Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost RESPINSĂ. Reacțiile PSD și PNL după vot


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 27 Iunie 2018 07:10
Categorie: Stiri Politice

Moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului PSD-ALDE a fost respinsă de Parlament, deoarece nu au fost suficiente voturi exprimate. Doar 170 de parlamentari și-au exprimat opțiunile. S-au înregistrat 166 de voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”. 

CITIȚI în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor de marți - LIVE TEXT
-► Ce se afirmă în textul moţiunii de cenzură "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!"
-► Reacția PSD
-►
Reacția
 PNL

Transmisia LIVE din plenul Parlamentului poate fi urmărită și în aplicația Știrile ProTV, secțiunea LIVE, disponibilă gratuit pe Android și iOS: 

Pentru a trece această moţiune de cenzură era nevoie de 233 de voturi favorabile.

Parlamentarii PSD, ALDE și UDMR au fost prezenți, însă NU au votat. Votul a fost secret, cu bile.

De asemenea, deputatul Victor Ponta a declarat că parlamentarii partidului Pro România vor sprijini orice efort de înlocuire a actualului Executiv, dar nu sunt de acord ca Guvernul Dăncilă să fie schimbat cu unul PNL, condus de Ludovic Orban.

În forul Legislativ mai sunt 17 deputaţi aparţinând minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară şi 15 parlamentari neafiliaţi.

USR, PNL și PSD s-au confruntat în stradă, în ziua moțiunii de cenzură. Proteste la Parlament. DETALII și VIDEO aici. 

Cronologia evenimentelor de astăzi - miercuri, 27 iunie:

ora 22:00 Orban: Rezultatul moţiunii de cenzură este unul al nesimţirii, slugărniciei şi lipsei de responsabilitate faţă de destinul României

"Este rezultatul nesimţirii, slugărniciei, lipsei de curaj şi lipsei de responsabilitate faţă de destinul României a celor din majoritatea guvernamentală, care au preferat să stea alături de Liviu Dragnea, să-i gireze în continuare un regim de putere profund nociv pentru România, în loc să-şi facă datoria faţă de stat", a spus Ludovic Orban, la România Tv.

El a adăugat că lupta sa politică va continua.

"Bătălia continuă. Am dat un mesaj (...), luptăm până la capăt pentru România şi vom duce în continuare această luptă cu o putere care pare să nu mai ţină cont de nimic, folosind toate mijloacele constituţionale pe care le avem la dispoziţie", a susţinut liderul PNL.

Orban a răspuns şi unei întrebări privind o propunere a lui Victor Ponta, referitoare la un posibil guvern de uniune naţională.

"Daţi-mi voie să nu comentez. Ponta este un opozant mai tânăr, până acum a fost împreună cu Liviu Dragnea, au făcut o echipă care a împărtăşit o mulţime de lucruri în comun. Eu nu uit că Ponta a fost preşedinte, Dragnea, secretar general, că Ponta era premier şi mâna dreaptă a lui Ponta era Dragnea. Deocamdată trebuie să mai treacă ceva vreme până să aibă o foarte mare credibilitate în rândul publicului, care este efectiv împotriva PSD, împotriva lui Dragnea şi împotriva acestui mod nociv de a conduce România", a mai spus Ludovic Orban.

ora 19:00 Şerban Nicolae (PSD): Am un mesaj pentru semnatarii maculaturii de cenzură: v-aţi adunat, dar aritmetica râde

"N-ai cum să ai un cap limpede când ai în frunte un cap tulbure. Primul lucru care iese în evidenţă este mărimea acestui text. Am senzaţia - dacă toţi parlamentarii şi membrii Guvernului făceau greşeala de a imprima pe hârtie tot acest text s-ar fi tăiat păduri cam cât taie sponsorii unora dintre semnatari. O altă chestiune care sare în evidenţă este autorul - am încercat să înţeleg cine a scris acest text, pentru că pare un personaj schizoid. E o minte colectivă sau folosesc un neuron în grup? (...) Toate datele statistice din această maculatură de cenzură sunt din luna mai cel târziu. Şi am spus: de ce au scris un text în mai pe care să îl depună în iunie? După care mi-am dat seama că, de fapt, l-au trimis la citit până când l-a înţeles. Durează ceva, pentru că mai intervine o bicicletă, mai intervine o vacanţă, mai pleacă un consilier prezidenţial - ăla responsabil cu cititul, probabil a rămas ăla doar responsabil cu înţelesul", a afirmat Şerban Nicolae, la dezbaterea moţiunii de cenzură intitulate 'Demiterea Guvernului Dragnea - Dăncilă, o urgenţă naţională!', semnată de PNL, USR şi PMP.

El a ironizat apoi criticile aduse în moţiunea de cenzură referitoare la creşterea economică.

"De un an şi jumătate auzim că guvernarea PSD aduce o creştere economică nesănătoasă. 7% este o creştere economică nesănătoasă pentru că e bazată pe consum. Prima întrebare e cine consumă dacă nu românii? Probabil că lucrul ăsta e rău. Dar să vedem care este alternativa - e mai sănătoasă, îşi doresc românii o descreştere sănătoasă, o criză sănătoasă aşa cum au avut sau o creştere nesănătoasă aşa cum face PSD? Pentru că asta înseamnă mai mulţi bani în buzunarele românilor şi lucrul ăsta s-a simţit. (...) Bănuiesc că nu vă deziceţi de Udrea, că doar era idol politic. (...) Apropo, pe cine trimitea Băsescu la Consiliul JAI din partea Ministerului Justiţiei? Pe Bica! Pe Alina Bica! Asta apropo de cine ajunge să reprezinte România în Consiliile Europene", a spus Şerban Nicolae.

Senatorul PSD a trecut apoi la criticile opoziţiei privind domeniul sănătăţii, precum şi la pilonul II de pensii.

"S-a vorbit aici, în maculatura de cenzură, de chestiuni legate de sănătate. Cel mai bun produs în materie de ministru al Sănătăţii al semnatarilor acestei moţiuni este nepotul mafiei medicamentelor, este cel care a blocat programul de transplant trimiţându-i pe români să îşi caute şansele de supravieţuire în străinătate. Ar trebui să vă fie ruşine pentru faptul că v-aţi opus şi atunci când s-au realizat sub guvernarea PSD şi din insistenţa PSD primele forme de transplant pulmonar. Probabil că nepotul mafiei, care ţopăie prin piaţă, şi-a dorit să nu supravieţuiască pacienţii, ca să aibă dreptate. E adevărat, aţi închis spitale, aţi tăiat salarii şi asta s-a văzut mai ales în domeniul sănătăţii. Puneţi pe seama Guvernului şi lucruri care nu fac parte din atributele guvernării - inflaţia, indicele ROBOR şi altele, dar haideţi să luăm şi cifre din maculatură. (...) Pilonul II - 43 de miliarde de lei economisiţi de 7 milioane de români în 10 ani. Să presupunem că astăzi 7 milioane de români ies la pensie. În următorii 10 ani, pe calculele maculaturii de cenzură, primesc pe lună 51 de lei şi 20 de bani. Ăştia sunt banii cu care credeţi că ar trebui să trăiască cineva la pensie din banii economisiţi până acum", a declarat social-democratul.

ora 18.35 Moțiunea de cenzură a fost respinsă!

Florin Iordache a anunțat că 166 de voturi au fost ”pentru” și 4 ”împotrivă”.

Pentru ca moțiunea să treacă, era nevoie de 233 de voturi.

ora 18.15 S-a incheiat procesul de vot!  

ora 17.45 Dezbaterile s-au încheiat, urmează votul, care este secret, cu bile.

Parlamentarii PSD, ALDE și UDMR nu vor vota.

ora 17.00 Președintele USR Dan Barna:

”După condamnare şi reluarea protestelor faţă de Liviu Dragnea, Uniunea Salvaţi România a devenit victima unei campanii de intimidare şi incitare la ură. Ne confruntăm cu o avalanşă de ştiri false care încearcă să creeze imaginea unui val mincinos de violenţe inventate membrilor USR. Este o campanie îngrozitor de asemănătoare cu propaganda regimului Iliescu împotriva golanilor din Piaţa Universităţii. Atunci, oamenii care protestau erau bande fasciste şi rămăşiţe ale legionarilor. Acum, în plus, suntem şi sorosişti şi agenţi plătiţi de SUA şi Uniunea Europeană”.

„Aţi transformat Parlamentul în Unitatea Militară «Liviu Dragnea», printr-o pedeapsă colectivă demnă de comunismul anilor 50”.

„PSD a fost la butoane în marea majoritate a acestor 28 de ani. Adevărata politică responsabilă este aceea care nu scoate oamenii în stradă. În momentul în care populaţia este atât de nemulţumită încât protestează masiv, politicianul a dat faliment”.

„Am văzut ordinul ministrului de Interne, care cerea măsuri ferme pentru manifestanţii paşnici, apoi am văzut jurnalişti reţinuţi şi colegi de-ai noştri urcaţi în dube ale jandarmeriei, cu cătuşele la mâini, pentru simplul fapt că strângeau semnături pentru o iniţiativă cetăţenească de supravieţuire morală, «Fără Penali în funcţii publice»”.

„Aceasta este România lui Dragnea. Aceasta este România unde prim-ministru e doamna Dăncilă! O ţară în care oamenii sunt asmuţiţi unii mpotriva celorlalţi. De 18 luni şi după trei guverne, nu faceţi nimic altceva decât să modificaţi legile Justiţiei, ca să-l scăpaţi pe Dragnea de puşcărie. Şi acum mii de oameni vă strigă din faţa Parlamentului: «Nu vrem să fim o ţară de hoţi!»”.

„Nu USR-ul este problema PSD, ci propria neputinţă de a oferi ceea ce aţi promis. Unde ne-a dus miraculosul dumneavoastră program?”.

”Oamenii pe care i-aţi ales nu fac nimic pentru voi. Nu noi, cei de la USR, suntem de vină că oamenii pe care i-aţi ales nu reuşesc să vă asigure un trai mai bun. Nu noi suntem de vină că ţara merge prost. Protestele noastre nu sunt faţă de voi”.

„După Ion Iliescu, Liviu Dragnea este cel mai mare rău care i se întâmplă acestei ţări. Am pierdut cel puţin 20 de ani din cauza unui comunist avid de putere, iar acum riscăm să pierdem alţi 20 de ani din cauza unui infractor care încearcă să scape de pucărie”.

”Uniunea Salvaţi România va vota moţiunea de cenzură împotriva cabinetului Dăncilă. Credem că această moţiune este printre ultimele şanse de a evita transformarea României într-o dictatură similară Rusiei lui Putin, Turciei lui Erdogan sau Ungariei lui Viktor Orban. E singura cale înainte, spre Europa, spre binele nostru comun ca naţiune. Alegeţi împreună cu noi viitorul României, nu trecutul ei întunecat!”. 

ora 16.30 Președintele PMP Traian Băsescu:

De ce trebuie să cadă Guvernul Dăncilă. Iar dacă nu cade prin moțiune bine ar fi să-l dați jos dumneavoastră. Începând de la 1 iulie România intră în trio. Trio la nivelul Uniunii Europene înseamnă că premierul României alături de cancelarul Austriei și de premierul Bulgariei vor stabili principalele linii strategice pentru următoarele 18 luni în Uniunea Europeană.

Întrebare. Credeți că doamna Dăncilă va putea să stea alături de cancelarul austriac și să discute de problema Brexit?

Dar despre migrația la nivelul Uniunii Europene, credeți că va avea ceva idei? Dar despre proiectele strategice ale Uniunii Europene, credeți că va fi în măsură să spună ceva?”

Și vine altă problemă. Dacă de la 1 iulie doamna Dăncilă intră în scenă, de la 1 ianuarie intră tot Guvernul în scena Uniunii Europene. După cum știți, dincolo de Consiliul European există Consiliul Uniunii Europene, care are 10 formațiuni. Aceste formațiuni sunt conduse de miniștri țării care deține președinția. Și o să vă întreb, există consiliul transporturi.

Cum credeți că va face față ministrul transporturilor din România, domnul Șova să discute problemele de infrastructură ale Europei, când el n-a construit 1 kilometru de autostradă în România.

Există Consiliul Afaceri Europene. Acest consiliu va fi prezidat de domnul ministru ... mă refer la consiliul Afaceri Economice, va fi prezidat de domnul ministru Dănuț Andrușcă. Vi-l imaginați pe Andrușcă în capul mesei cu toți miniștrii Uniunii Europene discutând despre taxele vamale pentru Statele Unite?”

ora 16.15 Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a declarat că România, sub guvernarea PSD, a ajuns să fie considerată o ţară problemă, unde democraţia este încălcată şi angajamente asumate la integrarea în Uniunea Europeană par ''aruncate la coş''.

"Ştiam că domnul Liviu Dragnea a furat voturi, însă dumneavoastră aţi ordonat să furaţi din spate nişte semnături ale unor români nemulţumiţi de una dintre măsurile economice proaste pe care le-aţi luat. Doamnă prim-ministru, v-aţi citit discursul? Pentru că dacă nu vi l-aţi citit înainte cineva şi-a bătut groaznic joc de dumneavoastră. Aţi reuşit să ridicaţi minciuna la rangul deja celebrei incompetenţe care vă caracterizează. Niciodată o moţiune nu a avut o miză mai mare ca acum, astăzi putem salva România sau putem instaura republica Teleorman, la cheremul unei singure persoane. România plăteşte deja un decont extraordinar de mare pentru deciziile luate de Liviu Dragnea împreună cu acest Guvern incompetent condus de Viorica Dăncilă. România a ajuns să fie considerată o ţară problemă, unde democraţia este încălcată şi angajamente asumate la integrarea în Uniunea Europeană par aruncate la coş", a spus Turcan, în plenul Parlamentului, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.

Ea a adăugat că România a ajuns să fie considerată o ţară impredictibilă, "în care oameni care sunt certaţi cu legea par să facă legea", în care în loc să se respecte legea şi modernizeze instituţiilor "agenda infractorilor este promovată chiar de către Guvern".

"Aţi ajuns în discursul PSD să consideraţi condamnaţii şi infractorii o minoritate pentru care trebuie să îşi ceară scuze preşedintele Camerei Deputaţilor, iar Viorica Dăncilă aplaudă foarte mirată de ceea ce-i dictează preşedintele Camerei Deputaţilor şi în toată această perioadă, doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, sute de mii de români iau drumul străinătăţii, mii de români mor în continuare în spitale cu zile, judeţe sărace precum Teleormanul şi Giurgiu sunt în continuare la coada clasamentelor în Evaluarea Naţională, săracii devin şi mai săraci, iar dumneavoastră aţi ajuns să le livraţi discursuri despre statul paralel pentru a acoperi incompetenţa. Moţiunea de astăzi nu mai este despre demisia doamnei Dăncilă, e prea puţin, moţiunea de astăzi este despre demiterea regimului Dragnea, un regim care a declarat război României europene. Alegerea este simplă şi dramatică - aveţi de ales între România şi un grup de oameni influenţi care folosesc politica de stat în favoarea propriului interes, aveţi de ales între România europeană şi o Românie la periferia Europei", a menţionat ea. 

ora 15.45 Liberalii au întins pe băncile din sala de plen a Parlamentului, în timpul discursului susţinut de prim-ministrul Viorica Dăncilă, un banner uriaş cu mesajul "Luptăm până la capăt pentru România".

La începutul discursului Vioricăi Dăncilă de la moţiunea de cenzură, parlamentarii Opoziţiei au aşezat pe podiumul din spatele tribunei mai multe cutii care aveau afişat acelaşi mesaj: "Luptăm pentru România", dar şi o diplomă pe care scria: "Premiul Secerea şi Ciocanul pentru Liviu Dragnea".

Cutiile au fost, ulterior, îndepărtate de stafful de la Camera Deputaţilor.

Discursul premierului a fost întrerupt de mai multe ori de scandările deputaţilor şi senatorilor Opoziţiei. Ei i-au cerut premierului demisia.

"Am avut decenţa să ascult moţiunea de cenzură, vă rog să aveţi aceeaşi decenţă", a replicat premierul Viorica Dăncilă.

ora 15.13 Viorica Dăncilă vorbește în plenul Parlamentului:

 - Am citit textul moțiunii și mărturisesc că sunt dezamăgită.

- Nu m-am așteptat ca întreaga moțiune să fie o înșiruire de falsuri, făcute cu rea credință. 

- Felul în care astăzi, lipsită de argumente, opoziția subminează efortul guvernului, mă face să cred că această moțiune nu reprezintă decât un joc politic. Mistificați realitatea. Prezentați răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. Totul este alb și negru. Tot ce face puterea este rău, iar tot ce faceți dumneavoastră este bine.

- Refuzați să admiteți chiar și cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare.

- Îi rog pe români să aibă răbdare cu acest circ prezentat în Parlamentul României.

- Când nu aţi mai putut nega beneficiul majorărilor de pensii şi salarii, v-aţi legat de aspectul fizic, de coafura sau de ţinuta adversarilor politici. Când nu aţi mai avut cum să negaţi performanţele economice ale acestei guvernări, recunoscute de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, aţi început să faceţi comentarii jignitoare la adresa nivelului de pregătire a opozanţilor dumneavoastră.

 
ora 14.40 Deputatul USR Emanuel Ungureanu a adus trandafiri albi în plenul reunit al Parlamentului, pentru a le oferi femeilor parlamentar din PSD şi ALDE şi astfel acestea "să accepte demiterea lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor".

"Cei din PSD au spus că noi, cei din USR, am fi neo-fascişti. Este o jignire adusă mai ales celor din stradă, care protestează paşnic de atât de multe zile pentru lucruri de bun simţ. Al treilea om din stat este condamnat penal. Gestul nostru se îndreaptă către femeile din PSD care pot să facă astăzi un gest de onoare şi de demnitate publică şi să accepte demiterea lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor. Practic, noi oferim un trandafir şi o scrisoare fiecărei femei din ALDE şi PSD. În acea scrisoare îi rugăm să îşi facă datoria faţă de jurământul de credinţă faţă de statul român.

Nu putem avea în fruntea statului condamnaţi penal. Şi noi apelăm la partea sensibilă din PSD cu flori albe. Albul înseamnă pace, bună credinţă şi speranţă. Asta este speranţa românilor, că această ţară nu va mai fi condusă de un grup infracţional, iar doamnele din PSD în felul ăsta vor avea un mesaj de sensibilizare, pentru că eu sunt convins că nu toate cred că cel care (...) a făcut atât de multe lucruri cu ceea ce numeşte el statul paralel mai poate să fie în fruntea statului. Eu cred că o doamnă nu poate sub nicio formă să nu accepte o floare", a spus Ungureanu miercuri la intrarea în plenul reunit.

ora 14:30 Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, s-a declarat surprins de hotărârea UDMR de a părăsi sala plenului Parlamentului în momentul votului la moţiunea de cenzură, afirmând că în spatele deciziei există "probabil nişte negocieri".

"După decizia UDMR, normal că situaţia (privind numărul voturilor - n.r.) este modificată. Sunt surprins de decizia UDMR, sunt convins că în spate există probabil nişte negocieri care se vor vedea cât de curând. (...) Am conştiinţa datoriei împlinite. PNL a făcut ceea ce trebuia, am depus moţiunea de cenzură într-un moment în care numai pentru parlamentarii puterii nu este clar că acest guvern trebuie să cadă şi că sistemul de putere Dragnea trebuie să se prăbuşească. În cazul în care moţiunea de cenzură nu va întruni numărul de voturi necesar, vom continua bătălia pe toate fronturile, cu toate armele pe care le avem la dispoziţie", a precizat liderul liberalilor, în urma unei întruniri a parlamentarilor PNL, informează Agerpres.

Ludovic Orban a spus că, în cazul în care moţiunea de cenzură nu va fi adoptată, până în toamnă numărul nemulţumiţilor din majoritatea parlamentară va creşte.

"Sentimentul meu este că funia se apropie de par, cum ar veni, şi că sfârşitul lui Dragnea este aproape. Chiar dacă la această moţiune nu se manifestă toţi nemulţumiţii din partidele majorităţii parlamentare, sunt convins că nemulţumirea va creşte şi de asemenea sunt convins că vor prinde mai mult curaj şi se vor manifesta în sesiunea parlamentară din toamnă (în favoarea unei noi moţiuni de cenzură - n.r.)", a adăugat el.

Liderul PNL a anunţat totodată că reprezentanţii Partidului Naţional Liberal le vor propune şi deputaţilor din majoritatea parlamentară să semneze cererea privind demiterea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru a-i vedea cum reacţionează.

"Nu ştiu dacă o să prindem deputaţi din majoritate, pentru că se pare că ordinul de zi pe unitate este să nu îi lase să voteze, să îi ţină departe de urnele de vot, pentru ca nu cumva unii dintre ei să pună bilele aşa cum trebuie", a declarat el.

Orban poartă miercuri o panglică tricoloră în piept şi are la el banderola USR cu mesajul #fărăpenali.

ora 14.15 Plenul Parlamentului a început dezbaterea moţiunii de cenzură "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", semnată de PNL, USR şi PMP.

La şedinţă participă premierul Viorica Dăncilă şi membrii Cabinetului. Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Gabriel Vlase.

Din totalul de 465 de parlamentari, 380 şi-au înregistrat prezenţa. Moţiunea de cenzură este prezentată în plen de senatorul USR Radu Mihail. 

ora 13:45 Premierul Viorica Dăncilă a venit în biroul lui Liviu Dragnea de la Palatul Parlamentului, înainte ca moţiunea de cenzură a Guvernului să fie supusă dezbaterii în plenul reunit al Parlamentului.

În birou la Liviu Dragnea se află şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

ora 13:20 Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a venit în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cu aproape o oră înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură a Opoziţiei.

ora 12:30 Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Daniel Suciu, susţine că restricţiile din Palatul Parlamentului nu sunt pentru jurnalişti, ci pentru protestatarii USR.

El a reacţionat astfel la faptul că miercuri dimineaţă pe liftul de lângă biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, dar şi pe alte ascensoare de pe coloană a părut un afiş conform căruia acestea pot fi folosite doar de către parlamentari, în timp ce accesul pe coridorul care face legătura dintre Camera Deputaţilor şi Senat a fost restricţionat.

"Ascensor destinat exclusiv pentru transport parlamentari" - este mesajul afişat miercuri dimineaţă lângă uşile liftului care se învecinează cu biroul preşedintelui Camerei.

"A fost inclusiv ieri o discuţie în Biroul permanent vizavi de ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută pe acest hol. Din ceea ce am înţeles, ceea ce s-a pus pe lifturile de la 1 a fost o greşeală, pentru că nimeni nu a încercat, nici nu doreşte să restricţioneze accesul dvs. (al jurnaliştilor - n.r.) în acest perimetru. Eu ştiu ca doamna secretar general al Camerei a verificat acest lucru, dar ieri în Biroul permanent nu s-a discutat o asemenea măsură restrictivă la adresa ziariştilor. Posibil să fie şi un exces de zel din partea unui funcţionar din Camera Deputaţilor, dar ieri la BP nu s-a luat - singura instanţă care poate decide ce se întâmplă în acest perimetru - nicio sancţiune. Nu am verificat ce funcţionari sau cine a pus un afiş. (...) Să nu vorbim de domnul Dragnea, că n-are nicio legătură cu liftul. O să verific la Secretariatul General ce s-a întâmplat cu asemenea mare problemă - un afiş la lift. Cred că nimeni, nici eu, nici colegii mei nu doresc să vă restricţionăm dvs., reprezentanţilor presei, accesul. A fost săptămâna trecută un incident cu invitaţi aduşi de un partid politic pe acest hol. Deciziile care s-au luat şi măsurile... o greşeală, pentru că protestatarii nu au ce căuta la P1 să urle şi să se arunce pe jos ca să protesteze. Cred că, dacă s-a asimilat acest afiş cu interdicţia pentru dvs., este o greşeală", a susţinut Daniel Suciu.

El a explicat apoi şi interzicerea accesului la balcoane a reprezentanţilor Opoziţiei şi prezenţa a peste 70 de invitaţi ai PSD.

"Când este vorba de balcoane, accesul se face ca urmare a solicitările făcute de grupurile parlamentare Secretariatului General. Din ceea ce am înţeles, la momentul depunerii de către USR a acestor cereri, balcoanele erau pline, inclusiv de către susţinători, de către membrii PSD. Nu există o repartiţie, există cine depune cererea. (...) Dar dacă grupurile parlamentare, două, trei, unul au depus cereri care numeric au acoperit balcoanele, celelalte grupuri care au depus ulterior nu mai au acces. Restricţiile vizavi de acest perimetru au venit ca urmare a ceea ce s-a întâmplat cu invitaţii USR-ului de săptămâna trecută şi, indiferent ce susţin colegii mei de la USR, ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută este o ruşine pentru Parlamentul României. Iar ceea ce vedeţi aici este o consecinţă că nu mai acceptăm - şi BP a luat ieri această decizie - ca invitaţii USR-ului care vin cu un singur scop - să aibă aici acces. De fiecare dată când este o moţiune de cenzură, există invitaţi care vor să participe de la balcon. (...)
Câţi oameni a invitat PSD? În jur de 70, dacă ţin bine minte. (...) Înseamnă că toate locurile s-au ocupat. Acest subiect îl gestionează cei de la Secretariatul General. Nu întrebaţi pe mine de ce 3-5-locuri sunt libere şi nu are acces altcineva
", a detaliat deputatul PSD.

Suciu a precizat că măsurile luate miercuri nu vor fi permanente.

ora 11.30 Zona Palatului Parlamentului este împânzită de polițiști și jandarmi, în condițiile în care USR și PNL au făcut apel la cetățeni să vină să protesteze aici, în ziua moțiunii de cenzură, de la ora 12.00.

De asemenea, senatorul PSD Claudiu Manda a declarat că miercuri, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de PNL, membrii PSD, dar şi simpatizanţii social-democraţi, alături de cei ai ALDE, vor merge la Palatul Parlamentului. 

ora 11.00 Mai multe zone din Palatul Parlamentului sunt păzite de serviciul de pază, iar în anumite zone presa nu are acces miercuri, în ziua votului moţiunii de cenzură împotriva Guvernului.

Deputatul PNL Florin Roman spune, de asemenea, că a fost interzis accesul unui grup de militari rezervişti care voiau să participe la plen, unde se dezbate o lege importantă pentru ei. El afirmă că este prima dată de când este în Parlament când sunt luate astfel de măsuri. DETALII AICI.

ora 10.55 Mesajul PNL pe Facebook: ”Astăzi se va vedea cine pune pe primul loc România, și cine vrea să rămână complicele lui Liviu Dragnea.” 

ora 09.45 Parlamentarii UDMR vor lua parte la dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, dar la momentul votului vor părăsi sala, a anunţat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

El a spus că "se va demonstra" că coaliţia PSD-ALDE are majoritate şi fără UDMR şi că moţiunea nu ar fi trecut nici cu voturile UDMR. Detalii aici.

Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!"

Documentul a fost semnat de 152 de parlamentari.

Semnatarii moţiunii de cenzură cer demiterea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că aceasta "nu are curajul şi puterea de a se opune deciziilor arbitrare ale şefului de partid".

"Doamna Viorica Dăncilă trebuie demisă, deoarece nu are nici curajul şi nici puterea să se opună deciziilor arbitrare ale şefului său de partid. Astfel, chiar sub ochii prim-ministrului, legile Justiţiei sunt mutilate, pentru interese politice obscure. Codurile penale sunt modificate cu dedicaţie! (...) Guvernul Dăncilă face politica partidului, în funcţie de nevoia şefului de partid, nu de nevoile oamenilor!

Au trecut aproape doi ani de la preluarea guvernării şi PSD-ALDE nu a făcut nimic bun pentru români. Dar, în schimb, faceţi, zilnic, câte ceva pentru voi. Lucraţi zi de zi pentru deziderate strict personale şi care sunt contrare aşteptărilor românilor!", se arată în moţiunea de cenzură.

Reprezentanţii Opoziţiei susţin că Guvernul Dăncilă este ''mai incompetent'' decât primele două guverne PSD-ALDE.

"Oricât de prost ar guverna, doamna Dăncilă pare că va rămâne la Guvern atâta vreme cât îşi păstrează singura sa calitate - aceea de a nu fi 'conflictuală' cu şeful său de partid. Am ajuns astăzi să dezbatem o moţiune de cenzură împotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dăncilă ameninţă, prin miniştrii săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu există nicio garanţie că Guvernul Dăncilă nu-i va lăsa pe actualii angajaţi fără banii de pensie! Am ajuns cu toţii să ne ruşinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul ţării.

Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplineşte decât formal această funcţie, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea. De la începutul anului de când aţi fost învestită în funcţia de prim-ministru, nu aţi reuşit decât să afundaţi economia ţării şi mai tare, să generaţi panică şi neîncredere în rândul investitorilor străini, să-i goniţi din ţară pe cei deja existenţi şi să adânciţi şi mai tare evoluţiile economice negative", spun semnatarii moţiunii de cenzură.

Potrivit acestora, Guvernul a eşuat şi în gestionarea demersurilor de îndeplinire a obiectivelor de referinţă din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

"Cele mai importante probleme ale sistemului judiciar au rămas nerezolvate! În schimb, actul de guvernare a fost deturnat în dauna intereselor cetăţenilor români. Nu mai puteţi nega faptul că preocupările dumneavoastră în domeniul justiţiei au urmărit planuri ascunse, pentru a asigura protecţia unor lideri politici în faţa rigorilor legii. Aţi îndepărtat actul de justiţie de principiile constituţionale privitoare la egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi vă străduiţi din răsputeri să creaţi o castă de cetăţeni mai presus de lege", adaugă semnatarii documentului.

"Daţi un vot favorabil acestei moţiuni şi veţi da o şansă României ca să aibă un guvern responsabil, eficient, competent, interesat exclusiv de problemele oamenilor şi nu supus doar intereselor personale ale unui singur individ! Avem convingerea că în majoritatea PSD-ALDE se află, încă, parlamentari responsabili, care s-au săturat să le fie ruşine atunci când sunt întrebaţi despre Guvernul Dăncilă. Aşteptăm un gest de responsabilitate din partea fiecărui parlamentar, care a jurat solemn că-şi va îndeplini cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor!", a transmis opoziţia.

Discursul susținut în plenul Parlamentului la citirea moțiunii de cenzură, de către deputatul PNL Robert Sighiartău.

”Domnule Președinte al Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Doamnă prim-ministru,

Domnilor miniștri,

”Votarea acestei moțiuni este un act de responsabilitate și reprezintă singura opțiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă competența, responsabilitatea și puterea de muncă necesare”. Aceste afirmații aparțin semnatarilor moțiunii de cenzură prin care domnul Liviu Dragnea și-a eliminat primul Guvern, condus de Sorin Grindeanu.

Ne-am fi așteptat ca după o declarație așa de serioasă, liderii alianței PSD-ALDE să propună prim-miniștri mai serioși, mai competenți și mai responsabili față de interesele generale ale românilor și ale României. Din păcate, pe domnul Dragnea nu l-a interesat niciun moment să susțină un prim-ministru competent, serios și responsabil, ci doar un prim-ministru ”neconflictual” în relația directă cu domnia sa și care să nu emită nici prea multe pretenții la scaunul de șef al PSD.

Deşi Guvernul Dăncilă este şi mai incompetent decât primele două guverne PSD-ALDE, Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea i-au ridicat osanale premierului Viorica Dăncilă în primul Bilanţ de guvernare. Oricât de prost ar guverna, doamna Dăncilă pare că va rămâne la Guvern atâta vreme cât își păstrează singura sa calitate, aceea de a nu fi „conflictuală” cu şeful său de partid.

Am ajuns astăzi să dezbatem o moțiune de cenzură împotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dăncilă amenință, prin miniștrii săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu există nicio garanție că Guvernul Dăncilă nu-i va lăsa pe actualii angajați fără banii de pensie! Am ajuns cu toții să ne rușinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul țării. Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplinește decât formal această funcție, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea.

Doamnă prim-ministru,

De la începutul anului de când ați fost învestită în funcția de prim-ministru, nu ați reușit decât să afundați economia țării și mai tare, să generați panică și neîncredere în rândul investitorilor străini, să-i goniți din țară pe cei deja existenți și să adânciți și mai tare evoluțiile economice negative. Nu ne îndoim de faptul că domnul Mihai Tudose va fi primul care o să vă certe, deoarece vă va reproșa că atunci când a plecat domnia sa de la guvernare v-a lăsat ”un tigru economic”, iar sub guvernarea domniei voastre România a înregistrat stagnare economică, cel puțin pe primul trimestru din 2018.

Stimați colegi,

Indicatorii statistici din acest an spun aproape totul despre incompetența vădită a acestui guvern! Guvernul Dăncilă poate fi numit, pe bună dreptate, guvernul scumpirilor! Inflația, adică ritmul de creștere a prețurilor de consum, a ajuns la 5,4%, fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. Știți oare cât de puternic ați erodat puterea de cumpărare a populației, a salariaților și a pensionarilor? Aveți vreo idee despre cum au crescut facturile la energie electrică, la gaze naturale și la alte utilități, numai de când ați venit dumneavoastră la guvernare?

ROBOR, indicatorul de referință pentru dobânzile la creditele bancare, a ajuns la aproape 3%, adică la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, determinând creșteri importante ale ratelor bancare pentru tinerii care au credite. În unele cazuri ratele au ajuns să fie mai mari și cu câteva sute de lei lunar.

Nu ne-ați lămurit dacă Guvernul va putea plăti pensiile și salariile până la sfârșitul anului! Deși spuneți că aveți bani în buget, datele publicate de Guvern demonstrează contrariul! Veniturile care vin la buget cresc pe jumătate față de viteza cu care cresc cheltuielile!

Așa se face că deficitul bugetului general consolidat a ajuns numai în primele 4 luni ale anului la 0,65% din PIB, adică la peste 6 miliarde de lei, deși în anul 2017, în aceeași perioadă a anului, bugetul a înregistrat excedent bugetar de 1,35 miliarde de lei.

În plină creștere economică, cu o guvernare PSD-ALDE, România trăiește ca ”săracul satului, cu datoria scrisă pe caiet”. Din anul 2012 și până astăzi, datoria publică a statului român a crescut cu 100 de miliarde de lei! Numai de la ultimele alegeri din anul 2016, ați îndatorat România cu peste 24 de miliarde. De asemenea, nu spuneți nicio vorbă despre cât scot românii din buzunar pentru a plăti dobânzi pentru datoria publică! Anul trecut s-au plătit dobânzi de 9,8 miliarde lei, iar anul acesta sunt programate dobânzi de peste 11,3 miliarde lei. Nu vă întrebăm ceea ce s-ar fi putut construi cu acești bani, pentru că PSD nu a construit nimic în România! Nici nu știe și nici nu poate să construiască autostrăzi, școli și spitale.

Anul 2018 reprezintă al doilea an în care banii pentru investiții publice sunt sacrificați, din cauza problemelor bugetare. După ce în anul 2017 nu s-au făcut aproape deloc investiții publice, înregistrându-se cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, nici anul acesta Guvernul nu este interesat de prioritizarea investițiilor. Cum să mai facă Guvernul investiții, atâta vreme cât banii din buget nu ajung nici măcar pentru plata pensiilor și a salariilor până la sfârșitul anului?

Într-un total dispreț față de mediul de afaceri, politica fiscală a fost făcută franjuri prin desele modificări ale Codului Fiscal. După ce în anul 2017 Guvernul a făcut peste 260 de modificări ale Codului fiscal, anul acesta, numai în primele 3 luni au mai fost operate încă 120 de modificări! Și, parcă în ciudă față de sute de mii de agenți economici care strigă că vor predictibilitate și vor ca politica fiscală să nu se mai schimbe de pe o zi pe alta, Guvernul anunță marea modificare a Codului fiscal chiar în această vară, care va înseamna o nouă rescriere a politicii fiscale. Oare cu cine se va consulta Guvernul peste vară?

Doamnă prim-ministru,

Când vine vorba despre proiectele de infrastructură de transport supralicitați la maxim numărul de kilometri de autostrăzi pe care promiteți să îi finalizați. Asistăm la o sarabandă a declarațiilor, contrazisă de realitatea din teren, dar și de reprezentați ai instituțiilor europene care vă atrag atenția prin scrisori oficiale, ținute la secret de dumneavoastră și de alți miniștri din cabinet, că România nu are infrastructură dezvoltată pentru că autoritățile responsabile nu reușesc să absoarbă fondurile europene destinate domeniului transporturilor și nu au pregătite proiecte mature prin care să atragă cele 5,1 miliarde de euro alocate României prin POIM 2014-2020.

Ați încercat din răsputeri să cosmetizați scrisoarea doamnei comisar european Corina Crețu care a prezentat negru pe alb faptul că România va pierde bani europeni la acest capitol. Faceți totuși un exercițiu de imaginație, nu de imagine, și puneți-vă în locul doamnei comisar european, care a trebuit să transmită o scrisoare dură către Guvernul pe care îl conduceți în care aproape că vă imploră să transmiteți către Bruxelles proiecte noi, solide și de calitate, pentru că altfel România riscă dezangajări imediate. Este rușinos și dezonorant pentru România să primească astfel de avertizări de la Bruxelles, la mijlocul exercițiului financiar 2014-2020, cu risc major de compromitere a negocierilor pentru viitorul buget european 2020-2027, și asta din cauza slabei performanțe și a lipsei de rezultate palpabile la acest capitol. Sper că înțelegeți tonul imperativ al acestei scrisori și gravitatea situației în care vă aflați. Nu încercați să pasați răspunderea în urmă, pentru că sunteți direct responsabili, dumneavoastră cei din Guvernarea PSD-ALDE, pentru groapa în care se află domeniul transporturilor.

Cred că de aici trebuie să pornim analiza acestui sector care rămâne o vulnerabilitate pentru România, atât din perspectiva angajamentelor asumate față de partenerii europeni care încă așteaptă închiderea marilor coridoare europene de transport, cât și din perspectiva așteptărilor pe care le au cetățenii acestei țări care și-au pierdut încrederea în acest Guvern în ceea ce privește capacitatea administrativă de a planifica și implementa marile proiecte de infrastructură.

Vindeți pielea ursului din pădure și anunțați proiecte megalomanice care totalizează 760 de km de autostradă, în parteneriat public-privat, deși acestea sunt la stadiul de idei! Vindeți iluzii românilor care încă așteaptă să finalizați cei 60 de km promiși pentru acest an și care sunt incerți având în vedere termenele amânate de recepție pentru loturile de pe Autostrada Lugoj-Deva și Autostrada Sebeș-Turda. Ați anunțat construirea a 350 de km până în 2020, însă sub guvernarea PSD-ALDE românii s-au ales cu numai 15 km de autostradă recepționați în martie 2017!

Strigătul de disperare al românilor și revolta față de ritmul extrem de lent în care se concretizează proiectele mari de investiție în domeniul transporturilor sunt ignorate de către Guvern. Am asistat la un marș de protest al locuitorilor din Moldova, primul de o asemenea anvergură din istoria post-decembristă, un manifest public critic la adresa autorităților care tergiversează implementarea proiectelor de infrastructură atât de necesare pentru conectarea acestei regiuni cu restul țării și mai departe cu Europa. Cel mai mare demers civic din această țară s-a lovit de un zid de nepăsare!

De câte marșuri de protest mai aveți nevoie pentru a înțelege că răbdarea românilor are limite! Oare un marș pentru Sibiu-Pitești v-ar face să înțelegeți că această bucată lipsă din Coridorul IV rutier pan-european este vitală nu doar pentru unul dintre cei mai mari contributori la PIB-ul României, ci și pentru mulți alți agenți economici care au nevoie ca de oxigen să existe continuitate pe rețeaua TEN-T Core de la Constanța, din port, până la granița de vest a României și mai departe spre Europa.

Este nevoie de un marș și pentru finalizarea Autostrăzii Transilvania sau pentru realizarea centurilor ocolitoare ale marilor orașe precum București, Iași, Galați,Târgu Jiu, Suceava, Bacău etc? În anul Centenarului, unirea regiunilor istorice prin rețele de transport de mare viteză, rutieră sau feroviară, rămâne un vis îndepărtat. Ceea ce rămâne să îi unească pe români este indignarea față de un Guvern dezinteresat de problemele reale și cu o agendă care are mereu trecut la index domeniul infrastructurii de transport.

Deficitul de infrastructură mare de transport este cronic! Cauzele sunt multiple dar una dintre cele mai mari deficiențe semnalate vizează lansarea în licitații de documentații prost întocmite care nu respectă cerințele de finanțare europeană, cum ar fi acordul de mediu. Și aici recidivați grav! Riscați să îngropați definitiv proiectul autostrăzii Sibiu- Pitești pentru că licitația pentru loturile 1 și 5 a fost lansată fără a avea rezultatul impactului asupra mediului, iar pentru lotul 4, cel mai probabil, se va proceda la fel.

Recent am auzit o declarație halucinantă a ministrului Transporturilor: dacă vom face autostrăzi, vor crește salariile și vor pleca multinaționalele. Sunteți un veritabil guvern anti-autostrăzi și anti-dezvoltare!

Ați anulat acordul pentru proiectul Comarnic-Brașov cu specialiștii Băncii Mondiale. Nu vă trebuie profesioniști. Nu vă pasă că ne facem de râs în relația cu instituțiile financiare internaționale. În loc de Banca Mondială, proiectul va fi făcut de Comisia Națională de Strategie și Prognoză din subordinea dumneavoastră. Nici Caragiale nu s-ar fi gândit vreodată ca, în România anului 2018, Comisia Națională de Prognoză să ajungă să construiască autostrăzi în România! Este semnul cel mai clar al degradării instituționale la care ați dus Guvernul României.

Opriți aceste practici dezastruoase pentru parcursul investițiilor în infrastructura de transport! În loc să vă preocupați să reduceți birocrația care blochează realizarea proiectelor de investiții de transport, ”reduceți democrația” așa cum bine ați recunoscut în una dintre memorabilele ziceri care v-au consacrat în spațiul public. De fapt, unica preocupare a acestei guvernări este salvarea Liderului Suprem de la prăbușire, prin acțiuni care pun sub un mare semn de întrebare parcursul european și democratic al acestei țări.

Stimată doamnă Prim-ministru,

Guvernul condus de dumneavoastră a pus sub semnul întrebării funcționarea unor instituții fundamentale într-un stat de drept. Mai întâi ați încercat să discreditați funcționarea independentă a acestora, iar apoi ați depus toate eforturile pentru a le subordona direct partidelor de guvernare și forurilor de conducere ale acestora!

Deși nu ați suflat un cuvânt, nici în campania electorală și nici în programele de guvernare, obiectele principale care vă călăuzesc la guvernare sunt: amputarea legilor din domeniul justiției și reîntoarcerea în epoca subordonării politice a magistraților. Din păcate, interesele reale ale românilor au trecut în plan secundar.

Stimați colegi,

În mandatul actualului ministru al Justiției, problemele reale cu care se confruntă sistemul judiciar nu au înregistrat nicio ameliorare, ci, dimpotrivă, s-au adâncit și mai tare! Spunem acest lucru pentru că, deși Ministrul Justiției a susținut acordarea de compensații materiale semnificative pentru deţinuții care au stat în condiţii necorespunzătoare, în același timp a tolerat subfinanțarea sistemului penitenciar, asigurând în anul 2018 un buget care acoperă doar 60% din resursele necesare.

În tot acest timp, sistemul a rămas cu aceleași probleme nerezolvate în penitenciarele din România. Ați sfidat deciziile CEDO, dar și munca cetățenilor cinstiți care văd că banii cu care contribuie la bugetul de stat sunt doar pentru a finanța incapacitatea Guvernului de a oferi soluții.

Constatăm astfel un eșec pe linie în ceea ce privește ameliorarea condițiilor din penitenciare. Dacă v-ar fi preocupat cu adevărat soarta deținuților nu v-ați fi opus măsurilor alternative de executare a pedepselor și nu le-ați fi înlocuit cu măsuri alternative la eliberarea condiţionată, o inovație juridică care nu are scopul de a reforma și nici nu contribuie în vreun fel la degrevarea penitenciarelor de supra-aglomerare. Măsura incapacității Guvernului de a gestiona situația din penitenciare a fost arătată inclusiv de protestele masive ale angajaților din penitenciare, care au ieșit în stradă pentru că se simt umiliți de către un Ministru al Justiției care nu a luat niciun fel de măsuri pentru a compensa deficitul de personal, pentru a asigura finanţarea adecvată sau condiții decente de lucru.

Guvernul a eșuat pe linie în îndeplinirea măsurilor asumate prin Programul de Guvernare! Investițiile în sedii noi, potrivite nevoilor instanțelor de judecată, sunt practic inexistente. Înalta Curte de Casație și Justiție nu are nici în prezent un sediu propice desfășurării activității sale! Tribunalele specializate s-au înființat doar pe hârtie, iar în buget nu s-au alocat resurse financiare suficiente. ”E-justice„ - Dosarul electronic nu este implementat la nivel național nici până acum, existând doar câteva cazuri izolate de Curți de Apel care au realizat acest lucru prin eforturi proprii. Instanțele de judecată sunt încărcate neuniform, cu discrepanțe uriașe privitoare la numărul de cauze aflate în soluționarea unui judecător. Reașezarea lor teritorială nu a fost încă demarată, deși era absolut necesară. Judecătorii, procurorii și grefierii sunt în număr insuficient, iar volumul imens de muncă al acestora duce, în mod inevitabil, la termene de judecată inacceptabil de lungi, la amânarea soluționării cauzelor și la creșterea numărului erorilor judiciare.

Iată numai o parte a obiectivelor pe care vi le-ați asumat în fața românilor, dar care au rămas în continuare la stadiul de promisiuni neîndeplinite!

Ați eșuat în gestionarea demersurilor de îndeplinire a obiectivelor de referință din Mecanismul de Cooperare și Verificare. Achitarea de această responsabilitate a fost una deplorabilă! Asta cu atât mai mult cu cât Guvernul PSD-ALDE și-a asumat public ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii Europene, însă deja oficialii europeni ne-au informat că acest obiectiv a fost ratat. Riscăm, de asemenea, excluderea din Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO). Ați făcut ca România să fie supusă unei proceduri speciale, care a mai fost activată doar în cazul Poloniei, organismul european semnalând abateri serioase de la lupta împotriva corupției. Ce ați făcut în schimb? Ați jignit inspectorii GRECO, calificându-i drept neprofesionişti şi incompetenţi. Este rușinos și incalificabil ca un ministru să facă astfel de declarații care afectează grav interesele României.

Stimați colegi,

Cele mai importante probleme ale sistemului judiciar au rămas nerezolvate! În schimb, actul de guvernare a fost deturnat în dauna intereselor cetățenilor români. Nu mai puteți nega faptul că preocupările dumneavoastră în domeniul justiției au urmărit planuri ascunse, pentru a asigura protecția unor lideri politici în fața rigorilor legii. Ați îndepărtat actul de justiție de principiile constituționale privitoare la egalitatea cetățenilor în fața legii și vă străduiți din răsputeri să creați o castă de cetățeni mai presus de lege.

Guvernul PSD-ALDE a demonstrat că nu are nimic de a face cu oamenii cinstiți ai acestei țări! Le-ați fraudat încrederea promițându-le majorări uluitoare de venituri, crezând că așa veți adormi vigilența unei națiuni întregi! Ar trebui să știți că puteți să păcăliți câţiva oameni tot timpul şi pe toţi oamenii o perioadă, dar nu puteți să păcăliți pe toţi oamenii tot timpul.

Doamnelor și domnilor,

Doamna Viorica Dăncilă trebuie demisă, deoarece nu are nici curajul și nici puterea să se opună deciziilor arbitare ale șefului său de partid. Astfel, chiar sub ochii prim-ministrului, legile justiției sunt mutilate, pentru interese politice obscure. Codurile penale sunt modificate cu dedicație!

Iată doar câteva dovezi evidente: se dorește redefinirea grupului infracţional organizat, abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, redefinirea abuzului în serviciu și a mărturiei mincinoase. Mai mult, prin modificările la Codul de procedură penală se amputează cu cinism instrumentele de anchetă aflate la îndemâna organelor de urmărire penală, fără a vă păsa că prin aceste prevederi facilitați scăparea de răspundere penală nu doar a infractorilor urmăriți pentru fapte de corupție sau de serviciu, ci inclusiv a celor care săvârșesc omoruri, violuri, tâlhării sau alte asemenea. Nu vă pasă deloc că puneți în pericol siguranța cetățeanului de rând!

Am văzut cu toții că actualul Guvern nu se rezumă doar la modificarea legislației din domeniul Justiției, ci vizează și menținerea unei politizări excesive a instituției care trebuie să vegheze la respectarea Constituției, Curtea Constituțională. CCR, prin majoritatea controlată de PSD-ALDE, a decis amputarea atribuțiilor președintelui. PSD încercă să facă din Președintele statului, ales prin vot direct, doar un simplu spectator. PSD-ALDE, cu mâna CCR, a mutat decizia privitoare la revocarea procurorilor marilor parchete în curtea Ministrului Justiției, ministru numit politic care poate lua oricând decizii politice arbitrare, înlocuind procurori în funcție de interese politice. Această abordare contravine poziției Uniunii Europene care s-a poziționat împotriva politizării justiției.

Avocatul Poporului, o altă instituție-cheie, este fără dubiu Avocatul intereselor PSD. Orice sesizări adresate lui Victor Ciorbea, care nu convin PSD, sunt blocate și încuiate în sertarul Avocatului Poporului! Consiliul Național de Combatere a Discriminării și Consiliul Național al Audiovizualului au devenit și ele unelte politice. Orice adversar politic, care nu convine puterii, este amendat sau amenințat că va fi amendat! Nu mai vorbim și despre instituțiile media publice care sunt supuse presiunii politicului. Avem exemplul TVR, unde președintele-director controlează din scurt jurnaliștii care nu vorbesc de bine actuala guvernare!

Toate acestea ne arată, clar, o conduită antieuropeană, aflată la mare distanță de valorile şi principiile fundamentale care stau la baza Uniunii Europene. Din cauza acestui asalt asupra instituțiilor statului, România este pe cale să devină un exemplu negativ în UE și să devină un stat membru de rang inferior.

Domnilor și doamnelor de la PSD-ALDE,

De 28 de ani România ignoră cu bună știință investițiile în educație și cercetare. Cele două domenii înseamnă dezvoltare și creștere sustenabilă a economiei. Este bine că PSD a recunoscut, prin vocea unui fost ministru al educației, acum câteva săptămâni, că: ”Statul, noi, am preferat să blocăm anumite reforme pentru că ne era mai comod”.

Odată ce ați recunoscut că există problema, nu ați făcut, însă, nimic să o îndreptați! În Programul de Guvernare nu ați scris că veți ”bloca reformele pentru că vă este mai comod așa”! Din păcate nu v-ați limitat la a ”bloca” ci ați pus în practică și verbul ”a strica”. Când vine vorba despre educație, nu vorbim despre cifre goale, ci despre destinele a milioane de tineri și despre viitorul nostru ca popor.

Știți că din cei 270.000 de elevi înscriși în clasa I în perioada 2003-2004, peste 65% nu au o diplomă de Bacalaureat. Mai grav este că aproximativ 20% din întreaga cohortă nu au absolvit nici măcar ciclul gimnazial. La facultate au ajuns cu mult sub 30%, iar din aceștia, statistica ne spune că vor termina mai puțin de jumătate.

Vă putem face o scurtă listă a ultimilor ani de guvernare PSD:

Au fost blocate investițiile în școli, iar unde au fost începute fie au fost abandonate și lăsate în paragină, fie au fost făcute prost – în școli fără elevi și fără profesori;

A fost politizat întreg sistemul: s-au schimbat inspectorii școlari strict pe criterii politice, s-au instalat directori de școli direct de la partid și au primit finanțări doar școlile care susțin partidul aflat la guvernare;

Școlile au rămas fără bani. Inspectorii au chemat directorii de școli să le solicite măsuri pentru reducerea cheltuielilor. S-a pus problema închiderii școlilor, comasării de clase și chiar a concedierii profesorilor. În ultima perioadă, au existat probleme în majoritatea județelor cu plata contribuțiilor sociale ale profesorilor. Mii de profesori au constatat că sunt neasigurați din cauza lipsei banilor la inspectorate. Ați refuzat să recunoașteți că nu sunt bani pentru plata salariilor profesorilor și ați ales să le furați banii de asigurări sociale;

Până în acest moment, subfinanțarea învățământului a făcut ca jumătate din totalul unei generații să fie în afara sistemului din cauza faptului că nu a putut suporta costurile școlarizării. PSD și-a încălcat promisiunile din campanie care vizau educația și a făcut pași mari care întorc din drum evoluția învățământului – iar rezultatele se văd atât la testările naționale, cât și la nivelul abandonului școlar record;

Ați forțat o serie de legi pentru a implementa un proiect comunist – MANUALUL UNIC și EDITURA UNICĂ. Vă agățați de aceste proiecte staliniste cu un singur scop – să puneți mâna pe o piață de 15 milioane de euro. Ce asigurări ne puteți da că în luna septembrie elevii vor avea manuale pe bănci? Vă spunem noi! Niciuna. În toamnă veți veni iarăși cu improvizații, veți cheltui milioane fără licitații și fără responsabilitate. Să știți că sunteți la al treilea Guvern al PSD și responsabilitatea este în totalitate a dumneavoastră!

Nu s-au făcut investiții în universități pentru modernizarea procesului didactic. De 10 ani de zile universitățile au fost complet ignorate în bugetul Ministerului. Prin buna știință a ministerului s-a dorit ca mediul academic să fie rupt de cerințele pieței muncii. În acest moment foarte multe dintre laboratoarele universitare funcționează cu echipamente vechi, depășite din punct de vedere tehnic.

Ați uitat să evaluați și să clasificați atât universitățile, cât și școlile doctorale. Banii se acordă pe criterii strict politice, iar anul acesta s-a văzut cum universitățile care au fost critice cu PSD au pierdut foarte mulți bani la distribuirea locurilor bugetare. Ați luat bani de la universități anul trecut, ați mărit cheltuielile, iar anul acesta ați tăiat locurile subvenționate de la buget – cu scopul foarte clar de a falimenta universitățile de tradiție din țara noastră.

Stimați colegi,

Guvernul a promis că domeniul culturii va fi o prioritate. Constatăm, însă, faptul că PSD-ALDE ignoră cu bună ştiinţă importanţa strategică a culturii, aşa cum este statuată în orice ţară europeană, şi în acelaşi timp uită faptul că îmbunatăţirea sistemului cultural este de datoria oricărui guvern responsabil. Preocuparea slabă a responsabililor din zona guvernamentală față de pregătirea Centenarului accentuează îngrijorarea românilor în ceea ce priveşte sărbătorirea aşa cum se cuvine a evenimentului istoric petrecut la 1 Decembrie 1918. Ar fi normal ca celebrarea importantului eveniment al istoriei și a figurilor sale emblematice să reprezinte o prioritate pentru Guvern, mai ales în actualul context geopolitic, economic și social în care se regăseşte ţara noastră. Trebuie să înțelegeți că dacă doriți să ajutați România, într-un moment simbolic al națiunii române - anul Centenarului - trebuie să-i oferim culturii o șansă.

Nu considerați că PSD-ALDE ar trebui ca în acest an important pentru România să-și concentreze toată atenția pentru celebrarea, așa cum se cuvine, a Centenarului prin organizarea și desfășurarea unor evenimente și festivități corespunzătoare? Nu credeți că Guvernul ar trebui să fie în întregime un Departament al Centenarului pentru a cataliza acțiunea la nivel național și pentru a marca un secol de la Marea Unire. Aniversarea Marii Uniri ar trebui să fie o preocupare majoră a coaliției aflată la putere, așa cum este evidențiată și în programul dumneavoastră de guvernare.

Este revoltător că, din cauza unor politici culturale deficitare, România poate rata un moment politic de o importanță extremă, acela de integrare a propriei istorii în marea istorie europeană. Parlamentarii, semnatari ai acestei moţiuni, îşi arată îngrijorarea profundă faţă de incapacitatea guvernului de a administra buna desfășurare a sărbătorii de la 1 Decembrie, îngrijorare manifestată sistematic și de profesionişti din domeniul muzeal, asociaţii din domeniu, istorici, dar și oameni de cultură. Prin această moţiune, vă solicităm să dați un vot de neîncredere faţă de iresponsabilitatea guvernului actual în ceea ce privește dezastrul din cultura românească în anul aniversării Centenarului şi, de asemenea, în tot ceea ce ţine de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem de la instalarea puterii PSD-ALDE.

Doamnă Prim-ministru,

Majorările salariale pentru unii medici, nu pentru toți, nu rezolvă în niciun fel boala cronică în care se zbate sistemul public de sănătate! De ce nu le spuneți românilor faptul că majorările de salarii s-au făcut, în cea mai mare parte, pe seama bugetelor spitalelor, lăsându-le fără resurse minimale de funcționare? De ce nu spuneți că reforma salarială din sănătate a condus la scăderi de lefuri pentru personalul auxiliar de specialitate și la discriminări între profesioniști cu pregătire similară, cum ar fi farmaciștii, biologii sau chimiștii. Ați promis medicamente mai ieftine, iar din cauza nepriceperii Guvernului, sute de medicamente nu vor mai fi deloc la dispoziția pacienților. Știm! Veți analiza și veți evalua. Toate sunt la timpul viitor, poate după 2020! Pacienții continuă să moară cu zile, stocurile de vaccinuri sunt în continuare insuficiente, iar dotările din majoritatea unităților sanitare pun medicii în imposibilitatea de a-și face meseria.

Ați promis în programele dumneavoastră de guvernare că veți construi 8 spitale regionale și unul metropolitan. Românii s-ar fi mulțumit măcar cu cele 3 de la Cluj, Iași și Craiova, care au deja amplasamentele definite și aprobate și pentru care s-au făcut demersuri concrete, încă de acum 2-3 ani. Din păcate, de la promisiunea celor 9 spitale ați ajuns apoi la 3 spitale și, într-un final, ați aprobat în Guvern construirea unui spital metropolitan care se va construi în ”maximum 20 de ani”. Comisarul European pentru Dezvoltare Regională v-a întins o mână de ajutor și v-a solicitat să transmiteți Comisiei Europene documentațiile complete pentru trei spitale regionale, de la Cluj, Iași și Craiova. Dacă nu ați transmis nici astăzi proiectele, vom pierde cu siguranță banii gratuiți de la Uniunea Europeană. Din păcate, și dumneavoastră v-ați înscris în grupul celor care susțin că mai bine băgați mâna în buzunarul românilor și faceți așa-numitele parteneriate public-privat, puternic inspirate din ultimele vizite externe, în loc să construiți din banii gratuiți, europeni?

Doamnă Prim-ministru,

Măsura incapacității Guvernelor PSD-ALDE de a implementa politicile asumate prin Programul de Guvernare ne-a fost demonstrată și de pasarea către Parlamentul României, controlat de partidele din coaliția guvernamentală, a ”cartofilor fierbinți”, așa cum s-a dovedit a fi adoptarea Codului administrativ, după modelul aplicat și în cazul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Reforma administrativă s-a dovedit un fiasco, pentru că nu faceți altceva decât să politizați excesiv instituțiile din administrația publică, ignorând total interesele reale ale românilor. În loc de servicii publice moderne le oferiți un corp administrativ profund politizat, greoi, bugetofag, totul pentru a vă conecta clientela politică la resursele statului.

Ați politizat administrația publică pe toate palierele! I-ați scos pe prefecți din categoria înalților funcționari publici, pe cei aproximativ 2.000 de directori din deconcentrate i-ați transformat în demnitari publici și ați desființat concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice! Ați pus, astfel, cruce profesionalizării personalului din administrație și ați dat semnalul că administrația din România este la cheremul intereselor PSD-ALDE.

Mai mult, ați făcut din ANFP, care era un centru de excelență în administrație și garanta neutralitatea din punct de vedere politic a administrației publice românești, o instituție pur decorativă, golind-o de conținut prin amputarea atribuțiilor sale!

Lovitura pe care ați dat-o administrației prin acest tip de viziune constituie un regres major și aruncă România în epoca lui Cozmâncă! Nimic nu va mai mișca în administrația românească fără aprobare de la partid, iar o astfel de abordare se va repercuta în primul rând asupra intereselor cetățeanului, având efecte negative asupra funcționării statului!

Ne dovediți, astfel, că reformarea statului în materie de administrație a fost o mare minciună! Nici vorbă despre un stat suplu, cu un număr redus de ministere, cu agenții și autorități reorganizate, ci din contră planul este cu totul altul! Veți umfla peste măsură aparatul administrativ, iar la nivel local veți popula toate instituțiile în baza unui singur criteriu: carnetul roșu de partid!

Doamnă prim-ministru,

Statele dezvoltate din Uniunea Europeană au reușit să se dezvolte deoarece au acordat administrațiilor publice locale rolul cel mai important în actul de guvernare. Descentralizarea administrativă a însemnat nu doar vorbărie, nu doar competențe sporite, ci și o finanțare corespunzătoare. Fără bani, nicio administrație locală nu poate aduce un surplus de bunăstare și modenizare comunităților pe care le administrează.

Ați creat cea mai puternică discriminare în finanțarea primăriilor! Ați împărțit primăriile din România în două categorii: primăria doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, căreia i s-a alocat, în anul 2018, 55% din impozitul pe venit și restul primăriilor, cărora li s-a distribuit doar 43% din acest impozit!

Doamnă prim-ministru.

Din păcate, Guvernul pe care îl conduceți a reușit să-i facă pe primari să se teamă de cuvântul ”creștere economică”, deoarece, pentru administrațiile locale din România, creșterea economică nu a adus mai mulți bani la bugetele locale, ci chiar mai puțini, doarece Guvernul PSD-ALDE le-a confiscat până și banii puși de-o parte pentru investiții.

În anul 2017, la nivelul unităților administrativ teritoriale cumpătate, exista un volum al excedentelor bugetare de peste 13 miliarde de lei. Sunt banii pe care administrațiile responsabile ar fi putut să-i irosească, însă acestea i-au drămuit ca să poată avea bani de investiții. Niciun membru al puterii nu a spus că majorările salariale din administrația publică vor fi făcute fără niciun fel de transfer suplimentar de resurse de la bugetul central. Doar domnul Liviu Dragnea a spus, în treacăt, și de parcă nu ar fi lucrat niciodată în administrația locală, că e treaba primarilor că și-au crescut lefurile și că dacă au făcut-o să se descurce cum pot! Bătaia de joc la adresa administrației locale s-a văzut în momentul în care ați băgat mâna adânc în economiile făcute de către aleșii locali și i-ați lăsat fără bani de investiții și salarii, stopând astfel dezvoltarea comunităților locale și pedepsindu-i exact pe cei mai gospodari. Mai mult decât atât, ați creat haos în toate instituțiile publice subordonate. Așa vă convine: să depindă primarii de banii care vin cu țârâita de la Guvern!

„Revoluția fiscală” a fost un fiasco total și a dus la pierderi din bugetele locale de peste 10 miliarde de lei. Chiar dacă, în Senat, a fost aprobat amendamentul ca 80% din redevență să rămână la nivel local și județean, doar 5 miliarde de lei urmează să se întoarcă la bugetele locale, jumătate din ce s-a furat de la primării și consilii județene. Nu e deloc întâmplător că scăderea impozitului pe venit fără măsuri compensatorii viabile și concrete pentru administrațiile locale afectează tocmai administrațiile liberale, cele mai performante din țară: pe cele din Oradea, Cluj-Napoca, Brașov sau Timișoara. Sunt afectate exact administrațiile care au creat locuri de muncă, s-au dezvoltat, au adus investitori. Din cauza ”revoluției fiscale”, pe care ați implementat-o până ați făcut totul praf, se estimează că Arad – a pierdut 16 milioane euro, Clujul - 26 de milioane de euro, Constanța – 16 milioane euro, Iași – 15 milioane euro.

Dacă v-ar fi interesat cu adevărat problemele cu care se confruntă primarii ați fi adoptat amendamentul pe care PNL l-a depus la proiectul Legii bugetului de stat din acest an, prin care am solicitat ca impozitul pe venit să rămână integral la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. Prin această măsură s-ar fi diminuat practic efectele negative ale măsurilor fiscale promovate de Guvernele PSD-ALDE! Revolta oamenilor din administrația locală este pe deplin justificată pentru că ați refuzat, astfel, să le dați o mână de ajutor și să compensați diminuarea bugetelor locale prin scăderea impozitului pe venit, de la 16% la 10%!

Lipsa dumneavoastră de viziune face victime printre miile de comunități locale, pe care le-ați adus la limita subzistenței, fără nicio o perspectivă de dezvoltare. Situația de la nivelul unităților administrativ-teritoriale este una dezastruasă și mai este doar un pas până la momentul în care multe dintre acestea vor intra în incapacitate de plată!

Banii de la Uniunea Europeană pentru investițiile majore de interes local stau în continuare nefolosiți, bani pentru cofinanțări nu prea sunt, bani pentru plata salariilor din administrație sunt în continuare insuficienți, bani pentru investiții nu se dau, iar banii de echilibrare a bugetelor stau sub semnul întrebării! Țineți minte că în 2017 am avut cel mai slab an din ultimii 12, în ceea ce privește banii cheltuiți pentru investiții! Nu uitați că și în aceste condiții, 80% din investițiile făcute anul trecut au fost realizate de administrațiile locale, din bugetele lor, iar Guvernul nu a reușit să acopere nici 20%.

Vă aduc aminte că după primul trimestru din acest an ar trebui să asigurați un nivel minim al sumelor provenite din cotele din impozitul pe venit şi al sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, astfel încât banii primiți de primării să nu fie mai puțini decât în anul 2017! Se pare, însă, că nici acest lucru nu sunteți în stare să îl realizați!

Trebuie să le spuneți oamenilor dacă pentru funcționarea primăriilor mai aveți bani! De asemenea, primăriile trebuie să știe pe ce alocări vor miza anul acesta! Cât să mai aștepte comunitățile locale aceste fonduri? Sperăm doar că luarea acestor decizii vitale nu va fi amânată până în luna decembrie, atunci când primăriile practic nu vor mai avea timp fizic să le mai utilizeze.

I-ați mințit pe primari și pe președinții de consilii județene că sunteți de acord cu proiectul PNL prin care impozitul pe venit să rămână 100% la bugetele locale. Una spuneți, alta faceți! La o zi după ce ați făcut această promisiune, ați semnat un punct de vedere al Guvernului prin care spuneați că nu susțineți măsura propusă de PNL! La fel se întâmpla și în trecut când apropiata d-lui Dragnea, Sevil Shhaideh, anunța că impozitul pe venit va merge direct și integral la administrațiile locale: “Începând cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va deveni sursă a bugetelor locale. Acolo unde aparatul propriu al primarului sau al președintelui Consiliului Județean nu va reuși să colecteze această sursă, vom fi sprijiniți de către ANAF, dar sumele vor fi virate exclusiv către bugetele locale. Aceasta este prima modificare majoră pe care o vom aduce la Legea Finanțelor Publice”. Doar minciuni sfruntate!

Stimați colegi,

Guvernul Dăncilă face politica partidului, în funcție de nevoia șefului de partid, nu de nevoile oamenilor! Au trecut aproape doi ani de la preluarea guvernării și PSD-ALDE nu a făcut nimic bun pentru români. Dar în schimb faceți, zilnic, câte ceva pentru voi. Lucrați zi de zi pentru deziderate strict personale și care sunt contrare așteptărilor românilor!

Unde sunt cele 2.500 de creșe și grădinițe, pe care le-ați promis? Unde sunt cele 1.500 de locuințe? Au femeile însărcinate gratuitate la analize, ați redus vârsta de pensionare la mamele cu cel puțin trei copii? NU! Ați construit și modernizat locuințe protejate și centre de zi pentru persoanele cu dizabilități? NU! Ați crescut subvențiile pentru serviciile de recuperare prin casele naționale de sănătate? NU! O să spuneți că mai aveți timp până în 2020, dar ați demarat proiectele? NU!

Ați făcut progrese în dezvoltarea serviciilor de transport adaptate pentru persoanele cu dizabilități? Unde este programul pentru tinerii din unitățile protejate? Ați aprobat în schimb OUG nr. 60/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care ați dublat impozitul plătit de firmele private și de stat, care nu angajează persoane cu handicap în cota cerută de Guvern. Ați vrut mai mulți bani și nu v-ați gândit la persoanele cu dizabilități. Această ordonanță trebuia abrogată și nu ați făcut acest lucru!

Ați promis programe și soluții pentru violența în familie. Unde sunt cele 20 de locuințe regionale protejate pentru victimele violenței în familie? NU există! Alocații de 350 de euro pentru finalizarea studiilor? NU! Începând cu anul 2015, de când PNL a propus și a reușit dublarea alocațiilor de stat pentru copii, PSD s-a opus la toate propunerile de majorare a cuantumului acestora, într-o perioadă în care parcurgem o iarnă demografică, așa cum ne avertizează specialiștii: în România, persoanele peste 65 de ani sunt mai numeroase decât tinerii sub 16 ani. Copiii nu sunt interesanți pentru PSD-ALDE, deoarece ei nu votează, iar tinerii care îndrăznesc să aducă pe lume copii și să devină părinți în România, sunt din ce în ce mai puțini. Orice încercare liberală de a acorda facilități mediului de afaceri care devine parte activă în școlarizarea și instruirea viitorilor meseriași s-a izbit de refuzul majorității PSD-ALDE. Programul Hope? Vă mai amintiți, era în programul de guvernare. În ce stadiu este?

Nu, nu mai avem speranță că acest Guvern va îndeplini ceea ce le-a promis românilor la alegerile din 2016! Ceea ce am enumerat mai sus sunt doar câteva dintre promisiunile PSD, din campaniile electorale, în domeniul politicilor sociale!

Nu le-ați spus angajatorilor români, care susțin economia țării, că veți menține OUG 4/2017, referitoare la taxarea muncii part-time. Această ordonanță este neconstituțională și știți acest lucru! Și Ordonanța 4/2017 trebuie abrogată. În ce țară plătești taxe pentru 8 ore de muncă, deși muncești doar 4! Nu ați luat niciun fel de atitudine împotriva măsurilor greșite luate de Tudose și Grindeanu împotriva contractelor de muncă part-time. Dimpotrivă! Prin OUG nrt.3/2018 ați adâncit și mai puternic discriminările dintre angajații part-time din sistemul public și cei din sectorul privat. Practic, neînțelegând cum funcționează nevoia de muncă din sistemul privat, ați desființat contractele part-time din economia privată.

Am demonstrat până acum că multe din ordonanțele date de acest Guvern sunt greșite și trebuie abrogate. Toate aceste acte normative inepte ale Guvernului trebuie să fie abrogate! ABROGAREA este singura soluție pentru a mai îndrepta ceva din tot răul pe care l-ați făcut!

Vă mai oferim o mostră din acest dezastru pe care l-ați provocat pe piața muncii! Ați adoptat Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și ați creat haos! PNL a atras atenția că este o lege proastă, care nu rezolvă problemele din sistem. Niciodată, niciun guvern, nu a reușit să nemulțumească pe toată lumea deodată: patronate, sindicate, salariați și societate civilă.

Ați promis că nimeni nu va pierde bani și că salariile vor fi mai mari, dar în realitate mulți români au salarii mai mici. Când ați văzut că salariile nu cresc, ați spus că sunt calculate greșit. Ba mai mult, ministrul Lia Olguța Vasilescu s-a apărat tot cu o minciună spunând că a anunțat din timp că unele salarii vor scădea. Ați ajuns, într-un final, să vă lăudați că salariile nu mai scad! Asta da realizare!

Drept urmare, salarizarea arbitrară în sectorul bugetar face ravagii în sectorul privat. Acest sector care asigură practic banii pentru aventurile guvernamentale are dificultăți sporite în ceea ce privește posibilitățile reale de a-și salariza personalul la nivelul impus de guvern, în condiții de rentabilitate.

Ați avut cel puțin două ocazii să mai îndreptați din nedreptățile generate de Legea nr. 153/2017, dar le-ați ratat! Din păcate, efectele negative nu au fost înregistrate numai în sectorul public. În sectorul privat, Guvernul condus de dumneavoastră a recunoscut că peste 1,9 milioane de contracte de muncă nu s-au modificat de la 1 ianuarie 2018 și că veniturile nete încasate de cei care muncesc în economia reală au scăzut.

I-ați amenințat pe angajatori, ați călcat în picioare Legea dialogului social, ați luat măsuri monstruoase ca să-i pedepsiți pe agenții economici din România, pentru că nu cresc salariile din pix, așa cum și-a pus în cap Guvernul. Mai mult, unul dintre miniștrii din Guvernul dumneavoastră i-a catalogat drept „hoți” pe angajatorii privați pentru că nu au mărit salariile, motiv pentru care ați considerat că se impune să înăspriți și mai mult amenzile.

Stimați colegi,

Legea nr.153/2017 trebuie modificată cât mai repede, astfel încât să fie eliminate nedreptățile și aberațiile pe care le-a produs. Nu aceasta este legea pe care o așteptau românii!

Salariații din sectorul privat și angajatorii lor sunt atacați pe mai multe paliere: investițiile publice pot fi considerate sistate, alocările bugetare fiind în 2018 la un minim istoric, investitorii privați sunt puși pe fugă de impredictibilitatea legislativă, iar muncitorii sunt alungați de lipsa de perspectivă a unui trai decent. Avem un deficit de forță de muncă, dar nu din cauza posibilităților de pe piața muncii, ci pentru că românii muncesc în străinătate!

Ați promis lapte și miere și în salarizarea din sănătate, dar mii de oameni au ieșit în stradă. Pentru că și pe ei i-ați mințit! A fost nevoie de ordonanțe de urgență care doar au mascat și nu au rezolvat problemele create de această lege.

Pe lângă minciună, la Ministerul Muncii se practică și nerespectarea legii. Nu ați aplicat legea care prevedea creșterea pensiilor cu 10% de la 1 ianuarie 2018. Ați furat pensia românilor pe 6 luni. Asta dacă la 1 iulie nu veți anunța o altă amânare.

V-ați opus majorării punctului de pensie de la începutul anului și nimeni nu a înțeles de ce! Ne-a lămurit, în schimb, doamna Lia Olguța Vasilescu, care, într-un exces de sinceritate, a afirmat că: „O persoană care cotizează doar la Pilonul I va ieși cu o pensie care de multe ori e crescută artificial din pixul guvernanților așa cum s-a întâmplat și de când suntem noi la guvernare (...)”

Așadar, în România condusă de dumneavoastră nu mai există respect pentru lege, ci pentru „pixul guvernanților”: salariile cresc nu pe criterii obiective, nu pe baza creșterii productivității, ci atunci când vreți dumneavoastră. Însă, în loc să crească, veniturile oamenilor au scăzut. De asemenea, pensiile cresc nu atunci când scrie în Legea pensiilor, ci atunci când vrea doamna Olguța Vasilescu, iar alocațiile de stat pentru copii nu cresc deloc, pentru că cei mici nu votează!

Spuneți că nu ați avut bani la buget pentru a majora punctul de pensie de la 1 ianuarie 2018, însă, pe de altă parte, ați îngroșat constant și consistent categoriile celor care profită de privilegiile pensiilor speciale. Ați stimulat pensionarea unor ”bătrâni” de 40-45 de ani, momindu-i cu pensii care depășesc cu mult valoarea salariului brut pe care-l câștigau!

Ați promis și o nouă lege a pensiilor, dar dacă aveți de gând să creșteți pensiile așa cum ați făcut și creșterea salariilor - în minus - nu vă apucați de Legea pensiilor! Vă absolvim de consecințele nerespectării acestei promisiuni. Respectați însă legea și nu furați banii românilor! Ați afectat deja peste 60.000 de pensionari din minerit și din alte sectoare de activitate, care au primit acasă decizii de recalculare, cu pensii în minus, după zeci de ani de muncă în condiții extrem de grele, în grupele I și II de muncă. Și lor le-ați promis în campania electorală că vor beneficia de majorări ale punctajelor la pensii cu 50% și 25%. Rezultatul? Recalculările au dus la pensii mai mici. Acum toți pensionarii au luat drumul instanțelor. Vă dăm noi soluția! HG 291/2017 privind dreptul la pensie pentru grupele I-II trebuie abrogată!

Sunteți aproape de colaps cu pensiile din Pilonul I, deși ați împrumutat de la începutul anului peste 3 miliarde de euro și nu vă opriți!

Doamnă prim-ministru,

Se vede cu ochiul liber că nu sunteți deloc luată în seamă de către miniștrii pe care se presupune că ar trebui să-i conduceți. Ne referim, în primul rând, la furtul premeditat al celor 43 de miliarde de lei acumulați din contribuțiile celor peste 7 milioane de români la Pilonul 2 de pensii. În vreme ce dumneavoastră vă străduiți să dați asigurări că nu veți fura economiile făcute vreme de 10 ani de către cele 7 milioane de angajați, Eugen Teodorovici spune că domnia sa face simulări la Ministerul de Finanțe, iar Olguța Vasilescu anunță că a „bătut în cuie” furtul acestor bani!

Așa cum ați dat garanții că salariile nu vor scădea de la 1 ianuarie 2018, la fel ați dat asigurări că tăierea contribuțiilor la Pilonul 2, de la 6% la 3,75%, nu va aduce contribuții mai mici în conturile românilor! Iarăși ați mințit! Contribuțiile nominale au scăzut, de la 1 ianuarie 2018, cu cca. 12%, bani pe care i-ați direcționat către bugetul de stat, pentru a petici incompetența vădită a celui de-al treilea guvern PSD-ALDE.

Nu vă interesează în niciun fel faptul că peste cca. 10 ani, sistemul public de pensii nu va mai putea asigura o rată de înlocuire a salariului prin pensie nici pe jumătate din cât este astăzi! Nu vă interesează faptul că sunteți pe cale să dărâmați o reformă a pensiilor susținută în ultimii ani de toate guvernele, cu excepția celor conduse de domnul Dragnea. Nu aveți niciun pic de respect față de proprietatea privată a celor 7 milioane de români, dacă partidul v-o cere!

Poate că unii dintre colegii dumneavoastră de partid și-au asigurat bătrânețile, punându-și la adăpost averi importante, prin țări exotice, însă majoritatea populației are nevoie, atunci când va ieși din activitate, de o pensie decentă! Guvernul dumneavoastră este pe cale să facă din români cei mai săraci viitori pensionari din Europa!

Nu respectați nicio lege existentă, iar pe cele pe care le faceți au grave probleme constituționale! Acum vreți toți banii celor 7 milioane de români care au contribuit la Pilonul II! Găurile din economie sunt imense. Economia ”bubuie”, nu ”duduie”, așa cum vă lăudați pe la televizor.

PSD-ALDE nu vrea să le asigure românilor o sursă de venit la bătrânețe! A pus ochii atât pe banii economisiți de români în Pilonul II, cât și pe cei munciți în străinătate. Românii din străinătate sunt buni pentru PSD doar dacă trimit bani în țară. Potrivit unei statistici a Băncii Naționale, românii trimit în țară anual circa 4 miliarde de euro, aproape cât valoarea investițiilor străine. Ați demonstrat faptul că un proiect pentru cei din Diaspora și pentru copiii lor rămași în țară nu intră în prioritățile Guvernului.

Doamnă prim-ministru,

Politica Guvernului României în domeniul social se ghidează după principiul ”luați de la unii și dați la alții”, deoarece Guvernul este incapabil să distribuie eventuala bunăstare generată de creșterea economică. Prin toate măsurile strâmbe pe care le-ați adoptat nu ați făcut decât să antagonizați categorii sociale și profesionale, dezbinând întreaga Românie! Și, cu toate aceste jonglerii, nu aveți suficienți bani pentru a acoperi plata pensiilor și salariilor până la finalul anului, deși susțineți prin discursuri triumfaliste că se înregistrează creștere economică!

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Responsabilitatea dumneavoastră față de milioanele de români înșelați de PSD-ALDE este uriașă și se va vedea la votul dat asupra acestei moțiuni de cenzură!

Votați această moțiune și mergeți acasă, în circumscripțiile în care ați fost aleși, împăcați cu gândul că ați făcut tot ceea ce trebuia pentru români și România.

Dați un vot favorabil acestei moțiuni și veți da o șansă României ca să aibă un guvern responsabil, eficient, competent, interesat exclusiv de problemele oamenilor și nu supus doar intereselor personale ale unui singur individ!

Avem convingerea că în majoritatea PSD-ALDE se află, încă, parlamentari responsabili, care s-au săturat să le fie rușine atunci când aud sunt întrebați despre Guvernul Dăncilă.

Așteptăm un gest de responsabilitate din partea fiecărui parlamentar, care a jurat solemn că-și va îndeplini cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor!”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Kelemen Hunor: UDMR nu va participa la votul pentru moțiunea de cenzură
Ponta îl avertizează pe Dragnea, înaintea moţiunii. Poza cu care îl ameninţă
Băsescu critică ideea moţiunii de cenzură.
VIDEO PROTVPLUS.RO