Ministrul Transporturilor, despre tragedia din Apuseni: "Ce ati vrea sa-mi reprosez?" Ce spune Antonescu despre demiterea ei

Ultima actualizare: 08-02-2014 07:01
Crin Antonescu si Ramona Manescu

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a adoptat o pozitie surprinzatoare in conflictul dintre Guvern si Presedintie pe tema rolului STS in conflictul din Apuseni.

Desi premierul Victor Ponta a cerut chiar demiterea sefului STS in cadul CSAT, pe motiv de deficiente in actiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni, ministrul Ramona Manescu afirma ca - in opinia sa - este o "speculatie" afirmatia potrivit careia STS ar fi transmis coordonate eronate. De altfel, aceasta opinie a fost inclusa si intr-un raport oficial al Ministerului Transportului, dupa cum a mai precizat Manescu.

Pe de alta parte, ministrul a fost intrebata de jurnalisti daca nu are nimic sa-si reproseze.

"Ce ati vrea sa-mi reprosez eu cand va spun ca ROMATSA a facut ce a considerat ca trebuie sa faca, noi am luat masurile administrative, premierul a considerat necesar si a fost o decizie pe care am luat-o impreuna sa sanctionam administrativ conducatorii ROMATSA, care erau in acea zi responsabili cu coordonarea misiunii de cautare si salvare", a replicat ministrul.

Ea a mai precizat ca nu s-a putut face localizarea prin sistemele ROMATSA, pentru ca antena care emitea pe frecventa de 406 MHz si putea face localizarea prin sistemul de la Moscova a fost rupta in momentul impactului, fapt care a ingreunat procedura de salvare. "S-a utilizat acest accident doar pentru a ataca institutiile statului si atata tot (...) in curs se afla o ancheta a procuraturii pe care eu nu o pot discuta, nu o pot comenta si cu siguranta procuratura va face lumina in sensul ca va stabili vinovatii acolo unde exista", a spus Manescu.

Ministrul a mai sustinut ca "s-a creat o stare generala de tensiune si de neincredere fata de institutiile statului". Ea a anuntat ca mai exista o investigatie in curs a CIAS, aflat in subordinea Ministerului Transporturilor, care va stabili cauzele accidentului.

Nu in ultimul rand, Ramona Manescu a precizat ca in cazul accidentului din Apuseni nu au fost intrunite conditiile pentru convocarea comitetului ministerial, deoarece acest comitet se intruneste in momentul in care "in urma unui accident se provoaca disfunctionalitati ale infrastructurii de transport, disfunctionalitati majore care au un impact social si economic". Ea a mentionat ca pana in prezent acest comitet nu a fost convocat in cazul vreunui accident care a avut loc pana in prezent.

Crin Antonescu: Cred ca are dreptate cand spune ca a facut totul

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, ca nu intentioneaza sa o schimbe pe Ramona Manescu de la Transporturi. El afirma ca pana la proba contrarie considera ca ministrul are dreptate cand afirma ca a facut tot ceea ce putea face in cazul accidentului aviatic din Apuseni.

"Pana la proba contrara, eu cred, asemenea cu primul-ministru si asemenea cu raportul care s-a dat, cred ca are dreptate. Nu pot comenta afirmatiile sau declaratiile unui procuror deoarece nu stiu... domnia sa face cercetarea respectiva, are probabil temeiuri sa spuna asta si la un moment dat va spune tot ceea ce are de spus. Dar nu am cum eu sa comentez. Eu cred pana una alta ca Ramona Manescu are dreptate, ca Victor Ponta are dreptate, ca ceea ce au spus dansii in urma anchetelor tehnice care s-au facut, e valabil", a sustinut liderul PNL.

El a mai fost chestionat daca este de acord cu afirmatiile ministrului Transporturilor, care a sustinut ca ideea ca STS ar fi furnizat coordonare eronate e gresite, insa a refuzat sa faca comentarii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO