Pleaca sau nu Guvernul Boc? Aflam saptamana viitoare

20-10-2010 00:00

UPDATE: Miercurea viitoare vom afla daca ministrii cabinetului Boc vor pleca sau nu acasa. Motiunea de cenzura a opozitiei intitulata "Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara" a fost citita in plenul reunit al celor doua Camere.

 

Va fi insa dezbatuta si votata peste o saptamana. In document opozitia acuza Guvernul de incompetenta categorisindu-l drept "expirat politic". In acelasi timp, semnatarii propun mai multe masuri de relansare economica. Printre acestea, diminuarea TVA la 19%, neimpozitarea pensiilor de pana 1.000 de lei dar si renegocierea acordului cu FMI. Liderii PD-L sustin insa ca motiunea nu va avea nicio sansa de izbanda.

Crin Antonescu a declarat ca motiunea de cenzura are sanse mai mari decat oricand sa fie adoptata. In schimb, Victor Ponta a avertizat ca PDL va incerca sa fure inclusiv voturile propriilor parlamentari.

Semnatarii motiunii de cenzura afirma ca, in cazul adoptarii acestui document, vor forma un guvern de criza si vor organiza alegeri anticipate in maximum sase luni. De asemenea, conform sursei citate, opozitia doreste sa renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Anuntul privind depunerea motiunii de cenzura a fost facut de presedintele PSD, Victor Ponta. El a precizat ca va porni in aceasta actiune de demitere a cabinetului Boc alaturi de colegii din Partidul National Liberal.

"Textul a fost conceput impreuna, intre cele doua partide. Motiunea va cuprinde critica noastra pentru toate domeniile in care guvernul Boc a comis nenumarate greseli si nenumarate abuzuri, in niciun caz cum vreau ei, doar pentru educatie, pentru ca guvernul Boc a distrus economia romaneasca, guvernul Boc a distrus infrastructura romaneasca, sanatatea, si trebuie, merita sa pice, pentru toate aceste lucruri." a declarat Victor Ponta.

Textul motiunii de cenzura nu cuprinde insa doar critici, ci si solutii de iesire din criza. Ponta a precizat ca a fost inclus in document un set de masuri propus de opozitie, pentru viitorul guvern.

La randul sau, Crin Antonescu s-a aratat foarte optimist in privinta sanselor de adoptare a motiunii: "Mai mari decat oricand. Este o motiune care are o miza, o incarcatura, cu totul speciala. Daca parlamentari din actuala majoritate sau formatiuni din actuala majoritate vor intelege ca sunt aici, in Parlament, pentru binele public si interesul general cred ca sansele acestei motiuni sunt mai mari decat oricand."

Vicepresedintele PDL, Cezar Preda, sustinea marti ca organizarea de alegeri anticipate va reprezenta singura solutie pentru Romania, daca motiunea de cenzura va fi adoptata de Parlament.

"Nu stiu ce gandeste domnul presedinte, dar nu cred ca presedintele isi va mai asuma o asemenea chestiune si iar sa transferam responsabilitatea pe umerii presedintelui, iar sa inceapa proceduri de suspendare... Eu nu cred. Odata picat acest Guvern, e clar ca trebuie sa intram in anticipate", a spus Cezar Preda.

Click aici pentru a citi textul integral al motiunii!


VIDEO PROTVPLUS.RO