Textul COMPLET al motiunii de cenzura USL: "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata"

18-04-2012 16:34


Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin | USL

USL a depus, miercuri, motiunea de cenzura impotriva Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu. Vezi la finalul articolului textul complet al acestui document.

Documentul, intitulat "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!", a fost depus la Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor. Motiunea de cenzura este semnata de 116 parlamentari, numarul minim necesar pentru initierea acestui demers. Documentul are 15 pagini si este structurat pe trei capitole.

Potrivit deputatului Mircea Dusa, liderul grupului PSD de la Camera Deputatilor, aceste capitole se refera la "gestionarea frauduloasa" de catre Guvern a resurselor tarii prin privatizari, alocarea de bani de catre Guvernul Ungureanu, pe criterii politice, pentru primariile PDL, UNPR si UDMR, respectiv reorganizarea, prin interventia Guvernului si "incalcarea autonomiei universitare", a UMF Targu Mures si infiintarea liniei de limba maghiara. Potrivit lui Dusa, exista si "o sansa matematica" de votare a motiunii de catre plenul reunit al celor doua Camere.

"Eu cred ca (exista sanse - n.r.) asa cum zi de zi si ceas de ceas tot pleaca cate un parlamentar de la putere. Ati vazut ca azi au plecat doi. De fapt trei, nu a fost in sala sa anunte cel de-al treilea, cel care a venit la PSD, domnul Cioban. Pana cand vom ajunge sa dezbatem motiunea probabil ca vor mai pleca parlamentari si exista o sansa chiar ca motiunea sa treaca, vorbind matematic", a spus Dusa.

El a adaugat ca in prezent lipsesc totusi 14 voturi pentru ca USL sa poata sa treaca motiunea.

"Eu cred ca cei de la putere nu mai au majoritate in Parlament, ati vazut si astazi ca parlamentarii de la USL, deputatii in primul rand, erau aproape 90% sau chiar mai multi prezenti, iar cei de la putere chiuleau, erau acasa, mai sarbatoreau si a treia zi de Pasti", a mai spus Dusa.

Guvernul Ungureanu a ratat in numai doua luni majoritatea obiectivelor propuse si, in loc sa schimbe directia gresita a cabinetelor Boc, a devenit un guvern santajat, se arata in textul motiunii de cenzura initiate de USL.

"Santajul este unul triplu, pe zone usor de constatat de catre oamenii obisnuiti. Guvernul a cedat santajului unor grupuri de interese, privatizand companii de stat si acordand licente de exploatare pentru resurse importante, fara dezbatere publica, fara transparenta si incalcand legea. Guvernul a cedat santajului PDL, alocand clientelei de partid fonduri importante de la buget, inainte de alegeri. Guvernul a cedat santajului UDMR si a incalcat principiul autonomiei universitare in cazul UMF Targu Mures - o decizie care readuce in Romania teme ale trecutului", se afirma in textul motiunii, intitulata "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!".

De asemenea, motiunea constata ca toate promisiunile premierului Mihai-Razvan Ungureanu s-au transformat in esec.

"CAS nu a scazut, iar premierul a anuntat deja ca aceasta a fost doar «un mesaj de incurajare catre mediul privat». Salariile nu revin la nivelul de dinainte de taierile din 2010, pentru ca veniturile bugetare nu s-au strans in ritmul anticipat, iar fraudarea fondurilor publice si evaziunea fiscala continua. Cresterea absorbtiei de fonduri europene a fost una dintre cele mai mari minciuni ale acestui inceput de an, cu doar 194 de milioane de euro atrase in trei luni, fata de 875 de milioane, cat ar fi fost necesar pentru atingerea tintei propuse. IMM-urile nu au fost deloc sustinute, desi acestea sunt cheia relansarii economice. Deciziile nu sunt transparente, iar dezbaterile publice promise pentru legi importante lipsesc, cum a fost in cazul Tratatului fiscal european, al legii ACTA, al legii sanatatii, al noilor privatizari. Prefecti incompetenti sau care au incalcat chiar legea au fost mentinuti in functie; acelasi lucru este valabil si pentru seful ANAF, Sorin Blejnar, care a ratat total obiectivul combaterii evaziunii fiscale. Interesul investitorilor straini pentru Romania nu a sporit o data cu aparitia noului Guvern", se arata in documentul USL.

Totodata, se mentioneaza ca Guvernul Ungureanu nu aplica, la fel ca si Guvernul Boc, o strategie de dezvoltare a tarii, limitandu-se la indeplinirea prevederilor acordurilor cu finantatorii externi.

"Executivul nu stie ce are de facut pana la momentul alegerilor, cand va trebui sa predea gestiunea tarii unui nou Guvern, legitimat de votul oamenilor. Singura sa strategie pare sa fie aceea a vanzarii frenetice a resurselor, a alocarii de fonduri catre clientii politici si a instigarii romanilor, unora impotriva celorlalti. Acest Guvern nu a invatat nimic din protestele lunii ianuarie, continuand sa ia decizii impotriva romanilor, fara consultarea lor, cu o aroganta care ameninta democratia", se afirma in motiune.

Potrivit acesteia, Guvernul Ungureanu prefera sa cedeze "santajului evident" si sa isi asume decizii iresponsabile doar pentru a ramane in functie.

"Lipsa de profesionalism si de responsabilitate, prejudiciile aduse romanilor, abandonarea intereselor nationale, nepasarea fata de situatia economica in care se afla tara, cresterea saraciei si polarizarea fara precedent, lipsa de transparenta, lipsa abordarilor democratice in gestionarea problemelor tarii, minciunile, lipsa unei perspective de ameliorare a problemelor economice si sociale ii determina pe semnatarii motiunii sa ceara demiterea Guvernului prin votul afirmativ acordat prezentei motiuni de cenzura", se concluzioneaza in finalul motiunii.

De asemenea, cele 116 semnaturi pe textul motiunii nu sunt decat de la parlamentarii USL, renuntandu-se la includerea si a unor semnaturi de la parlamentari PDL, dupa cum s-a anuntat initial, a precizat Dusa. "Nu sunt (semnaturile parlamentarilor PDL - n.r.) pe aceasta lista scurta, pentru ca in lista pe care au semnat initial cei doi parlamentari pe care ii anuntam era o lista cu toate semnaturile parlamentarilor de la USL. Am renuntat si am pus un numar minim de semnaturi, avand in vedere ca ne rezervam posibilitatea sa mai depunem o motiune in iunie", a evidentiat Dusa.

Conform articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea, mai prevede legea fundamentala.

 

 

 

 

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO