Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie, propus la conducerea Fundatiei Miscarea Populara

Marian Preda

Grupul de initiativa al Fundatiei "Miscarea Populara" i-a propus lui Marian Preda, decanul Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti, sa preia conducerea acestei fundatii.

Informatia in acest sens a fost publicata pe blogul consilierului prezidential Cristian Diaconescu.

Marian Preda, in varsta de 49 de ani, este din 2008 decanul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti, in 2009-2010 fiind presedintele Comisiei prezidentiale pentru Analiza riscurilor sociale si demografice, comisie care a publicat doua rapoarte privind situatia sociala din Romania.

A urmat intre 1984 si 1989 cursurile Facultatii de Mecanica a Politehnicii din Bucuresti, lucrand ca inginer la intreprinderea Mecanica Toplet din judetul Caras-Severin, iar intre 1990 si 1994 a urmat cursurile Facultatii de Sociologie.

A absolvit un master in Politici Sociale in 1995-1996, dintre care sase luni cu o bursa la Cambridge in Marea Britanie, in 2001 a obtinut doctoratul in Sociologie, iar intre 2004 si 2006 a urmat un master de administrarea afacerilor la Universitatea Tiffin din Ohio, in Statele Unite.

Citește și
Sorin Frunzaverde
Sorin Frunzaverde: Viitorul politic al lui Basescu nu exista, Miscarea Populara nu are nicio sansa
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Preda a mai lucrat in perioada 1991-1995 ca cercetator la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, iar dupa 2001 a mai lucrat si ca expert pentru mai multe programe ale Programului pentru Dezvoltare al ONU (UNDP), UNICEF Romania, Bancii Mondiale. A publicat mai multe lucrari, comunicari si studii stiintifice in domeniul sociologiei si cunoaste limba engleza, potrivit CV-ului sau.

In septembrie 2009, Comisia prezidentiala pentru Analiza riscurilor sociale si demografice condusa de Marian Preda propunea, in raportul privind riscurile si inechitatile sociale in Romania, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri si legalizarea sexului comercial, sustinand ca astfel pot fi reduse, in anumite conditii, unele riscuri privind sanatatea publica.

In ceea ce priveste consumul de droguri ilegale, Comisia propunea introducerea, in cartierele cu multi dependenti de droguri injectabile, a unor automate cu fise si cu seturi sterile de injectare, la fel ca in unele tari europene, pentru a preveni refolosirea seringilor. Comisia propune "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului! - pentru a aduce la «suprafata» consumatorii".

"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor, care conduce la transmiterea unor boli grave. Este imperativa si mentinerea programelor si serviciilor de interventie stradala dezvoltate de catre ONG-uri si finantarea acestora de la bugetele locale, intrucat asigura reducerea riscurilor prin asigurarea persoanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unica folosinta in schimbul celor deja folosite", se arata in documentul comisiei.

Infiintarea de servicii specializate pentru consumatorii de droguri in cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din subordinea Consiliilor judetene este de asemenea o prioritate mentionata in raport de Comisie.

Legat de prostitutie si raspandirea infectiei cu virusul HIV, membrii Comisiei propuneau, in raport, legalizarea "sexului comercial" si infiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora femeile care il practica sa poata beneficia, pe langa serviciile de asistenta medicala, sociala si psihologica si de prezervative oferite gratis.

"Legalizarea sexului comercial (nu si a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala. Impunerea unei astfel de masuri in absenta unei analize bazate pe experienta altor state si in functie de particularitatile Romaniei ar putea genera totusi efecte nedorite. infiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora femeile care practica sexul comercial sa poata beneficia pe langa serviciile de asistenta (medicala, sociala, psihologica) si de prezervative oferite gratis ar ameliora insa situatia acestora", se mai arata in documentul intocmit de Comisia prezidentiala.

Consilierul prezidential Cristian Diaconescu a anuntat, in 25 martie, intr-o postare pe blog, ca a decis, impreuna cu "colegii" sai, sa initieze procedurile pentru infiintarea Fundatiei "Miscarea Populara", mentionand ca "noua forma de expresie" isi propune sa promoveze valorile de centru-dreapta.

El mentiona "liniile principale ale obiectivelor" celor care au initiat acest demers, respectiv "modernizarea Romaniei, pastrarea orientarii proeuropene si proatlantice ca unica solutie pentru Romania, reforma constitutionala, stimularea clasei de mijloc, locuri de munca pentru tineret, criterii de integritate pentru o clasa politica adaptata la valorile Uniunii Europene, reformarea sistemului de educatie orientat spre performanta, stat de drept eficient bazat pe principii constitutionale solide, promovarea culturii romanesti precum si stimularea afirmarii tinerelor talente, stimularea elaborarii unor strategii pentru dezvoltarea agriculturii, industriei IT si a turismului prin consultarea categoriilor profesionale specializate, dialog continu cu romanii care traiesc in afara granitelor precum si identificarea oportunitatilor pentru incurajarea acestora de a reveni acasa, strategii vizand incurajarea tinerilor care au studiat in strainatate pentru a-si pune competentele in slujba Romaniei".

Presedintele Traian Basescu a declarat intr-o emisiune televizata ca Miscarea Populara a fost ideea sa, ca fundatia este destinata celor neimplicati politic, mentionand ca doreste sa se adreseze electoratului de centru-dreapta care la ultimele alegeri nu au venit la vot.

El a spus ca scopul este coagularea unei opozitii la actuala putere, nefiind exclusa transformarea intr-un partid politic.

Referitor la presedintele acestei fundatii, Basescu a spus: "Trebuie un om credibil si neangajat politic. Sa vedem. Important este sa fie un om cu prestigiu, un om care sa fie recunoscut".

El a mentionat ca nu va fi in conducerea fundatiei. "Vreau sa va spun foarte clar: nu voi avea nicio contributie in conducerea fundatiei, nu voi fi nici macar in board-ul fundatiei, unde am dreptul sa fiu, chiar daca sunt presedinte, dar voi veghea, o voi incuraja", a spus Basescu.

Fiica cea mare a sefului statului, Ioana Basescu, a depus, in 2011, la OSIM, o cerere de inregistrare a marcii "Miscarea Populara", domeniile asociate fiind educatie, instruire, divertisment, servicii stiintifice si tehnologice, crearea calculatoarelor, servicii juridice, personale si sociale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Oprescu, despre despartirea lui Basescu de PDL: Tulburari biochimice, normale pentru varsta dansului
Oprescu, despre despartirea lui Basescu de PDL: Tulburari biochimice, normale pentru varsta dansului

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la ProTV si PROTV NEWS, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vorbit despre despartirea presedintelui Traian Basescu de PDL.

Sorin Frunzaverde: Viitorul politic al lui Basescu nu exista, Miscarea Populara nu are nicio sansa
Sorin Frunzaverde: Viitorul politic al lui Basescu nu exista, Miscarea Populara nu are nicio sansa

Vicepresedintele PNL Sorin Frunzaverde a declarat, joi, ca Miscarea Populara initiata de consilierii prezidentiali nu are nicio sansa de reusita, deoarece poarta "amprenta" lui Traian Basescu, al carui "viitor politic nu exista".

Traian Basescu: Miscarea Populara a fost ideea mea, e destinata celor neimplicati politic
Traian Basescu: Miscarea Populara a fost ideea mea, e destinata celor neimplicati politic

Presedintele a declarat, miercuri seara, ca Miscarea Populara a fost ideea sa, ca fundatia este destinata celor neimplicati politic, mentionand ca doreste sa se adreseze electoratului de centru-dreapta care la ultimele alegeri nu au venit la vot.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.