Maghiarii au somat Parlamentul sa acorde autonomie Tinutului Secuiesc

Ultima actualizare: 02-11-2012 14:31

UPDATE: Limba romana si limba maghiara ar trebui sa aiba acelasi statut in Harghita, Mures si Covasna. Sau cel putin asta sustin cateva sute de primari si consilieri locali din cele trei judete, reuniti la Sfantu Gheorghe.

Ei spun ca cetatenii maghiari de aici ar trebui sa poata folosi maghiara in toate institutiile publice. Nu exista limba regionala si limba nationala, au replicat, in schimb, politicienii de la centru.

Peste 250 de primari si consilieri locali reuniti vineri seara la Sfantu Gheorghe au decis, printre altele, ca cetatenilor maghiari ar trebui sa li se raspunda in limba materna atunci cand se adreseaza unor autoritati. Daca ar fi sa se respecte decizia secuilor, in toate cele trei judete functionarii ar trebui sa vorbeasca bine ambele limbi.

Mobilizati de spusele presedintelui CNS, Izsak Balasz - "Cat timp limba maghiara nu va fi si ea limba oficiala in Secuime, nu putem vorbi de egalitate de drepturi ale maghiarilor de aici cu populatia majoritara din Romania, trebuie sa nimicim orice contraargument in aceasta problema!" - participantii au votat in unanimitate prima "hotarare de maxima importanta pentru cauza sfanta a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc: proclamarea limbii maghiare ca limba oficiala in Tinutul Secuiesc, cu acelasi statut ca si limba romana!"

In plus, presedintele Partidului Civic Maghiar spune ca ideea autonomiei teritoriale, sustinuta de secui, ar trebui aplicata in toata tara.

Esti de acord cu aceasta hotarare?

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO