Mircea Ionescu Quintus, la 97 de ani: Sa faceti aplicabil principiul "Nimeni nu e mai presus de lege", expresia e a mea

Mircea Ionescu Quintus

Fostul presedinte al Senatului Mircea Ionescu Quintus a declarat, marti, de la tribuna plenului, ca ii roaga pe politicieni sa faca aplicabil principiul din Constitutie "Nimeni nu e mai presus de lege".

Quintus a declarat la inceputul discursului ca va vorbi doar cateva minute, si, pentru ca nu mai este un politician activ, cu siguranta se va tine de promisiunea pe care o face. "Ma mandresc cu ceva ce nu este datorita mie, ci, stiu eu cui, Preasfintia Sa si Fericirea sa Patriarhul poate stie, daca nu cumva Dumnezeu, si stiu eu, poate gena mea, m-a facut sa ma adresez dumneavoastra, din cate mi s-a spus, drept cel mai batran parlamentar din istoria parlamentarismului romanesc. Nu stiu daca este adevarat, dar parlamentar care sa se apropie de 100 de ani, atat cat cunosc si eu istoria acestei institutii, nu am vazut", a declarat Mircea Ionescu Quintus.

El a precizat ca, de la inaltimea varstei si experientei sale, este foarte emotionat sa revina in Senat. Quintus a spus ca in urma cu 10 ani, din cauza varstei inaintate, nu a mai dorit sa candideze pentru inca un mandat. "Aveam pe atunci mai mult de 80 si nu stiu cati de ani", a adaugat Quintus.

"E foarte greu sa iti incurci anii. Nu am scris memorii, dar am inca memorie sa va spun ca, din pacate, aceasta experienta imi da dreptul sa ma adresez dumneavoastra si celor pe care ii reprezentati, parlamentarismul pe care l-am trait eu, efectiv, dupa 1990, era cu totul altfel decat simt eu ca se intampla acum", a declarat Quintus. El a dorit sa transmita si un indemn catre parlamentari: "Dragi colegi, avem destui dusmani, avem atatea impotriviri in calea celor pe care le dorim infaptuite, incat nu este loc sa ne mai dusmanim si intre noi".

Mircea Ionescu Quintus a precizat ca de-a lungul activitatii sale politice, care a inceput in 1936, nu a avut niciodata dusmani, ci adeversari politici, cu care adesea a fost si cu care acum este prieten. "Pe mine nu ma intereseaza din ce partid face parte X sau Y, pe mine ma intereseaza ce om este si cat poate sluji institutia in care lucreaza", a adaugat Quintus. El a dorit sa faca un apel catre parlamentari, sa isi atenueze asperitatile si sa inteleaga ca sunt fii aceluiasi popor si ca doar impreuna pot duce tara acolo unde fiecare o viseaza.

Citește și
Mircea Ionescu Quintus
Quintus: Plecarea lui Chiliman din PNL ar fi "o greseala si pentru partid si pentru cariera lui"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Nu este o vorba degeaba. Stim cu totii si simtim ca foarte aproape de frontierele noastre lucrurile sunt inversunate si oricand pot sa ne afecteze si pe noi. De aceea avem nevoie de un stat slujit deopotriva de totii fiii lui", a precizat Mircea Ionescu Quintus. El le-a cerut politicienilor sa faca "din plin aplicabil principiul «Nimeni nu este mai presus de lege»".

"Fac acest apel, daca doriti, si dintr-un sentimentalism pe care sunt dispus acum, la aceasta aniversare, sa il marturisesc. Putina lume care spune ca nimeni nu e mai presus de lege stie ca acest text din Constitutia Romaniei, care trebuie sa nu se schimbe vreodata, se datoreaza unui amendament pe care personal l-am facut, impreuna cu senatorul de atunci Petre Ninosu. Expresia, oarecum literal, imi apartine mie. Va dati seama de cate ori sunt emotionat auzind acest slogan, daca vreti, aceasta sintagma care cuprinde tot ceea ce inseamna esenta statului de drept. De aceea va rog, prin tot ce faceti, prin tot ce facem noi, sa traim asemenea moment nu numai atunci cand aniversam institutii de baza, dar zi de zi", a mai declarat Mircea Ionescu Quintus.

El a cerut parlamentarilor sa aiba prestanta in ceea ce indeplinesc, adaugand: "Iata ca incep sa fac politica". "Va rog sa va faceti datoria, incat sa spun ca sunt si sa ma simt mandru ca am fost membru, senator si presedinte al Senatului si deci sa ma mandresc cu toate acestea. Va doresc, tinand seama ca poporul nostru este mai varstnic si traieste mai mult, sa fiti prezenti si atunci cand se vor aniversa 200 de ani de istorie a Senatului Romaniei".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Mircea Ionescu Quintus a implinit 97 de ani. Sfaturile pe care i le-a dat presedintelui PNL, Crin Antonescu
Mircea Ionescu Quintus a implinit 97 de ani. Sfaturile pe care i le-a dat presedintelui PNL, Crin Antonescu

Seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus a implinit 97 de ani. Fara sa-si tradeze varsta, a participat marti, ca de obicei, la sedinta saptamanala de partid si a fost intampinat de colegi cu flori si cu un tablou care il infatiseaza.

Quintus: Plecarea lui Chiliman din PNL ar fi
Quintus: Plecarea lui Chiliman din PNL ar fi "o greseala si pentru partid si pentru cariera lui"

Presedintele de onoare al PNL Mircea Ionescu Quintus este de parere ca o eventuala demisie din partid a primarului sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, ar fi "o greseala si pentru partid si pentru cariera lui".

Petrecere surpriza pentru Mircea Ionescu Quintus. Liberalul implineste 95 de ani
Petrecere surpriza pentru Mircea Ionescu Quintus. Liberalul implineste 95 de ani

O petrecere surpriza a primit in dar presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus. El implineste duminica 95 de ani si colegii de partid au tinut sa-l sarbatoreasca asa cum trebuie, la un restaurant din Ploiesti.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.