Memorandum aprobat pentru noua lege a salarizării. Guvernul vrea să plafoneze sporurile la 20% din salariu

Dată publicare: 15-04-2021 18:43
Dată actualizare: 15-04-2021 19:52


Guvernul a dezbătut joi principiile salarizării personalului plătit din fonduri publice. Grilele vor fi revizuite, sporurile - plafonate, iar oamenii cu aceeaşi funcție și muncă vor primi aceiași bani indiferent unde lucrează.

Ministrul Muncii promite însă că veniturile bugetarilor nu vor scădea.

Ca să mărească veniturile angajaţilor multe instituţii publice au cerut sporuri pentru condiţii grele, vătămătoare sau periculoase de muncă. Printre motivele invocate sunt noxele, zgomotul, radiaţiile, praful, umiditatea, riscul de contagiune sau suprasolicitarea nervoasă.

Direcţiile de Sănătate Publică sunt cele care au confirmat, în urma unor expertize, existenţa acestor riscuri.

La Braşov, de pildă, DSP a constatat că 25 de instituţii publice se confruntă cu condiţii de muncă dificile. Una din ele, Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Elena Bucur, consilier relaţii publice Agenţia pentru Protecţia Mediului: "Condiţiile sunt cele prevăzute în buletinul de expertizare/expunerea la radiaţii electromagnetice - zgomot, expunere la agenţi biologici, bacterii micotice, spre exemplu avem deplasări în teren avem contact cu publicul în direct".

Şi la Oficiul Registrului Comerţului, angajaţii primesc spor pentru condiţii vătămătoare, deşi nu se simt ameninţaţi de ceva ce i-ar putea îmbolnăvi. .

La o instituţie mai puţin cunoscută, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor din Braşov, 6 dintre cei 9 angajaţi au un spor cuprins între 260 şi 770 lei, fără să ştie pentru ce.

Pe lista instituţiilor expertizate de DSP Braşov care cer sporuri pentru condiţii vătămătoare sau periculoase mai sunt şi Teatrul Dramatic, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Oficiul de Cadastru. Sporurile pentru condiţii vătămătoare de muncă sunt acum stabilite ca procent din salariul de bază, între 5 şi 15%.

În consecinţă, şefii, care au salarii mai mari, primesc şi sporuri mai mari, ca şi cum ar fi mai afectaţi decât ceilalţi colegi. Guvernul propune ca această compensare pentru riscurile la care se expun bugetarii să fie în cuantum fix, indiferent de funcţia deţinută.

Ministrul Muncii a recunoscut că unele sporuri sunt, pur şi simplu, inventate şi a anunţat că vor fi eliminate. Va apărea, în schimb, un spor de performanță, pentru cei care au avut rezultate deosebite, un volum de muncă mare sau lucrări cu caracter excepţional.

Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: "Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăşi 20 la sută din salariile de bază plătite individual".

Ministerele au la dispoziţie 30 de zile să prezinte propriile soluţii de aplicare a principiilor adoptate joi.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO