de 0,37%.

Programul Operaţional Infrastructură Mare - sume disponibile 9,4 miliarde - rata de accesare 9,1%, Programul Naţional Competitivitate - sume disponibile 1,3 miliarde - accesate 4,5%, Programul Operaţional Capital Uman - sume disponibile 4,3 miliarde - accesate 0%, doamna ministru. Principalul vinovat al acestei absorbţii deplorabile sunteţi dumneavoastră împreună cu echipa pe care o aveţi în fruntea acestui minister", a spus George Stângă.

Senatorul Nicoleta Dinu a explicat votul celor din USR în favoarea moţiunii.

"Din păcate, demisia dumneavoastră nu ar schimba mare lucru pentru că disfuncţionalităţile pe care le-aţi generat în sistem sunt extrem de grave şi profunde. Dacă astăzi nu înţelegeţi că fondurile europene reprezintă o şansă pe care nu avem voie să o ratăm, poate veţi înţelege acest lucru din avertizările şi sancţiunile viitoare ale Comisiei Europene.

Condiţionalităţile neîndeplinite au creat un risc major de suspendare a programelor operaţionale în 2018 şi odată cu acestea împingerea României într-o zonă a rămânerii în urmă", a afirmat Dinu.

În opinia senatorul PSD Gabriela Creţu principala eroare a semnatarilor moţiunii este "tratarea politicianistă a unei asemenea probleme".

"Nu este vorba de coaliţia PSD-ALDE care ar conspira la viitorul României. E vorba de capacitatea administrativă a acestei ţări care are o componentă guvernamentală, dar are şi o componentă la nivel local, judeţean, municipal, pe care o controlaţi în mare măsură.

E vorba de agenţii economici, mediul non-guvernamental, reţelele universitare sau de cercetare, e vorba de capacitatea consultanţei de a furniza proiectele şi de a respecta contractele şi, nu în ultimul rând, e vorba şi de banii de care dispune Comisia Europeană pentru a răspunde solicitărilor. Ştim că au existat şi momente de criză foarte mari la nivel european", s-a adresat Gabriela Creţu semnatarilor moţiunii..

Senatorul UDMR Tanczos Barna susţine că fondurile europene care stau la dispoziţia României "sunt vitale pentru economie", dar se impune o analiză înaintea declaraţiilor politice.

"În momentul în care facem analizele de rigoare trebuie să ne referim la acelaşi lucru, să privim aceleaşi date economice financiare, bugetele să fie comparate în acelaşi fel. Altfel, putem ajunge la cifre care diferă foarte mult. (...) A spune că situaţia este dezastruoasă pe ansamblu este fără dar şi poate o exagerare. Adevărul este că sunt foarte multe probleme care trebuie rezolvate (...) ", a spus Tanczos Barna, care a anunţat votul UDMR împotriva moţiunii.

 

Rovana Plumb este audiata in comisie parlamentara Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Moţiunea simplă depusă de PNL şi PMP împotriva ministrului Fondurilor Europene, respinsă de plenul Senatului
Moţiunea simplă depusă de PNL şi PMP împotriva ministrului Fondurilor Europene, respinsă de plenul Senatului
Rovana Plumb, salvată de colegi de DNA:
Rovana Plumb, salvată de colegi de DNA: "Vom avea o justiţie independentă"
VIDEO PROTVPLUS.RO
GOSPODAR FARA PERECHE
Scandal mare in casa lui Vasile Boar. Afost intim cu Cristina?

01:27
GOSPODAR FARA PERECHE
Tomita ajunge singur acasa: "M-am simtit nu prost, ci foarte prost!"

01:38
GOSPODAR FARA PERECHE
Interzis celor slabi de inima! Dan Dicu face o demonstratie de echitatie care se lasa cu rani

01:32
GOSPODAR FARA PERECHE
Marin ii da sfaturi lui Dorin. Ce secret ascunde fostul gospodar fara pereche?

02:13
GOSPODAR FARA PERECHE
Se incing spiritele intre Rodica si Elena! Discutii aprinse au cele doua rivale

01:42
GOSPODAR FARA PERECHE
NEXT Intrigi noi, tandreturi si discutii aprinse in urmatorul episod Gospodar fara pereche.

01:10
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-l pe Santiago!
Isi iubeste copiii si sotia, si desi intotdeauna mai distant, nu si-a imaginat ca o va gasi pe aceasta in bratele unui alt barbat pe care-l credea prieten. Pe Santiago il cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Raquel
Pentru toti, viata ei parea perfecta. Nu si-a imaginat niciodata ca se va lovi de tradare, infidelitate sau ca va fi banuita de crima. Pe Raquel o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Carolina!
Destinul ei era sa fie mama, sotie, femeie de casa, insa o pasiune de nestapanit i-a dat viata peste cap. Pe Carolina o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Mama Nadiei Comaneci, dezvaluiri despre fiica sa
Interviu exclusiv acordat de mama Nadiei Comaneci

05:35
Cristina Tarcea
Șefa ICCJ îi răspunde lui Dragnea: "Sunt judecători care respectă legea cu orice risc"
Prefectul Capitalei, despre protestele din 10 august: ”De fapt, eu n-am emis niciun ordin”
Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU. Preşedintele a participat la un dineu cu Trump
Lia Olguţa Vasilescu susţine că are informaţii potrivit cărora va fi din nou citată la DNA
Liviu Dragnea, discuție cu Tudorel Toader despre completele de judecată de la ÎCCJ
Tensiunile se mențin în PSD. Dragnea acuză înțelegeri ascunse între opozanții săi și Iohannis
offshore
Legea offshore, adoptată de Senat. Au fost aduse mai multe modificări
Legea offshore, trimisă la reexaminare de Iohannis, a fost adoptată în Senat
Dragnea spune că nu e mulțumit de o parte din miniștri: ”Sunt nemulțumit. Vorbim după referendum”
Liviu Dragnea: Fiul meu a fost agresat de mai multe ori
De ce s-a supărat Dragnea: ”Doamne ferește. Nu mă așteptam să puneți întrebarea asta!”
Liviu Dragnea, despre Parchetul General: Intimidează Jandarmeria prin anchete